Lázně Běloves leží v části města Náchod a byly založeny v roce 1818, později je podporoval knížecí rod Schaumburg-Lippe. Podle manželky Jiřího Viléma knížete Schaumburg Lippe Idy Waldeck-Pyrmont (1796-1869) byla pojmenována výborná minerální voda Ida, která se stáčela a prodávala až do vytunelování lázní do konce 90. let 20. století. Původní lázeňská budova v Bělovsi je ve stavu ruiny, ale část na lázní na protějším břehu říčky Metuje (u Kauflandu) byla obnovena v rámci přeshraniční spolupráce s podporou lázeňství v polském Dolním Slezsku s lázněmi Kudowa Zdrój a Duszniki Zdrój.

Ač do Náchoda byla postavena železnice již v roce 1875 a do Kudowy Zdróje od Klodzka (Kladsko, Glatz) postupně v letech 1902 až 1906 (až před hranice Království českého do Schlaney), byla trať do Náchoda spojena s Pruskem (s novým Polskem již nikoli) pouze na několik dnů kolem května 1945. Po vzniku nového Československa a Polska po 9. 5. 1945 bylo provizorní spojení opět vytrháno! Kdo chce navštívit lázně na polské straně, musí projet přechod regionálním autobusem relace Náchod - Kudowa Zdrój a vystoupit v zastávce Zdrojowa a dojít pěšky k rekonstruovanému nádraží Kudowa Zdrój. Trať Klodzko - Kudowa byl opravena postupně do roku 2013, avšak úsek Polanica Zdrój - Klodzko nebyl dosud revitalizován a je na něm řada pomalých jízd.
My vystoupíme z vlaku v lázních Duszniki Zdrój (dříve Bad Reinerz), léčivé prameny jsou sledovány již od roku 1408 a patří k nejstarším ve Slezsku. Léčí se zde hlavně srdeční choroby. Výpravčí je obsazen na stavědle Kudowa Zrój, ve výpravní budově Duszniki Zdrój a v Polanici Zdrój je dosud v provozu německý řídící přístroj einhait s mechanickými návěstidly. Výlet je možno uskutečnit i jako okružní přes Klodzko a vrátit se do Čech přes Lichkov, avšak o prázdninách dle JŘ nejezdí vlaky v úseku Medzilesie - Lichkov, to mi "hlava nebere!" https://www.cd.cz/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/cz-k024-211212-01.pdf
Martin Kubík