Další tratí v polském Slezsku, kde bude v brzké době obnoven provoz vlaků je trať Gryfów (Greifenberg) – Mirsk (Friedeberg) - Świeradów Zdrój (Bad Flinsberg). Na trať vyjel naposledy osobní vlak v 11. února 1996 a již v roce 1995 skončila i doprava nákladní (dřevo z nákladiště 3 km za koncovou stanicí), léta byla trať zarostlá, posléze vytrhány i koleje. V roce 2021 byla vysoutěžena nejlevnější firma, která měla za úkol zatím vyčistit traťový svršek a ještě v letošním roce by měla začít obnova úseku Gryfów - Mirsk, posléze i Świeradów Zdrój.

Již v roce 2019 byla generálně opravena bývalá výpravní budova Świeradów Zdrój a přeměněna na edukační a kulturní centrum lázní, mimo jiné je zde k vidění zdarma modelové kolejiště celé (!) tratě se všemi stanice a okolím. Na výstavě jsou i historické artefakty, například lepenkové jízdenky vydané v rychlotiskačích s cílovou či výchozí stanicí Bad Flinsberg z doby DRG do roku 1945.
Jak je železničním historiků známo, do roku 1945 pokračovala trať až do Jindřichovic pod Smrkem, kde byla do záboru Sudet Říší (1938) pohraniční přechodová stanice. Hlavní trať byla tehdy trať Greifenberg - Jindřichovice (Heinersdorf ČSD), odbočná byla Friedeberg - Bad Flinsberg - Forst Flinsberg, kterou provozovala soukromá společnost Becker und Co, Berlin W35. Do roku 1945 existovala totiž také osobní doprava ještě 3 km za Świeradów Zdrój do lesní výletní stanice, kde se centrálně nakládalo dřevo - to se tam nakládalo až do 90. let 20. století - Świeradów Zdrój - Nadleśnictwo.
U bývalé výpravní budovy Świeradów Zdrój je vystavena parní lokomotiva Tp4-217 vyrobena Borsig, Berlin v roce 1918, vyřazena v roce 1981, tento typ jezdil na Świeradów Zdrój. Trať byla zprovozněna v letech 1909 - 1910, předtím byla v trase vedena lesní železnice o rozchodu 600mm. Uvažovalo se o spojení tratě až do Szklarske Poreby, k tomu však s vypuknutím 1. světové války nedošlo, proti spojení byly paradoxně lázně, že by lázeňští hosté prchali jinam!
Lázně Świeradów Zdrój jsou hojně navštěvovány, prameny objeveny již v roce 1572, lázně patřily hraběcí rodině Schaffgotsch, příslušníci tohoto rodu byli i vysocí církevní hodnostáři v Čechách či na Moravě. Jan Prokop hrabě Schaffgotsch (1748 - 1813) byl první biskupem Budějovickým (1784). Českomoravská linie Schaffgotschů vymřela v roce 1993, slezská linie dosud kvete.
Świeradów Zdrój je nejlépe navštívit vlakem do Jindřichovic pod Smrkem a pak pěšky a polskými autobusy, do doby než se vlak opět rozjede. Kdyby v ČR nastal ten samý duch obnovy tratí jako v Polsku, mohla by být obnovena i trať Jindřichovice - Mirsk. Ale zatím je v ČR postoj k regionálním tratím vlažný až nepřátelský (současný Středočeský kraj, Vysočina, ale i Liberecký zásadně poškodily vlaky v úseku Nové Město p. Smrkem - Jindřichovice p. Smrkem).
V Gryfówě je na náměstí dům, v němž byl v roce 1875 ubytován generální štáb německé armády pod jeho náčelníkem Helmuthem hrabětem von Moltke (1800 - 1891). Hrabě Moltke sloužil v několika armádách, jeden čas dokonce v Osmanské říši radil sultánovi při reorganizaci armády, v roce 1843 byl první ředitelem Berlínsko-hamburské dráhy, velel u Hradce Králové v roce 1866 proti Rakousku a podporoval strategickou výstavbu železnic, i proto zvítězilo Prusko u Hradce Králové. Přesun armád po železnici je také ekologický a rychlý. V současné době však vidíme stále častěji armádu na dálnicích. Možná se postoj při energetické krizi rychle změní.
Více o revitalizaci tratě do Swieradova zde.
Martin Kubík