Historie někdejší železniční trati z České Kamenice do České Lípy je opravdu bohatá. Již dne 10. 2. 1886 byl otevřen traťový úsek z České Kamenice do Kamenického Šenova. Trať sloužila primárně pro potřeby místních skláren a provoz zde byl čistě nákladní. Od 29. 9. roku 1903 se začalo jezdit z Kamenického Šenova do České Lípy a postupně se na celé trati začal prosazovat i osobní provoz. Bohužel po dlouhých letech došlo dne 29. 9. 1979 k zastavení osobní dopravy a v úseku mezi Kamenickým Šenovem a Českou Lípou byly postupně sneseny koleje. Do roku 1992 vládl pouze sporadický provoz z České Kamenice na vlečku závodu Lustry v Kamenickém Šenově. V témže roce byla také trať uzavřena.

Naštěstí se do dnešních dnů podařilo obnovit provoz v původním úseku z České Kamenice do Kamenického Šenova – dnes Turistická linka T 1 Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) „Kamenický motoráček“. Provoz na cca 5 km trati zajišťuje svými stroji KŽC Doprava, s. r. o., Praha. Po tzv. „Sklářské lokálce“ („Šenovce“) se můžeme svézt o sobotách, nedělích a svátcích od 2. 4. do 30. 10. V termínu 30. 5. – 30. 9. jezdí pak vláček denně. Na lince T 1 platí tarif a jízdenky DÚK. Jízdní řád je uveden na stránkách KŽC a Ústeckého kraje.
Z okna vlaku, byť samotná jízda trvá jen čtvrt hodiny, můžeme obdivovat okolní krásnou krajinu Lužických hor. Okolí lokálky nabízí kromě přírodních krás rovněž mnoho turistických zajímavostí a cílů. Navštívit je možno například nedalekou Panskou skálu u Práchně nad Kamenickým Šenovem, místní sklářské muzeum, zříceninu hradu Kamenice na Zámeckém vrchu nad Českou Kamenicí, či malé muzeum psacích strojů v České Kamenici (sbírka zahrnuje přes 300 druhů psacích strojů od 19. stol.). Na nádražíčku v Kamenickém Šenově se lze občerstvit u „bufetového“ vozu, či zakoupit něco skleněného zboží od místních sklářských mistrů na památku ve vedle stojící „zetce“.
Mimo hezkých zážitků z okolní krajiny tak můžeme podpořit i místní české firmy a drobné živnostníky a svezením se po lokálce přispějeme svou troškou k financování jejího provozu a údržby. Osobně mnohem raději takto podpořím naše, české lidi, nežli nechávat své peníze například někde v daleké cizině u „mochamedánů“, kteří se navíc mnohdy dosti neurvale dožadují (mimo platby za zboží či služby) svého „bakšiše“. Buďme proto, prosím, více vlastenci a zvláště v dnešní, ne zrovna lehké době, nechávejme peníze raději vydělat tuzemským podnikatelům. Tak někdy třeba zrovinka na „Sklářské lokálce“ na viděnou, vážení.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl