O tom, že naše země nabízí nepřeberně krásných míst, o tom není, arci, žádných pochyb. Dnešní pozvánka na výlet s Obzorem zve na další pěkná místa a hezké zážitky. Město Klášterec nad Ohří jsme již jednou letos navštívili, když jsme se odtud vydali na výlet ke zřícenině hradu Egerberg. Dnes popojedeme vláčkem o dvě stanice dále, do Perštejna. V osm hodin vystupujeme z rychlíku Krušnohor v Klášterci. Protože do odjezdu osobáku máme zhruba tři čtvrtě hodiny času, stačí to vychutnat si před další cestou šálek kávy. V 8:48 hodin přijíždí k nádražní budově „Žralok“ 844 024-0, s nímž budeme pokračovat do Perštejna.

Za Kláštercem nad Ohří pokračuje trať č. 140 v délce 25 km až do Ostrova nad Ohří údolím řeky Ohře, která si zde za mnoho milionů let prorazila cestu mezi kopečky Krušných a Doupovských hor. Ohře – „Lososí řeka“, pramení v Německu v pohoří Smrčiny. Její tok je dlouhý 316 km (z toho 246 km v ČR). Do Labe se vlévá u Litoměřic a jedná se o naší čtvrtou nejdelší řeku. Jméno „Agara“ – Lososí řeka, pochází pravděpodobně ze starého keltského pojmenování ag – losos, ara – tekoucí voda. První zmínka je v písemnostech z roku 805, kde je uváděna pod jménem Agara. Kosmova kronika ji uvádí již jako Ogra (německy Eger). Její okolí patří k nejdéle osídleným oblastem v rámci ČR. Na vrcholcích mnohých kopců v jejím okolí nalezneme do dnešních dnů zříceniny četných hradů. A na dvě z nich se dnes společně vydáme.
Po několika málo minutách jízdy se Žralokem vystupujeme na zastávce Perštejn. Zde nás čeká pěkně upravená staniční budova, bohužel jak je dnes zvykem, bez železničního personálu. V Perštejně končí také platnost jízdenek Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Od staniční budovy se vydáváme po mostě přes řeku Ohři a po chvíli přicházíme k rozcestníku turistických cest. Naším dnešním prvním cílem je zřícenina hradu Perštejn nad stejnojmennou obcí, vzdálená odsud zhruba 2 km. Vydáváme se po modré turistické značce. Cesta mírně stoupá a po chvíli procházíme pod rušnou komunikací I/13. Pomalu přicházíme do středu obce Perštejn. Za horkých letních dnů je možno se osvěžit v místním koupališti. V obci stojí za prohlídku klasicistní kostel sv. Vendelína z let 1795-96. Zbytky hradu se ukrývají na strmém ostrohu nad obcí, ukryté v lese. V posledním úseku je nutno zdolat poměrně strmé stoupání. Zřícenina hradu není téměř do poslední chvíle vidět. Návštěvníka udiví svou rozlehlostí. Hrad byl založen někdy v polovině 13. stol. A roku 1512 je již uváděn jako pustý. Chráněný byl ze tří stran strmými srázy a příkopem, jehož zbytky jsou místy viditelné i dnes.
Po prohlídce hradu přijde dozajista k duhu posilnění se, například v místním soukromém pivovaru Chalupník Perštejn. Na čepu zde mají vždy několik místních druhů piv. Nicméně před další cestou není radno příliš „experimentovat“. Je ale nutné se vrátit zpátky po modré značce oněch cca 2 km zpět k rozcestníku v místní části Lužný. Odkud budeme pokračovat po červeném značení. Cesta vede zprvu po asfaltové silničce, po které procházíme obcí Černýš. Poté již míjíme jen rekreační chaty. Místy se naskýtá pěkný výhled do údolí Ohře. Zhruba po dalším kilometru chůze se cesta noří do lesa a proměňuje se v lesní pěšinu. Pozor po dešti na množství kluzkých kamenů. Po několika minutách přicházíme k dalšímu rozcestníku, odkud nás žlutá značka dovede až na vrchol Šumné.
Šumná (541,4 m) je jedním z dominantních kopců na levém břehu Ohře. Na jejím vrcholu byl postaven v letech 1431-35 gotický hrad Šumburk (Šumná). Hrad údajně někdy v 16. století vyhořel a o století později byl opuštěn. I dnes, po tolika letech, se jedná o poměrně rozlehlou stavbu. Ovšem nežli se k hradu dostaneme, trochu se zadýcháme. Leč trocha té námahy rozhodně stojí za to. Od hradu se nabízí dílčí výhledy do okolní krajiny. V dálce vidíme Klášterec nad Ohří i nedaleký hrad Egerberg. Hrad Šumburk tvoří docela romantický areál, tak zde chvíli posedíme a posvačíme. Při zpáteční cestě z hradu je možno udělat si malou zacházku ke zbytkům někdejší středověké tvrze Šumná. Stojí zde mohutný dub, přihlášený do soutěže o „Strom roku 2022“, jak nás informuje tabulka.
Rozhodně doporučuji vrátit se po žluté značce zpět asi 1,5 km k rozcestníku s červenou značkou. Od rozcestníku pokračujeme lesní pěšinou, klikatící se mezi stromy. Postupně dojdeme k prvním chatám a cesta se postupně mění na asfaltovou silničku. Pohodlně takto, míjíme spoustu rekreačních chat (inu, jsme prý stále národem chatařů a chalupářů) a po několika minutách přicházíme do areálu lázní Evženie. Jedná se o malé, ale příjemné místo. Zde se nabízí rovněž možnost občerstvení. Za areálem lázní, u informačního střediska, opouštíme červené značky, které odbočují vpravo na most přes řeku Ohři. Nicméně kdo má ještě dostatek sil, může se vydat dál po červené značce až k hradu Egerberg. Procházíme pěkně upraveným zámeckým parkem a po chvíli jsme u zámku Klášterec nad Ohří. O zdejší krásné expozici porcelánu jsme se zmiňovali posledně. V zámecké kavárně je opět možnost dopřát si menší občerstvení. Například u kávy či zmrzlinového poháru. Poté nás už čekají zhruba poslední dva kilometry k nádraží a cesta vlakem domů. Tak opět pěkné turistické zážitky, vážení.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl