Město Toužim leží na nejdelší západočeské lokální trati Rakovník - Blatno u Jesenice - Bečov nad Teplou. Trať je rozdělena nejen čtyřmi kraji, ale i různým druhem zabezpečení jízd vlaků. Úsek Rakovník - Jesenice je řízen dle předpisu D3, sídlo dirigujícího dispečera a výpravčího je v Jesenici, úsek Jesenice - Blatno u Jesenice je řízen dle předpisu D1 a úsek Blatno - Bečov nad Teplou/Bochov je opět řízen jako D3. V Dodatku z roku 1962 byla ještě celá trať řízena dle původního předpisu D2 s obsazením všech dopraven výpravčími. Do roku 2013 byl dirigující dispečer v žst. Žlutice.

Žlutice jsou nyní neobsazená dopravna D3, historická krásná patrová budova je prázdná a již neslouží ani jako nocležna, vlakový doprovod ČD, a. s., nocuje v soukromém penzionu a strojvedoucí ČD, a. s., nocují v jiném drážním objektu. Obrázek o ekonomické výhodnosti ať si čtenář udělá sám. V sousední dopravně D3 Štědrá byla loni zcela renovována, díky obci Štědrá, vodárna pro parní lokomotivy a přilehlý objekt, který má v budoucnu sloužit jako muzeum trati. V dopravně Štědrá se nakládá dřevo, dopravna Toužim a její budova je obydlena a udržována, nákladiště se využívá pro nakládku dřeva, okolí tratě je romantické a malebné, z vlaku je možno spatřit horu Vladař (keltské i slovanské hradiště, naposledy dějiště jedné husitské bitvy) z různých úhlů pohledu.
Město Toužim povýšil náhradou za bývalé městečko Útvina na město český král Jiří z Poděbrad v roce 1469, i proto mu byla v roce 2013 před zpustlým zámkem na náměstí postavena socha v životní velikosti. Zámek patřil od roku 1837 až 1945 společně s Bečovem nad Teplou, původně belgickému vévodskému rodu Beufort-Spontin. V roce 1945 byl rod prohlášen za německý a oba zámky a veškerý majetek mu byl zkonfiskován na Benešovy dekrety. Na rozdíl od hýčkaného Bečova, zámek v Toužimi od roku 1945, ale hlavně od roku 1989 nezadržitelně chátrá. Nyní se konečně dostal do majetku města Toužim, které zamýšlí jeho opravu, jeden bývalý městský radní mi v hostinci říkal, že s tím někteří občané nesouhlasí (!), zatím byl opraven z rozhodnutí města bývalý vévodský pivovar, který má sloužit různým kulturním účelům a úřadům, jeho obnova jako minipivovar je zatím otevřena. V hostinci jsem se od místních důchodců dozvěděl, že vlak využívají pravidelně pro své výlety do okolí města, někdy prý jezdí do dopravny Chyše a navštěvují Lažanského pivovar u zámku. Na místní dráhu nedají dopustit. Mají štěstí, že Karlovarský kraj je zatím přítel železnic na rozdíl od Středočeského.
Nejhorší návaznost na cokoli je i nadále v uzlu Blatno u Jesenice, například přijede autobus od vesniček kolem Blatna a v tu samou minutu ujede rychlík do Plzně jak v Blatně, tak v Žihli. Stačí si prohlédnout IDOS a hned máte jasno, že přípoje kraje neřeší, protože cíl je asi vyhnat lidi nejen z vlaků, ale i z autobusů. Nebo přijede již několik let (!), i přes neřešené stížnosti na kraje, dopolední vlak od Rakovníka do Blatna a několik minut před jeho příjezdem ujede rychlík směr Podbořany, Žatec, Most. A tak to bude i v GVD 2023.
A ještě k významným občanům Toužimi (do roku 1945 také Theusing). Význačný rodák byl Johann von Zoph (1740- 1812) generální inspektor pěchoty a velitel Prahy, Friedrich von Tischer (1874 - 1939), v 1.světové válce vysoce vyznamenaný důstojník c. k. armády, senátor 1. čsl. republiky za Sudetoněmeckou stranu, studoval právo na Univerzitě Karlově, německé části, vědec a publicista o těžbě a zpracování cínu v Čechách atd.
Martin Kubík