Zatímco ve Středočeském kraji se vládnoucí garnitura STAN/PIR zaklíná slovy radního pro dopravu Boreckého, že provedli řezničinu (zdroj: server zdopravy) na dráze (a rušit se bude!), tak u našeho severního souseda v Polsku se obnovují i zrušené či léta neprovozní tratě. Od nového GVD v prosinci 2022 bude obnovena další trať v polském Dolním Slezsku a to trať Chojnów – Rokitki - Chocianów (Kotzenau). Na trati byl zastaven provoz v roce 2001, který byl od roku 1991 pouze symbolický.

V Polsku totiž v 90. letech provedli nejprve změnu GVD v září 1991, které měla sloužit k průzkumu, jak co nejvíc poškodit železnici. Například v Gryfówě před změnou v roce 1991 navazovaly vlaky z lázní Śweiradów Zdrój za 10-20 minut, po změně GVD navazovaly přípoje tak, aby si vlakem kdokoli rozmyslel jezdit. Cestující totiž čekal na přípoj celé čtyři (!) hodiny. A takto se postupovalo až do roku 2002, kdy byla vymazána celá síť místních drah a z hlavních se udělaly četností spojů ( 3-4 páry vlaků denně) lokálky. Až po roce 2018 došlo v Polsku k zásadnímu obratu, kdy se naopak vojvodství předhánějí, kterou že trať vrátí na mapu železnic.
Již v létě jsem navštívil obnovené tratě kolem Świdnice (Svídnice/Schweidnitz) - viz Cestujeme, červenec 2022. Tratě, které se navracejí do provozu, jsou více než konkurenceschopné se silnicí, jim totiž silnice konkurenci dělat ani nemůže. Mnohdy se zvyšuje traťová rychlost až na 100 km/h i více, zatímco cesta hromadným taxíkem - minibusem, po některých zcela rozpadlých silničkách i polních cestách je hrůzostrašná. Naposledy jsem takovou jízdu ještě minibusem před zprovozněním tratě do Chocianowa absolvoval 16. 11. Hlavou co chvíli mlátíc do nízkého stropu.
Jízda vlakem do Chocianowa bude skutečným návratem do dopravní civilizace. A trať má další vyhlídky - má se časem obnovit i do Przemkowa (dříve Priemkau) a Niegoslawic, kde se napojí na trať Źagań (Zaháň/Sagan) -Glogów (Hlohov/Glogau). Záměrně uvádím i staré názvy v češtině a němčině, neboť Slezsko patřilo pod českého krále (Lucemburky, Habsburky) v letech přibližně 1329 - 1756 a 1756 - 1945 pod Prusko (Německo). K Polsku bylo připojeno po Stalinově posunutí celého Polska z dnešní části Ukrajiny na západ. Cestu do Chocianówa si najde každý sám na elektronické mapě. K článku připojuji i další fotografie z cesty, čtěte pozorně popisky.

Martin Kubík