25. listopadu 2022 byl po několika letech renovace slavnostně znovuotevřen bývalý řádový kostel maltézských rytířů (johanitů) na hradě Strakonice. Hrad na soutoku Otavy a Volyňky založil v roce 1220 Bavor I., část hradu pak věnoval v roce 1243 johanitům jako komendu. V letech 1421 (po vypálení pražského malostranského sídla johanitů husity) sloužil hrad až do roku 1730 jako hlavní sídlo knížete velkopřevora johanitů v Čechách. Do roku 1918 byl v žst. Strakonice deponován sanitní vlak maltézských rytířů, který výrazně pomáhal přepravě raněných vojáků za Velké války (1914-18).

Jelikož Rakousko-Uhersko 12. listopadu 1918 zaniklo, zanikl i řádový sanitní vlak, který řád významně finančně vyčerpal a strakonický hrad již Řád neudržel jako celek. V současné době Řádu nepatří již ani hradní kostel svatého Prokopa (původně zasvěcený svatému Vojtěchu). Díky dotacím z EU a spoluúčasti věřících, města, ale i pivovaru Strakonice (založen 1649) byla oprava zdárně ukončena, kostel bude sloužit jak pro duchovní službu, tak i jako součást prohlídek hradu.
Vlakem do Strakonic pro železniční příznivce je nejlepší romantická cesta například z Prahy přes Březnici – Blatnou - Radomyšl. Právě trať Březnice - Strakonice prochází generální změnou zabezpečovacího zařízení z D3 na D1 DOZ. Úsek Březnice - Blatná je již dokončen, na zbylém úseku se intenzivně pracuje.
Při přestavbě tratě se opět Správa železnic předvedla zbořením dvou historických venkovských nádraží z doby c. k. monarchie. Bylo zbořeno nádraží v Bělčicích a nyní i v Radomyšli. Obě nádraží byla nahrazena čekárnami značka „bunkr.“ Generálně opravena a částečně zbořena je i výpravní budova žst. Strakonice. Nechvalně známý trend rušení nádražních hostinců pokračuje i ve Strakonicích, oblíbená jídelna s pivnicí zcela zmizela a je nahrazena kavárničkou, bez točeného piva. V celé EU to vypadá, že začínáme žít v jakési nádražní prohibici. Doba velí upít se kávou.
Stejně tak je na dráze konec dobrému zvyku, kdy poslední noční vlaky nesměly vzájemně ujíždět. Poslední vlak ze Strakonic, jímž by se mohlo dostat do Prahy je vlak R 660 z odjezdem kolem 20.50 hod. V této době nejede do Prahy již ani autobus. Tudíž by byla železnice bezkonkurenční. Ale ouha! V Plzni hl. n. není zaručen přestup (byl jsem na to upozorněn průvodčím R 660) na západní Expres IC 567 s odjezdem ve 22.00 h, neboť R 660 od Strakonic přijede do Plzně hl. n. ve 21.57 h! Další vlak na Prahu jede z Plzně v strašidelných 4.22 h, ale v neděli až 5.22 h!! Navíc IC 567 staví sice v Rokycanech i v Hořovicích, ale uzel Beroun (trať na Rakovník a Rudnou, ale i na Řevnice, Karlštejn se musí jet oklikou přes Prahu, což stojí vícenáklady na jízdné!) projíždí! Kdo schvaluje jízdní řády je snad sabotér veřejné služby, sabotér humanity, jinak si to neumím vysvětlit. A je mi jedno, kdo to zavinil: ČD, a. s., kraj nebo ministr dopravy. Osobně jsem přestup během 3 minut běžíc stihl, ale pánovi za mnou se zablokovaly dveře a zůstal na peroně. Dobrou noc v Plzni v 0 stupních Celsia v uzavřené budově v rekonstrukci. Nebo je libo brouzdat noční Plzní jako bezdomovec?
Martin Kubík