Spojovací dráha mezi Dráhou císaře Františka Josefa (KFJB), Českou západní dráhou (BWB) a Buštěhradskou dráhou z Prahy - nádraží císaře Františka Josefa (dnešní Praha-hlavní nádraží) a se spojkou z Vršovic-Nuslí byla zprovozněna v roce 1872 přes novou žst. Královské Vinohrady (nejprve to byla pouze zastávka, pak žst. a před „dočasným“ zrušením po dobu výluky (!) v roce 1944 opět zastávka, naposledy pod názvem Praha-Královské Vinohrady a žst. Vyšehrad (Praha-Vyšehrad).

Zastavování osobních vlaků v žst. Praha-Vyšehrad bylo nesmyslně zrušeno v roce 1960, údajně také dočasně pro špatný stav podchodu (proč nebyl opraven?!). Po roce 1990 se uvažovalo o obnovení zastavování osobních vlaků, ale drážní vedení to zakázalo, že prý nástupiště neodpovídá dnešním normám, ač jsou desítky jiných stanic v obloucích. Možná by stačilo upravit oblouky, ale to nikdo neudělal, místo toho byla budova, do níž by dráha musela investovat, protože oprava v roce 1983 byla odbyta, prodána soukromému majiteli z Vraného nad Vltavou, ten budovu dále prodal spekulantům, kteří budovu uvedli do stavu ruiny (nyní prý patří kyperské firmě). V roce 2013 byla navíc v již rozpadlé budově zrušena dopravní služba a nyní je výhybna řízena dálkově. Jestli se památkově chráněná budova někdy dočká opravy, je ve hvězdách a bezmoci politiků a našeho právního řádu. Možná se čeká, až budova spadne. O vyšehradském nádraží přinesla 19. listopadu 2022 Česká televize osmiminutový šot, v němž jsem v závěru dostal prostor k vyjádření i já osobně.
V budově pamatuji kabinet bezpečnosti práce, kam jsem několikrát zavítal v 80.tých letech na školení. Stavědlo č. 2 je také kulturní památka, stavědlo č. 1 pod Nuselským mostem bylo ještě krátce po zrušení dopravní služby obsazováno pohotovostním staničním dozorcem, posléze byl dozorce uznán zbytným a budova někdy v roce 2020 srovnána se zemí. Na stavědlo upomíná zachráněná cedule v blízkém Retrohostinci u zastávky tramvají Svatoplukova v Nuselském údolí zvaném Jamrtál.
Poblíž bývalého nádraží Vinohrady stojí bývalý Nuselský pivovar ze 17. století, ten byl zrušen v roce 1961 a předán Vinařským závodům, do pivovarské zahrady byla přenesena restaurace z Expo 67 Pastýřka s kolibou, i ta byla v roce 2017 zrušena a zbořena. Celý areál nyní zastavuje developer dalšími luxusními byty pro lidi co nevědí co s penězi. Navštivte Nusle a uvidíte!
Martin Kubík