JIHOMORAVSKÝ kraj optimalizuje nevytížené spoje, aby snížil ztráty ve veřejné dopravě.Jihomoravský kraj připravuje další dílčí úpravy ve vlakových a autobusových spojích Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) tak, aby zachoval kvalitní dopravní dostupnost pro všechny občany regionu, ale zároveň alespoň částečně snížil každodenní ztráty z provozu veřejné dopravy v důsledku opatření proti šíření koronaviru.

První změna přijde již 3. dubna 2020, kdy se po domluvě se Zlínským krajem dočasně ruší spěšné vlaky Javořina na lince R56. K dalším úpravám na vlakových linkách dojde od pondělí 6. dubna 2020.

„Je nepochybné, že na provozu IDS JMK bude kraj za současné situace finančně krvácet. Počty cestujících a zejména tržby poklesly v globálu i o 70, 80 nebo dokonce 90 %. Přesto je pro nás absolutní prioritou zachovat kvalitní dostupnost regionu veřejnou dopravou. Přistupujeme proto k úpravám na vybraných autobusových a vlakových spojích, které budou mít co nejmenší dopad na cestující, ale dovolí nám alespoň drobně snížit průběžné ztráty z provozu veřejné dopravy. Všemi již realizovanými a připravovanými omezeními dojde ke snížení rozsahu regionální dopravy v rámci IDS JMK přibližně o 10 procent, a to jak na železnici, tak v autobusové dopravě,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Kraj již dříve omezil rozsah dopravy v rámci IDS JMK v reakci na opatření proti šíření koronaviru. Aktuálně tak jezdí všechny spoje v režimu letních prázdnin a zrušeny byly všechny noční a turistické spoje, u vybraných linek byly v březnu upraveny jízdní řády.