Ob­zor č. 21 – 31. 5. 1993

„Po­depsá­no 100 mi­nut před vy­pr­še­ním plat­nos­ti KS“ – je ti­tu­lek člán­ku z prv­ní stra­ny, in­for­mu­jí­cí o tom, že dne 23. 5. 1993 ko­neč­ně by­lo uza­vře­no ně­ko­li­ka­mě­síční slo­ži­té jed­ná­ní o ko­lek­tiv­ní smlou­vě s. o. České dráhy na rok 1993. Plat­nost do­sa­vad­ní ko­lek­tiv­ní smlou­vy by­la pro­dlou­že­na do 31. 12. 1993 a ČD se za­vá­za­ly za­bez­pe­čit směr­ný růst prů­měr­né mzdy ve vý­ši 18 pro­cent pro­ti ro­ku 1992. Zá­ro­veň by­lo kon­sta­to­vá­no, že se bu­de dá­le jed­nat o zrov­no­měrně­ní nad­ta­rif­ní slož­ky mzdy jed­not­li­vých slu­žeb­ních od­vět­ví (nad rámec dohodnutého směrného růstu mezd).

Čís­lo 21 vy­šlo těs­ně před mi­mo­řád­ným sjez­dem OSŽ, a pro­to při­nes­lo zhod­no­ce­ní úspě­chů a ne­úspě­chů deseti před­sta­vi­te­lů OSŽ v če­le s před­se­dou Zdeň­kem Ško­pem.

Ob­zor č. 22 – 7. 6. 1993

To­to čís­lo Ob­zo­ru by­lo vě­no­vá­no mi­mo­řád­né­mu sjez­du OSŽ, kte­rý se usku­teč­nil v Trna­vě 29. května. První části sjezdu, kte­rý ukon­čil čin­nost společného OSŽ, se zúčastnilo 506 z 537 pozvaných delegátů. Na ten­to sjezd na­va­zo­va­ly usta­vu­jí­cí sjez­dy OSŽ (Čes­ké re­pub­li­ky) a OZŽ (Slo­ven­ské re­pub­li­ky).

Cha­rak­ter ukonču­jí­cí­ho sjez­du cha­rak­te­ri­zu­je ti­tu­lek na prv­ní stra­ně: „Ro­ze­šli jsme se ja­ko přá­te­lé“. Na třech stra­nách je po­té, mi­nu­tu po mi­nu­tě, za­zna­me­nán prů­běh sjez­du včet­ně zá­klad­ních myš­le­nek pro­ne­se­ných před­sta­vi­te­li OSŽ či dis­ku­tu­jí­cí­mi de­le­gá­ty. Sjezd pro­bě­hl pro­ti oče­ká­vá­ní vel­mi klid­ně, a to včet­ně dě­le­ní ma­jet­ku me­zi čes­kou a slo­ven­skou část OSŽ. První část, v níž se rozhodlo o ukončení činnosti společného českého a slovenského OSŽ, trvala pouhé tři hodiny.

Ustavující sjezd OSŽ (České republiky) trval od 13.30 h do 22.12 h. Zúčastnilo se jej 339 z 358 pozvaných delegátů. Do funk­ce před­se­dy OSŽ byl opě­tov­ně zvo­len Zde­něk Škop. Do vedení OSŽ byli dále zvoleni dva místopředsedové a šest tajemníků odvětví.

V dis­ku­si se delegáti vraceli k výstražné stávce, která proběhla 19. 5., vyjadřovali se ke struk­tu­ře OSŽ, a zdůrazňovali nut­nos­t ví­ce zvý­hod­nit čle­ny OSŽ pro­ti ne­čle­nům či po­tře­bu po­tla­čit ri­va­li­tu mezi jed­not­li­vými od­vět­vími a zachovat odborářskou jednotu.

Ob­zor při­ne­sl rovněž in­for­ma­ci z usta­vu­jí­cí­ho sjez­du slo­ven­ského OZŽ, na němž byl před­se­dou OZŽ zvo­len Imrich Sed­lá­ček, dále byli zvoleni místopředseda, ústřední tajemník a tři tajemníci (pro obchodně-provozní činnost, pro dopravní cestu a infrastrukturu a pro specializované a privatizované organizace).

Představitelé OSŽ i OZŽ deklarovali odhodlání udržet dobrou spolupráci a výměnu zkušeností mezi oběma organizacemi.              

Zdeňka Sládková