Včera v nočních hodinách se zástupci vládní koalice dohodli na některých úpravách vládního návrhu ozdravného balíčku z května letošního roku. Z dosud zveřejněných stručných informací z tohoto jednání vyplývá (viz. informace na webu MF: Úpravy konsolidačního balíčku schválené stranami vládní koalice na jednání 23.8.2023  ), že vládní koalice částečně vyhověla požadavku sociálních partnerů, tj. odborů a zaměstnavatelů a ustoupila od záměru zrušit daňové osobození zaměstnaneckých benefitů.

Nově by všal mělo být zavedeno souhrnné zastropování daňového osvobození vybraných benefitů do poloviny průměrné mzdy za předchozí období. Z tohoto oznámení však není jasné, kterých vybraných benefitů by se tato úprava měla týkat, ani které předchozí období má vláda na mysli.

Pokud se týká dalších požadavků sociálních partnerů, tedy například zachování objemu tvorby FKSP a Sociálních fondů ve výši 2% objemu mzdových prostředků a požadavku na vypuštění záměru účelového určení 50% FKSP či SF na produkti penzijního spoření, není o tomto ve zveřejněných informacích žádná zmínka. Stejně tak není žádná zmínka o požadavku zachování daňového osvobození odborových příspěvků. Pravděpodobně tedy vládní koalice tyto návrhy sociálních partnerů neakceptovala, není to však zatím zcela jasné. V nejbližších dnech by ale mělo dojít k vyjasnění těchto záležitostí, neboť Ministerstvo financi zpracuje pozměňovací návrh, kde budou tyto ve vládní koalici dohodnuté změny konkrétně a jasně definovány.

V reakci na tento poslední vývoj nyní bude třeba se dohodnout na tom, jak se odborové organizace k tomuto dosavadnímu výsledku sociálního  dialogu ve věci vládních úsporných opatření postaví.

Mgr. Martin Malý
předseda OSŽ