Po téměř čtyřleté pauze se konalo na Slovensku v Jasenské Dolině, ve dnech 25. - 27. 4. 2023, společné jednání podnikových výborů OSŽ při ČD, a.s. a OZŽ pri ZSSK. Jednání se konalo za účasti zástupců GŘ Českých drah, a.s. a GŘ Železniční společnosti Slovensko. 

Během zahájení jednání představili předsedové obou podnikových výborů své členy, včetně profesí a oblastí, které zastupují.  Poté proběhla vzájemná informace od zástupců zaměstnavatele o současném dění ve společnostech ČD, a.s. a ZSSK. Obě společnosti se potýkají s personální nestabilitou, údržbou vozového parku, vypisováním soutěží (na Slovensku zatím jen trať Bratislava – Komárno) a přímých zadání na zajištění vlakové dopravy.

Dalším tématem jednání byla rozsáhlá diskuse na téma získávání zaměstnanců ve stěžejních profesích o práci na železnici. Obě společnosti jednají se školami o zavedení učebních oborů na školách. Společnost ZSSK připravuje projekt pro mladou generaci železničářů, uchazečů o zaměstnání, se zaměřením na profese, které se hůře obsazují.

Společných témat pro diskusi byla celá řada. Závěrem jednání poděkovali předsedové PV svým členům za práci.