V dopoledních hodinách dne 12. května 2015 proběhlo v budově GŘ SŽDC další jednání Pracovní skupiny pro OOPP a VS.

Za OSŽ se jednání zúčastnili Pavel Krhounek, člen komise PV OSŽ SŽDC pro problematiku OOPP a VS a Bc. Daniel Cemper, oblastní inspektor BOZP OSŽ. Po informaci o plnění úkolů z minulého jednání, kdy ředitel odboru nákupu a veřejných zakázek Bc. Jiří Svoboda konstatoval, že většina z nich byla splněna nebo se realizuje (např. odlehčený materiál pro výpravčí, odstranění nárameníků a patkových kapes u košil, šátky ad.; diskutovat se ještě bude o „sandálech“ nebo výstroji budoucích dispečerů CDP), se debatovalo o nově vznesených podnětech na ochranné pracovní prostředky a výstrojní součásti.

Zástupci OSŽ navrhli nahrazení současného stejnokrojového kabátu novou položkou Bunda pracovní modrá zimní. Bunda disponuje odnímatelnou vložkou, takže je vhodná i pro teplejší období roku a je vyrobena z nepromokavého materiálu. Zaměstnavatel vyslovil souhlas, s drobnými designovými úpravami (např. umístění kapes, odnímatelná kapuce nebo bez kapuce aj.), položku do konce roku, případně počátkem nadcházející roku, realizovat.

Dále byl řešen požadavek zástupců SŽG, otevřený již na nedávném jednání Republikové rady infrastruktury (RRI) OSŽ při SŽDC s. o., aby oranžová výstražná vesta byla v zadní části doplněna kapsou velikosti cca formátu A4 tak, aby zaměstnanci měli možnost úschovy dokumentů, případně geodetických pomůcek. O návrhu se bude jednat, avšak z důvodu nízkého počtu osob, kterých bych se vybavení takovou výstražnou vestou týkalo, bude řešen individuálně. Bc. Svoboda rovněž neodmítl realizaci dalšího návrhu z dílny OSŽ, vybavení výpravčích nepromokavým pláštěm (pláštěnkou). Jako nejlépe akceptovatelná se jeví eventualita, že v každé dopravní kanceláři (s nutností pohybu zaměstnanců v kolejišti) bude k dispozici jeden plášť.

Z úst ředitele Svobody rovněž vyplynulo, že provozní zaměstnanci mají nárok na všechny osobní ochranné pracovní prostředky z aktuálního katalogu. V případě poškození mají nárok na okamžitou výměnu. Doporučil, aby se v případě problému s vydáváním OOPP, obrátili na zástupce odborových centrál, které informaci předají k vyřešení odboru O8 GŘ SŽDC. Na jednání také informoval Ing. Kleprlík, že výstražné oděvy jsou nyní dodávány s příměsí 60% bavlny, což je z hlediska bezpečnosti (odrazivosti) nepodkročitelná hranice, kterou povolují platné technické normy. Zmínil i občasný problém při vybavování zaměstnanců ochrannou obuví. V současném katalogu OOPP totiž není možné uvést položku ochranná obuv (jednotně). Každý zaměstnanec si může vybrat obuv, která mu bude vyhovovat.

Předpoklad příštího jednání je druhá polovina září 2015.

Bc. Daniel Cemper, oblastní inspektor BOZP OSŽ