Dne 12. května 2015 v odpoledních hodinách proběhlo na GŘ SŽDC další kolo projednávání návrhu nového znění Směrnice SŽDC č.75 o posuzování psychické způsobilosti k výkonu vybraných zaměstnání. Za OSŽ se jednání zúčastnili Mgr. Martin Malý - předseda PV OSŽ SŽDC,  Miloš Paleček - tajemník PV OSŽ SŽDC pro řízení provozu a JUDr. Petr Kožmín - vedoucí oddělení BOZP OSŽ, které ve spolupráci s oddělením ESO OSŽ-Ú zpracovalo pro PV OSŽ SŽDC odborné připomínky k návrhu směrnice.

V průběhu jednání zástupce zaměstnavatele předložil odborovým centrálám několik vstřícných návrhů změn textu, které jsou v souladu s požadavky OSŽ i většiny ostatních odborových centrál. Nejvýznamějším návrhem je změna v textu článku 3.2.1, kde zaměstavatel vyhověl požadavku na vypuštění povinnosti  periodického posuzování psychické způsobilosti u výpravčích a traťových dispečerů ve věku 41 - 64 let.  K periodickému posuzování psychické způsobilosti tak budou dle nové směrnice č. 75  vysíláni pouze  zaměstnanci vybraných profesí ve věku nad 64 let a to každé dva roky.

Jelikož po zapracování těchto  změn (a řady dalších dílčích změn dohodnutých na předchozích jednáních) je nová směrnice SŽDC č. 75 pro OSŽ i většinu ostatních OC již akceptovatelná (Přestože všechny připomínky OSŽ a dalších OC zaměstnavatelem akceptovány nebyly), bylo  projednávání směrnice dnešním jednáním ukončeno a směrnice v nejbližších dnech nabude platnosti a účinnosti.

Mgr. Martin Malý, předseda PV OSŽ SŽDC