Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) představila v úterý 21. 5. v Praze, ve Vládním salonku na hlavním nádraží, nové uniformy pro více než 4 tisíce svých zaměstnanců. Proti dřívějším uniformám jsou ty nové z výrazně kvalitnějšího materiálu. Sukně jsou elastické a v pase mají autospony, regulující objem pasu. Uniformy jsou v nových korporátních barvách SŽDC, tedy tyrkysové, tmavě modré a oranžové.

„Cítím velký skok proti uniformě, kterou jsem jako výpravčí nosil v 90. letech,“ řekl na tiskovce generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda, který si novou uniformu rovněž oblékl, stejně jako několik zaměstnanců SŽDC různých postav, kteří je na tiskovce představili novinářům. V novém stejnokroji před novináře předstoupila i herečka Lucie Benešová, která se zároveň přiznala, že poměrně často a ráda jezdí vlakem, který má podle jejích slov proti jízdě automobilem řadu nesporných výhod.
„S novými uniformami jsme celkem spokojeni,“ řekl nám po „módní přehlídce“ tajemník Podnikového výboru OSŽ SŽDC Miloš Paleček. „Předváděné vzory jsou hotové z 95 %, některé věci se ještě budou dolaďovat, například dámské bundokošile,“ dodal.
Při přípravě nových uniforem spolupracovali zástupci odborových organizací, kteří na jednáních pracovní skupiny pro řešení problematiky OOPP a stejnokrojových součástek dodávali připomínky, a to od prosince loňského roku, kdy byly návrhy předloženy. Velké diskuse byly k pulovrům a čepicím, ale hlavně k bundokošilím, u nichž hrozilo i zrušení, což zástupci OSŽ odmítli. „Prosadili jsme měsíční zkušební dobu, během níž 30 zaměstnanců uniformy zkoušelo a připomínkovalo,“ řekl nám tajemník PV Miroslav Maincl. „Většina našich připomínek byla akceptována,“ dodal.
Po testování SŽDC vypíše soutěž na výrobce stejnokrojů. Obměna uniforem proběhne do dvou let a bude stát přibližně 70 milionů korun.
Zdeňka Sládková

Fotografie SŽDC