Hlavními body jednání zástupců OC u SŽ se zaměstnavatelem byla informace pro zaměstnance o založení transparentního účtu Správy železnic a řešení nedostatku finančních prostředků v C-FKSP na příspěvky na dovolenou. 

Byli jsme seznámeni s problémy, které provázely založení transparentního účtu.  V nejbližším období (snad již od 1.7.) budou naší zaměstnanci formou srážky ze mzdy (po dobu až tří měsíců) po vyplnění jednoduchého formuláře, přispívat svým kolegům postiženým řáděním přírodních živlů.

 Bude možno i přímo poslat finanční částku na tento účet. Na dalším jednání OC (22.7.) by už mohlo dojít k prvnímu transparentnímu přerozdělování finančních prostředků našim kolegům.

Druhým hlavním bodem byla informace o nedostatku finančních prostředků v C-FKSP a návrh zaměstnavatele na změnu výše příspěvku pro nové žadatele. Tento návrh se nesetkal s pochopením zástupců odborových centrál s odůvodněním, že nelze měnit podmínky v průběhu roku. Docházelo by k přidělování různých částek v jednom roce a tím pádem nerovným podmínkám. Po přestávce v jednání došlo k dohodě, že bude přesunuta část prostředků z jiných oblastí do oblasti rekreace. Až dojde k vyčerpání této částky (navýšení o cca 30%) budou moci zaměstnanci čerpat příspěvek na dovolenou již jen z rozpočtů organizačních složek, které byly v letošním roce (rozhodně ne na náš návrh) navýšeny. 

V poslední části jednání došlo na informace k možnosti změny příspěvku na stravování, dalším postupu při testování zaměstnanců od 1.7.2021 a dalším záležitostem.

Termín následujícího jednání byl určen zaměstnavatelem na 22.7.2021 ve 13:30 opět formou videokonference, kdy se bude spousta zástupců OC připojovat ze svých dovolených.

 

Za PV OSŽ SŽ Miroslav Maincl