Poslední letošní PV OSŽ SŽ se vyznačoval projednáváním dobíhající agendy stávajícího roku, a opět formou video konference, kterou řídil předseda P. Štěpánek. Krátce shrnuto, Podniková kolektivní smlouva na příští rok byla sjednána včetně 1. změny reflektující změnu výše minimální mzdy, a po vytištění by měla být distribuována na výkonné jednotky. Pokud epidemiologická situace dovolí, proběhne její proškolení po novém roce, v měsíci lednu, uskutečněním aktivů na šesti místech. Pokud to nebude možné sejdeme se opět formou videokonferencí, což jsme si již vyzkoušeli v roce letošním.

Byl projednán Plán a plnění akcí BOZP 2021, návrh změny předpisu Bp36 a aktualizován seznam členů Předpisové komise při PV OSŽ SŽ. V části věnované informacím z důležitých jednání zaznělo, že příprava na nový předpis D1 spěje do finále. Tisk by měl proběhnout začátkem příštího roku, poté by měl být předpis proškolen. Zatím není v plánu samostatné přezkoušení, na jaké byli zvyklí starší zaměstnanci, ale součásti školení by měl být test k ověření pochopení změn předpisu. Tajemník PV Miroslav Maincl informace doplnil o upozornění na korespondenční rozhovor s vedoucí skladu výstrojních součástek Bc. Evou Linhartovou, více zde. Článek sice nové uniformy nedodá, ale snad vysvětlí, s jakými potížemi se sklad potýká.
Petr Štěpánek podrobně popsal postup vyjednávání odborových centrál o FKSP na příští rok. Zmínil i to, že je OSŽ podsouván nesouhlas se zaměstnaneckou kartou. Tak to opravdu není. Nechceme bránit novým trendům. OSŽ vidí problém „pouze“ ve financování této karty, a proto žádá o přiměřené navýšení C-FKSP, z kterého by byla tato karta zakoupena. Rovněž máme problém se snížením příspěvku na rekreaci pro zaměstnance SŽ.
V samostatných vstupech vystoupili vedoucí oddělení ESO JUDr. Petr Večeř a vedoucí oddělení BOZP JUDr. Petr Kožmín, LL.M., MBA. Informovali jak o službě Právní pomoc - Občan, která z ověřovacího provozu přechází do služby, která bude poskytována trvale, tak o změně v likvidaci škodní události tzv. Pojistky na blbost, která bude nově likvidována přímo prostřednictvím oddělení ESO. Z oblasti BOZP zazněly kladné zkušenosti se školeními v rámci výborů nebo ZO. Zmíněna byla nabídka devíti školení v jarních měsících (3x ESO, 3x BOZP, 3x hospodáři), ale i možnost dalších školení pořádaných na požádání u jednotlivých organizačních jednotek či ZO.
V části věnované zaměstnavateli vystoupil personální ředitel Ing. Pavel Koucký, kterého doplňovala Ing. Hana Kohoutová. Přednesli informace o stavu zaměstnanců, plnění kolektivní smlouvy vzhledem ke mzdám i aktuální absenci z důvodu nemoci nebo karantény. V další části informovali o spolupráci na novele vyhlášky 101/1995, která řeší zdravotní způsobilost pro práci v dopravě. Ohradili se k informacím, že jako zaměstnavatel nepodnikli potřebné kroky k eliminaci dopadu tvrdosti NV 589/2006 a vysvětlil, jaké kroky k tomu byly podniknuty. Bohužel návrhy nebyly vyslyšeny a je povinností SŽ toto nařízení respektovat. V této souvislosti bohužel musí dojít k přepracování turnusů u cca 260 zaměstnanců (většinou výpravčích). Ing Koucký zmínil i probíhající výběrové řízení na poskytování KOP ( do 20.12.2021) a oslovení zaměstnanců s nárokem na KOP. Probíhá oslovení zaměstnanců, kteří odebírali papírovou stravenku. Prokazatelně se musí vyjádřit zda chtějí stravenkový paušál či e-stravenku.
Na dotaz tajemníka Miroslava Maincla byly sděleny konkrétní údaje o podstavu zaměstnanců v některých profesích. Jde všeobecně o profese, na které se vztahuje náborový příspěvek. Vyslovil i obavu, aby nedošlo v souvislosti s uplatňováním novelizace NV 589/2006 k masivnímu odchodu zaměstnanců od SŽ.
Závěr jednání se nesl ve slavnostním duchu blížících se vánočních svátků. Ing. Koucký a P. Štěpánek popřáli všem krásné Vánoce, klidný konec roku, mnoho zdraví a plno elánu do nového roku.

Za PV OSŽ SŽ Jožka Hlaváček a Miroslav Maincl