Hybridní formou, kdy část účastníků byla přítomna fyzicky v sídle SŽ a část připojena pomocí aplikace MS Teams, proběhlo další jednání zástupců odborových centrál zastupující zaměstnance SŽ a zaměstnavatele. Již předem byla avizována účast generálního ředitele SŽ Bc. Jiřího Svobody, MBA, který na úvod jednání všechny účastníky pozdravil a krátce shrnul průběh kolektivního vyjednávání o PKS na rok 2023. Poděkoval všem zúčastněným za konstruktivní jednání a podotkl, že chtěl všem zaměstnancům dopřát dobrou kolektivní smlouvu na rok 2023. Připomenul jak současnou složitou situaci, tak zmínil i předpokládaný vývoj v příštím roce. Vyzval také zástupce všech OC k lepší vzájemné komunikaci v následujícím období.

V další části jednání personální ředitel Ing. Pavel Koucký zdůraznil problém, který se prolínal celým průběhem kolektivního vyjednávání, a to institut střežení pracoviště. Nakonec i OSŽ při podpisu PKS na rok 2023 si dalo do podmínek hledat řešení pro zlepšení uplatňování tohoto institutu. Ing. Koucký navrhnul založení pracovní skupiny složené ze zástupců OC, personálního odboru a zástupců řízení provozu SŽ, která by se tímto problémem podrobně zabývala. Toto bylo všemi zúčastněnými kladně přijato.

V oblasti jízdních výhod Ing. Evžen Pospíšil apeloval na všechny přítomné, že pokud se vyskytne jakýkoliv problém, je připraven ho řešit. Zmínil i určité krajské speciality (Plzeň, Ústí) v oblasti jízdních výhod a možnost využití zaměstnanci SŽ.  Po doběhnutí termínu na odvolání v oblasti poskytovatele zaměstnanecké čipové karty budou zveřejněny informace pro všechny zaměstnance, jak s tímto novým benefitem zacházet. V průběhu měsíce ledna proběhne distribuce všem zaměstnancům a nejpozději k datu 31.1.2023 by karty měly být dobity částkou 1000 Kč.

V nejbližších dne bude také vypsáno výběrové řízení na poskytovatele KOP v roce 2023. Mělo by se opět jednat o dvě zařízení v Čechách a dvě na Moravě. S tím souvisí i zahájení průzkumu zájmu zaměstnanců, kteří mají v roce 2023 na KOP nárok. Všichni dotčení zaměstnanci se vyjádří, zda se chtějí KOP zúčastnit nebo o poskytnutí KOP zájem nemají. Žádná další varianta nebude. Snahou je, aby první zaměstnanci mohli odjíždět na KOP již v prvních měsících roku 2023.

Termíny dalších jednání byly dohodnuty na 6.12. a 20.12.2022

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl