Poslední letošní jednání zástupců odborových centrál se konalo 20. 12. 2022 v sídle GŘ v poněkud rozšířené podobě. Byli pozváni nejen vrcholní představitelé OC, ale i kmenové vyjednávací týmy všech OC.

V oficiální části proběhly informace k zaměstnanecké čipové kartě, byl doladěn i text průvodní informace k používání a aktivaci s ukázkou jak fyzické karty, tak možností mít ji v mobilní aplikaci. Přítomní byli rovněž upozorněni, že po vyčerpání peněz na kartě ji zaměstnanec nemá likvidovat, ale uschovat pro případné další nabití. Poskytovatel čipové karty byl sice vysoutěžen na rok, ale pokud se tato forma benefitu osvědčí, mohla by být pro další období vysoutěžena stejná firma, takže by stačilo stávající plastovou kartu opět použít.

Personální ředitel Ing. Pavel Koucký informoval o průběhu prolongace jízdních výhod a postupujícím jednání o poskytnutí mimotarifních výhod v Ústeckém kraji. Dále zmínil i úkoly, které nás čekají v roce následujícím, a to zejména činnost pracovní skupiny k institutu střežení pracoviště.
Téma související s PKS 2023: Případná její první změna se bude týkat výše odměny za střežení pracoviště a částek na stravování. Jakmile vláda tyto částky vyhlásí, což je očekáváno v nejbližších dnech, bude přikročeno k jednání o změně PKS a následně k tisku. V této souvislosti jsme byli upozorněni na termíny možné změny - z e-stravenky na paušál a opačně.
Poslední téma sledované jak zaměstnavatelem, tak odbory jsou pracovně lékařské prohlídky. Podle dílčích informací by se povinné periodické kontroly měly týkat pouze rizikových povolání, u ostatních by mohl rozhodnout zaměstnavatel. Nicméně, tato diskutovaná norma není dosud schválena.
V další již neoficiální části proběhla volná diskuse nad tématy, která zajímají jak zaměstnavatele, tak zaměstnance, a v neposlední řadě i poděkování za spolupráci v tomto roce a přání k blížícím se Vánocům a Novému roku.
Termín dalšího jednání, již v tradiční podobě byl stanoven na 19. 1. 2023

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl a Jožka Hlaváček