Hovoříme s Ing. MARCELEM BALÁŽEM,
správcem webu OSŽ

 

U příležitosti spuštění nového webu by bylo dobré připomenout „elektronickou historii“ OSŽ. Jak dlouho už webové stránky OSŽ fungují?

První statické stránky web OSŽ byly spuštěny v roce 2000. Jako redakční systém, však web OSŽ funguje od roku 2004 a byl postavený na otevřeném systému Joomla! první generace. Od roku 2014 až dodnes bylo na www.osz.org publikováno přes 2000 článků a téměř 800 souborů ke stažení. S počtem několika tisíc denních přístupů patří web OSŽ k nejnavštěvovanějším webům v oboru. Návštěvnost vždy kulminuje ke konci roku, kdy na webu publikujeme informace o průběhu kolektivních vyjednávání.

Proč nyní vznikly nové webové stránky OSŽ?

Důvody vedoucí k rozhodnutí o vytvoření nového webu byly dvojího charakteru. Ty první byly technické. Za 10 let provozu se změnily nejen technické požadavky na straně serveru, ale i na straně návštěvníků, kteří k webu přistupují čím dále častěji z mobilních zařízení a různých prohlížečů. Druhou skupinou důvodů byla rostoucí potřeba lepšího strukturování informací, aby jednotlivé skupiny návštěvníků co nejefektivněji našly, co na webu hledají. Navíc bylo pro OSŽ důležité zachovat prostřednictvím webu možnost aktivně informovat návštěvníky o aktuálním dění v OSŽ, zvláště v případě mimořádných situací.

Pro koho především jsou nové webové stránky určeny? Na koho takzvaně cílí?

Smyslem našeho snažení bylo zájemcům nabídnout co nejkratší cestu k informacím. Jsou určeny jak pro zaměstnance společností, ve kterých působíme, odboráře, tak i pro média a širokou veřejnost.

Jaké jsou zásadní změny v novém webu?

Zásadní změnou je bezpochyby týmový přístup k vytváření struktury a obsahu webu. Web je rozdělen na sekce, z nichž má každá svého gestora obsahu. Ten pak samostatně spravuje svoji sekci a garantuje aktuálnost publikovaných informací. Já jako administrátor pak gestorům především poskytuji technickou podporu a také jim pomáhám s úpravou vzhledu nebo členěním sekcí. Za web jako celek je zodpovědná redakční rada v čele s předsedou OSŽ Bc. Jaroslavem Pejšou. Pro implementaci jsme zvolili osvědčené řešení - redakční systém Joomla! – tentokrát již třetí generace na moderní responzivní šabloně s interaktivními prvky pro snadné ovládání.

Jedná se o překlopení původních stránek, nebo jste přišli úplně s něčím novým?

Rozhodli jsme se, že kompletní obsah ze starého webu nebudeme překlápět. Místo toho nabídneme možnost podívat se na starý web jako na archiv a postupně doplňovat do nového webu pouze dosud aktuální články. Starý web je možné najít na adrese http://old.osz.org

A co bude s rubrikou Obzor On-line?

Na starém webu jsme v sekci Obzor On-line každý týden publikovali čtyři vybrané články z týdeníku Obzor. V rámci nového webu jsme zřídili jako samostatný informační kanál Zpravodajství On-line OSŽ. Informace jsou rozděleny do 5 rubrik (Rozhovory, Reportáže, Informace, Zajímavosti a Pozvánky). Pevně věříme, že právě nově pojaté zpravodajství bude jedním z „taháků“ nového webu.

A co chystáte do budoucna?

Kromě další doslova mravenčí práce s gestory na optimalizaci vzhledu a stabilizaci běhu webu a odlaďování chyb chystáme například možnost přistupovat do archivu pdf verzí čtrnáctideníku Obzor.

-mmč-