Hovoříme s IRMOU PROCHÁZKOVOU,

autorkou projektu iPodpora

 

Projekt s názvem iPodpora - „Posilování sociálního dialogu prostřednictvím integrovaného systému podpory spolupráce zástupců zaměstnanců – iPodpora“ (registrační číslo: CZ.1.04/1.1.01/02.00014) financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR a ASO (Asociace samostatných odborů) stojí za novým portálem, který poskytne komplexní přehled, ale bude i pomáhat. Můžeme projekt, jehož výsledkem jsou nejen fungující webové stránky, představit?
Hlavní zásluhu na realizaci tohoto projektu má Bohumír Dufek, předseda ASO, který jako statutární zástupce ASO vzal na sebe veškerou zodpovědnost za projekt, aby systém iPodpora mohl být uveden do provozu. Je to evropský projekt - integrovaný informační systém - což znamená, že chceme integrovat stávající weby, různé systémy sociálních partnerů, na jedné stránce. Sloužit tedy bude úplně každému, každý si v něm najde, co potřebuje. Příjemcem dotace na projekt je ASO, partnerem projektu pak Českomoravská konfederace odborových svazů a poskytovatelem dotace MPSV.

Portál již funguje. Je kompletní?
Na projektu se stále intenzivně pracuje. „Ladit“ se bude i v roce 2015. Webové stránky byly oficiálně spuštěny 27. listopadu, symbolicky k datu 25. výročí generální stávky, a to v rámci setkání organizovaném ČMKOS v Národním domě na Smíchově, kde byli přítomni i zástupci vlády, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny i Asociace samostatných odborů, včetně předsedy OSŽ. ASO zde představilo právě zmíněný projekt – portál.  

Co je prioritou systému iPodpora?
Systém je prvotně orientovaný na odboráře, sloužit ale bude i široké veřejnosti. Například tam bude odkaz, jak najít zaměstnání, dále odkaz orientovaný na pracovněprávní vztahy, jak se v určitých životních situacích bránit, ale i informace z vládního systému eKLEP, který umožňuje bezchybnou, rychlou výměnu dokumentů, sledování jejich stavu v procesech, sledování připomínkových řízení, avizování o událostech, předávání informací mezi účastníky a bezpečné uchování všech verzí vládní dokumentace jak legislativního, tak i nelegislativního charakteru. Zvláštní část na www.odbory.info  pak bude sloužit členům odborů, aby se co možná nejrychleji dostali k informacím, které v současné době jsou obtížně dosažitelné.

Jaká je situace nyní?
Pokud například chcete připomínkovat zákony, musíte toto pracně posílat elektronickou poštou, nebo v tištěné podobě. Teď už jsme ale dostali od vlády povolení, že zmíněné informace budou na našem portálu přístupné. Právě díky tomuto portálu se cílová skupina projektu lehce dostane k vládním dokumentům. To je jeden z velmi důležitých přínosů.  

A další etapa?
Chceme na portálu umísťovat více aktuálních informací a rozšířit o další služby. Neustále pracujeme na tom, abychom získávali od potencionálních uživatelů náměty, co by bylo na portálu potřeba najít, co je zajímá a co by jim pomohlo.  

Můžete být konkrétnější?
Na portálu www.odbory.info se například objeví anonce, kam lidé budou moci psát, co by na portálu chtěli najít. Bude tam diskusní fórum, budou tam ankety, možnost posílání dotazů pracovněprávního charakteru, nebo dotazy na řešení různých životních situací. Tedy živá komunikace, podle které si uděláme konkrétnější obraz portálu.  

Portál se tedy stále rozvíjí, máte jasnou představu, jak by měla vypadat jeho finální podoba?
Neustále se bude rozvíjet. Zpracovali jsme Katalog integrovaných služeb a procesů v rámci klíčových aktivit projektu. Tam je popsaný stávající stav, jaké informace odbory v tuto chvíli mají, jaké informace sbírají. Dále jsme připravili navrhované služby a procesy už pro ten integrovaný informační systém iPodpora, a mysleli jsme i na bezbariérovou přístupnost apod. Ani toto ale nepovažuji za finální podobu. Bude to živý systém, jehož konec dle mého nenastane nikdy, stále půjdeme dál a dál…  

Kdo se bude na tvorbě portálu podílet?
Momentálně na něm pracuje realizační tým projektu a dobrovolníci. Musím zmínit, že zástupci OSŽ od začátku aktivně podporovali realizaci projektu. V přípravné fázi projektu nám pomohli zpracovat analýzu potřebnosti projektu získáváním informací z dotazníkového šetření mezi členy OSŽ, což byla velmi významná pomoc.  Co se týče budoucnosti, je představa taková, že až bude portál fungovat naplno, bude zapotřebí stálé práce několika lidí - tým stálých pracovníků. V budoucnosti bychom mohli uvažovat také například o účasti občanských sdružení, která by na portál přispívala, a například mohli by se lidé domluvit na tom, že si parta lidí, kteří se domluví právě přes tento portál, zahraje fotbal. Možností je opravdu mnoho…  

Vím, že se váš portál už dostává do povědomí na mnoha místech Česka. Jak?
Ano, vybudovali jsme dvanáct informačních kiosků, které jsou umístěny ve velkých obchodních centrech tak, aby uživatelů bylo co možná nejvíce. 5300 je uvedené číslo v projektu a tolik lidí musíme získat v základu jako uživatelů, tím splníme hodnotící indikátor. Není potřeba se ale obávat, že by toto číslo bylo nedosažitelné, spíše naopak.  

Co na projektu a tvorbě portálu bylo nejtěžší, pro vás osobně?
Bezpochyby napsat projekt tak, aby byl životaschopný. Nikdo ještě takový systém nebudoval a tak reakce těch, od nichž jsme potřebovali pro jeho život podporu, byly reakce rozpačité. Málo odborových centrál v zahraničí má něco podobného. Projekt posuzovali specialisté a naštěstí se na něj podívali z toho správného úhlu. Jsem za to velice ráda.
Petra Kuldová

 

Co nový portál www.odbory.info nabízí?

 

* Poskytuje zaměstnancům komplexní informace a služby

* Umožní orientaci na trhu práce

* Ochrání právo zaměstnanců

* Sjednotí a propojí rozšířené informační nástroje žadatele a partnera

* Vytvoří nové služby a aplikace pro efektivní řízení, administraci a distribuci informací v odborových organizacích

* Zajistí sdílení klíčových dat, zdrojů a aplikací napříč subjekty sociálního dialogu

* Zajistí efektivní komunikaci s vlastními a potencionálními členy v odborech

* Vytvoří chybějící moderní statistické databáze v oblasti sociálního dialogu

* Umožní sjednocenou a společnou tvorbu politik a legislativních návrhů

* Umožní prosazování národních zájmů zaměstnanců v rámci EU

* Systém bude dostupný celostátně (webové stránky, veřejně přístupné kiosky, aplikace pro mobilní telefony a tablety)

* Projekt zvýší odborné kompetence 1300 zaměstnanců prostřednictvím vzdělávacího programu Ochrana práv v pracovněprávním vztahu a informačního materiálu

* Provede zaměstnance jeho právy.