Ze strany zaměstnanců ČD, kteří zajišťují přepravu zásilek služby Kurýr ČD, se ozývá kritika na nezájem vedení ČD o zefektivnění této služby, což je podle názoru těchto zaměstnanců způsobeno neschopností vedení ČD řešit tuto otázku, či snad přímo záměr, jehož cílem je tuto službu zrušit, což by se nepochybně odrazilo v poklesu zaměstnanosti v této oblasti.

Redakcí Obzor byly otázky na téma Kurýr položeny tiskovému oddělení Českých drah. Odpovědi tiskového mluvčího Petra Šťáhlavského zveřejňujeme níže v nezkráceném znění.

Je ze strany vedení ČD věnována dostatečná pozornost službě Kurýr a její propagaci mezi veřejností?
Informace o službě ČD Kurýr jsou poskytovány hned několika kanály, které službu také propagují. Jednak je propagována přímo pomocí plakátů a letáků ČD, které jsou k dispozici zákazníkům ve stanicích a na službu tam upozorňují. Dále jsou zákazníci o službě ČD Kurýr informováni zveřejněnými informace na vývěskách. Dnes důležitý informační kanál představuje internet, proto jsou veškeré informace o této službě k dispozici zákazníkům na internetových stránkách www.cd.cz/kuryr. Zákazník tam má možnost i vyplnit Přepravní list Kurýra on-line. V případě jakéhokoliv dotazu na služby ČD-Kurýr se může zákazník obrátit na on-line informace, kde jsou mu obratem jeho dotazy zodpovězeny.

Je využívána možnost akčních slev u této služby pro zvýšení zájmu o ni?
ČD nabízejí uživatelům služby ČD Kurýr množstevní slevy pro stálé zákazníky, a to ve dvou možnostech:
a) Snížené dovozné, pokud odesílatel zasílá 30 a více zásilek měsíčně u téže odesílací stanice v období dvou po sobě jdoucích kalendářních měsíců, uzavře s ČD smlouvu za snížené dovozné, které činí 140 Kč.
b)Smluvní dovozné je možné uzavřít v případě, že odesílatel má zájem přepravovat větší počet zásilek. Smluvní dovozné je stanoveno smlouvou mezi odesílatelem a ČD. Čím větší počet zásilek za dané období odesílatel odešle, tím větší slevu zákazník získá.
Zájem o tyto služby je však klesající. Podle informací odesílatelů nemají možnost s námi přepravit potřebný počet zásilek, protože oni sami nemají potřebnou poptávku po svých službách.

Jsou ceny, účtované za službu Kurýr, srovnatelné s jinými přepravními společnostmi? (Česká pošta, PPS, atd.).
V porovnání s jinými přepravci, kteří nabízí srovnatelné služby, má ČD Kurýr jedinečné výhody:
- spolehlivé doručení zásilky do stanice určení s garancí dodací lhůty,
- jednotnou cenu za zásilku bez ohledu na vzdálenost,
- v případě nedodržení lhůty návratek ze sníženého nebo základního dovozného 50 Kč,
(ČD přepravuje za základní dovozné 198 Kč bez ohledu na hmotnost zásilky maximálně do 15 kg s maximální cenou 50 000 Kč). Oproti jiným dopravcům máme jednotnou cenu za uložení dobírky na zásilku 30 Kč bez rozlišení ceny zásilky.

Nebylo by možné rozšířit počet spojů a počet stanic, z nichž by se daly zásilky ČD Kurýr přepravovat?
V systému ČD Kurýr je zapojeno 89 „hlavních kurýrních stanic" po celé České republice. V případě, že má odesílatel zájem posílat z některé jiné stanice, je možné zajistit mimořádnou přepravu zásilek ČD Kurýr. Stačí vyplnit žádost o zajištění přepravy doplňkových zásilek ČD Kurýr. Vyřízení žádosti je zpoplatněno (jednorázový poplatek činí 200 Kč plus 50 Kč za každou povolenou relaci - jednou relací se rozumí 1 nebo více spojů mezi dvěma stanicemi).
Množství zásilek však nelze výrazně navýšit z důvodu omezené prostorové kapacity pro přepravu zásilek, která je limitní. V některých relacích se navíc kumuluje s přepravou jízdních kol, která má pro národního dopravce výrazně vyšší prioritu vzhledem k tomu, že se přímo váže na přepravu platících zákazníků. Na některých jiných linkách pak nedisponujeme vhodným ukládacím prostorem a přeprava je omezena pouze na prostor nepříliš velkého služebního oddílu nebo kupé.

Je služba Kurýr efektivní? Pokud ne, co se dělá pro její zefektivnění?
Poptávka o službu ČD Kurýr má klesající trend. I přes marketingovou prodporu a spolupráci s novými partnery na přepravu zásilek z domu do domu se nepodařilo přivést nové zákazníky a dlouhodobě ekonomicky smysluplně navýšit objem přepravovaných zásilek. Proto se hledají cesty, jak snížit náklady na tuto službu a zároveň, jak vyjít vstříc stávajícím zákazníkům, kteří využívají službu ČD Kurýr, aby tato služba splňovala jejich požadavky. Jednou z cest je volba tzv. doplňkových stanic systému, kdy konkrétní zákazník může podávat zásilky pouze ke konkrétním vlakům, zpravidla 1x denně. Obdobnou zkušenost s klesajícím trendem posílání zásilek mají naši obchodní partněři, kteří zaznamenali menší poptávku o jimi nabízené služby.

V souvislosti s otázkami na efektivitu služby Kurýr ČD tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský považuje za nezbytné zdůraznit následující skutečnosti:
1) Služba ČD Kurýr je službou pouze doplňkovou k hlavní činnosti Českých drah. Nepatří do služeb ve veřejném zájmu, objednavatelé ji nevyžadují a také ji nehradí. Služba funguje na komerčním principu a má přinést Českým drahám dodatečný zisk. Smyslem zavedení ČD Kurýru bylo podle vyjádření mluvčího vylepšit hospodaření jednotlivých spojů bez dodatečných nákladů, pouze s využitím stávajícího personálu, spojů a vozidel, pro které má být tato činnost pouze doplňková k jejich hlavní práci. Například u pokladníků jde o doplňkové rozšíření činnosti k prodeji jízdenek a poskytování informací cestujícím. Ideální je přeprava s minimálním počtem manipulací, resp. zcela bez překládek. To byl také princip fungování ČD Kurýru, když byl v 90. letech zaveden.

2) Pro další činnost služby ČD Kurýr je proto potřeba navrhovat nejen způsoby jak zvednout tržby, ale také jak dále snižovat náklady, aby byla služba opravdu efektivní a přispěla svým ziskem (tedy výší tržeb ponížených o náklady k ní se vážící) ke zvýšení profitability osobní dopravy ČD (bez ohledu, zda jde o vlaky komerční nebo závazkové). Sledovat pouze množství přepravených zásilek bez ohledu na náklady by bylo chybou.

3) Množství přeprav je také limitováno disponibilními kapacitami ve stanicích a ve vlacích. Ve většině vlaků je dnes možné přepravovat zásilky jen v omezeném prostoru služebního oddílu. V neposlední řadě rozvoj a náklady této doplňkové služby limituje rostoucí počet výluk, který letos dosáhl extrémního rozsahu (nutnost zajistit přepravu zásilek přes vyloučené místo s NAD). Cílem specialistů věnujících se ČD Kurýru je tedy nabídnout zákazníkovi kvalitní službu, která bude pro nás zároveň ekonomicky efektivní. Zásadně nechceme nabízet službu, kde předem víme, že tržba nepokryje náklady a prohloubí ještě více ztrátu.

4) Pokud provozní zaměstnanci mají konkrétní návrhy na zlepšení služeb, ale také na zvýšení efektivity anebo pouze snížení nákladů, mohou tyto návrhy a náměty směřovat přímo na svého vedoucího zaměstnance v rámci ZAP, který je dále předá na pravidelné poradě s vedením společnosti.

Miroslav Čáslavský