Předseda ZV OSŽ Praha ONJ – Doprava (DKV Praha PJ Jih - původně odstavné nádraží Praha jih) Petr Dvořák (na snímku) se obává dalšího odchodu zaměstnanců z tohoto důležitého depa, které zajišťuje údržbu a opravy všech vlakových souprav, přijíždějících z celé republiky do Prahy. „Největší propad je v současné době u profese posunovač, kde dlouhodobě odcházejí dva až tři posunovači měsíčně, přičemž nové se nedaří přijímat – respektive ti, co přijdou, skončí většinou ve zkušební době. Od začátku roku tak odešlo již dvacet posunovačů,“ říká Dvořák.

Jak dále dodává, v některých případech jsou posunovačské směny naplněny jen ze 46 %, což se zákonitě odráží v sestavě souprav a údržbě vozů. Na jednu soupravu je určena cca jedna hodina a padesát minut, přičemž v této době se musí provést přístavba k myčce a na fekální kolej, vyhotovit soupis vozů, provést označení rezervovaných vozů (namístenkování), případně odstavení neschopného vozu. „Posunovači nestíhají v oslabení přistavovat vozy na myčku, která z toho důvodu stojí, prioritně je nutné přistavit vozy ke správkárně,“ popisuje předseda situaci v některých směnách. Vozy jsou z toho důvodu předávány na vlaky bez umyté vozové skříně, což vyvolává další kritiku a stížnosti z řad cestujících. „A to vše v době, kdy se jedná o prodloužení smlouvy mezi ČD a kraji, respektive státem,“ podotýká Petr Dvořák.
Podobná situace v ONJ Praha nastává podle slov předsedy ZV OSŽ také u tranzitérů přípravářů a u dalších funkcí. „Velké množství zaměstnanců ONJ Praha do zaměstnání dojíždí, mnohdy ze značné vzdálenosti, takže pokud se jim naskytne možnost pracovat za podobnou mzdu v místě bližším jejich bydliště, odcházejí,“ říká Dvořák. Situaci by podle něj mohlo změnit k lepšímu navýšení odměn těm zaměstnancům, kteří pracují v oslabených směnách. „Pokud by dostali přiměřenou odměnu za práci, kterou provádějí za chybějící zaměstnance, odchody by se určitě snížily. Pomohlo by i zavedení náborových příspěvků,“ uzavírá.

Miroslav Čáslavský