Sjezd OSŽ je za dveřmi. To, co se ještě před časem zdálo, že je hrozně daleko, je najednou tady. Velmi rychle to od VI. sjezdu v Nymburce uteklo. Organizační komise v čele s jejím předsedou Antonínem Leitgebem (tajemníkem Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s.) se asi nejvíce zasloužila o to, že delegáti už mohou balit kufry a vyrážet směr Ostrava. VII. sjezd OSŽ se uskuteční ve dnech 10. a 11. listopadu v Ostravě, v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava.






Co rozhodlo pro Ostravu?
Na minulém sjezdu bylo rozhodnuto, že se budou v pořádání sjezdů střídat Morava a Čechy, a tak se hledal prostor na Moravě. I když se nabízelo i Kongresové centrum v Brně na výstavišti, nakonec jsme se rozhodli pro Ostravu, a to z jednoho prostého důvodu: cenově to vycházelo lépe a je to na Moravě. Takže jsme splnili zadání a ještě ušetřili. Pro Ostravu hovořila i nižší cena než u zbytku světa.

Termín sjezdu byl stanoven tak, aby se (sjezd) konal až po volbách. Po volbách máme, ale jak se zdá, žádná změna se nekoná: Dan Ťok chce ve funkci ministra dopravy pokračovat, respektive Andrej Babiš si údajně přeje, aby ve funkci pokračoval. Takže z tohoto pohledu sjezd mohl být už před volbami. Nicméně máme po volbách, plánujete na sjezd pozvat nějaké hosty z řad politiků?
Zatím jsme zvali předsedu OZŽ Františka Zaparanika a předsedu Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka, jinak další pozvánky nejsou v plánu, protože momentálně není ani jisté to, zda ministrem dopravy bude Dan Ťok, nebo někdo jiný. Zejména po zkušenostech z minulého sjezdu, kdy si určitě všichni dobře pamatují vystoupení Milana Chovance, jako potenciálního budoucího ministra dopravy! Tehdy ani jedno oko nezůstalo suché a víme, jak to nakonec dopadlo.

Takže to shrňme: do Ostravy je pozváno 220 delegátů a dva hosté, delegáti budou ubytováni přímo v místě konání sjezdu, tedy v hotelu Clarion, což znamená, že dva dny z papučí nevylezou…
Snad z polobotek, každý musí mít společenský oděv. Sjezd je významná společensko-politická událost a každý z účastníků by měl zvolit tomu odpovídající oblečení. Navíc nevhodně oblečení delegáti ani nebudou vpuštěni na jednání.

Zaujalo mě, že zahájení sjezdu je naplánováno na 13. hodinu, ale hned po 14. hodině bude jednání přerušeno a bude vymezen čas na ubytování…
Je to tak nastavené z jednoho prostého důvodu. Kdyby se delegáti ubytovávali tak, jak budou přijíždět, tak by nám v hotelu účtovali o jednu noc navíc. A byť je cena odpovídající či přijatelná, tak by to byl v podstatě pro náš svaz zbytečný vícenáklad - platit za ubytování, které nebylo.

Přesto jsem zaslechl hlasy, že sjezd je sám o sobě tak prestižní akcí, nota bene se koná jednou za čtyři roky, že by si delegáti zasloužili být ubytovaní v klidu před zahájením sjezdu…
To je možná pravda, ale na druhou stranu tomu, kdo by nestihl začátek z důvodu dopravního spojení či větší vzdálenosti, nocleh zabezpečíme, aby nemuseli být delegáti ve stresu, zda zahájení stihnou, či nikoliv. Neznám přesně cenu za pokoj, ale dvacet korun to určitě nebude. Při počtu 220 delegátů to může být klidně ke čtvrt milionu korun.

Všichni delegáti už dnes samozřejmě vědí, kdy a kde se sjezd koná, protože jim na konci října byly zaslány všechny potřebné informace a pokyny…
…tedy že mají vystoupit ve Svinově, kde budeme mít členku organizační komise, která bude dohlížet na to, aby nastoupili do správného autobusu, který bude označen cedulí „VII. sjezd OSŽ“. Jinak parkování v areálu hotelu je zabezpečeno, všichni, kteří chtějí přijet autem, mají parkování zdarma. V hotelu pak bude otevřena šatna, kde delegáti budou mít možnost uložit si své věci do doby, než budou ubytováni. Mimochodem, všechno budeme mít připravené tak, že se nebudou tvořit žádné fronty. Všichni budou mít připravené ubytovací karty, takže jak budou odcházet ze sálu, budou jim u prezence vydávány ubytovací karty. Myslím si, že hodina na ubytování, když je vše na jednom místě, je dostatečný časový prostor.

O tomto sjezdu se říká, že má být průlomový, zlomový. Nahrává tomu možná asi i fakt, že na rozdíl od minulého sjezdu je tentokrát více kandidátů na jednu funkci: konkrétně na předsedkyni Revizní komise OSŽ jsou dvě kandidátky a na předsedu OSŽ dokonce kandidáti tři, tedy zatím… Navíc zvolení některého z kandidátů na post předsedy OSŽ může znamenat personální přesuny ve vedení podnikového výboru…
Ano, v tomto ohledu může být sjezd skutečně zlomový. Jednací a volební řád umožňuje, že můžou být na sjezdu navrženi i další kandidáti, uvidíme. A máte pravdu v tom, že může dojít ke změnám ve vedení podnikových výborů. Každý z podnikových výborů si to ošetřil už v květnu na Podnikové konferenci. Já teď mohu mluvit pouze za Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s., který usnesením uložil svolat nejpozději do čtyřiceti dnů zasedání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., jehož jediným bodem bude dovolba vedení podnikového výboru: tedy předsedy či tajemníka Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s. Právě květnová konference v Praze rozhodla o tom, že nebude svolána mimořádná podniková konference, ale konference naopak přenesla pravomoc na Podnikový výbor, aby si sám zvolil, respektive dovolil své vedení. A konference o tom rozhodla ve významném procentu - přes 85 %. Podnikový výbor by tedy stál před volbou předsedy podnikového výboru a v případě, že by se stal předsedou jeden z tajemníků podnikového výboru, tak by musel vybrat i nového tajemníka.

Bez jídla a občerstvení se jednat nedá, i to je, předpokládám, zajištěno…?
Obědy i večeře se podávají formou bufetu (polévka, výběr ze dvou hlavních jídel), oběd se podává od 11 hodin v hotelové restauraci, večeře pak od 19 hodin. Během sjezdu bude pro delegáty zajištěna neomezená konzumace stolní vody s mátou a citrónem, kávy a čaje, na coffee break budou připraveny dva kousky sladkého nebo slaného pečiva, na 22. hodinu pak druhá večeře formou obložených mís s pečivem.
Zahájení první den je stanoveno na 13. hodinu, ukončení prvního jednacího dne ve 22 h; druhý den je zahájení v 9 hodin a předpokládané ukončení sjezdu je ve 12 hodin. Každý delegát obdrží voucher v hodnotě 500 Kč na občerstvení.
Doplním ještě, že v předsálí bude mít informační stánek Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra a svůj reklamní stánek tam bude mít i společnost Cheque Déjeuner. Myslím si, že po organizační stránce máme vše zajištěné tak, že bychom mohli začít hned.
Michael Mareš