Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) představila v úterý 21. 5. 2019 nové uniformy pro své zaměstnance. Oproti předchozím uniformám jsou ty nové z výrazně kvalitnějšího materiálu a v nových korporátních barvách. Na to, jak se nové uniformy rodily a jak jsou s nimi zaměstnanci spokojeni, jsme se zeptali Miloše Palečka, tajemníka Podnikového výboru OSŽ SŽDC.

Oproti předchozím uniformám jsou ty nové z výrazně kvalitnějšího materiálu a v nových korporátních barvách - tyrkysové, tmavě modré a oranžové. Pokud se nemýlím, tak o nových uniformách se už mluví dlouho…
Od loňského dubna, kdy se funkce ujal současný generální ředitel Bc. Jiří Svoboda MBA. Ten nedlouho po svém nástupu oznámil, že jednou z jeho priorit je výměna uniforem, respektive snaha přestrojit ty zaměstnance SŽDC, kteří nosí uniformu, do něčeho kvalitnějšího a lepšího, aby to odpovídalo současné době. Současné uniformy jsme si totiž přinesli z Českých drah. Doznaly sice některých změn, ale skutečně jen drobných.

Jak se vlastně nové uniformy „rodily“, měli jste možnost ovlivnit jejich výslednou podobu?
Vloni na podzim jsme byli s Petrem Štěpánkem (předseda Podnikového výboru OSŽ SŽDC a místopředseda OSŽ) pozváni na generální ředitelství (SŽDC), kde nám byla představena firma Blažek a její pobočka Vestimentum, která připravila návrhy nových uniforem, ale tehdy jsme je viděli pouze namalované na papíře (střihy). Shodli jsme se, že to, co je na papíře, je sice pěkné, ale že chceme vidět nějaké konkrétní vzorky. Zhruba za dva měsíce nám na generálním ředitelství udělali jakousi módní přehlídku nových uniforem a tam jsme řekli první připomínky a nápady na zlepšení. Některé návrhy byly zrealizovány a poté cca 30 zaměstnanců po dobu jednoho měsíce uniformy zkoušelo a připomínkovalo.

Po „módní přehlídce“ na hlavním nádraží (21. 5. 2019) jste byli s předvedenými uniformami spokojeni, přesto jsem zaznamenal některé výhrady na adresu nových uniforem…
Naše původní představa byla, že se nové uniformy budou zkoušet minimálně půl roku, aby se mohly i několikrát vyprat, ale nakonec to dopadlo tak, že z toho byl jenom ten zhruba měsíc. Zaměstnanci, kteří zkoušeli uniformy, tak na závěr poslali zaměstnavateli vyplněný dotazník, kde hodnotili vzhled, použitý materiál, střih, a tak dále, a zaměstnavatel z toho udělal souhrnný výstup, který nám předložil na jednání komise OOPP a stejnokrojových součástek. Uniformy, které zaměstnanci zkoušeli, už byly zčásti upravené podle našich předchozích připomínek. Samozřejmě, někteří byli nadmíru spokojeni, ale našli se i zaměstnanci, kteří se k těm uniformám dostali – třeba si je i od těch, kteří je měli oficiálně, půjčili a vyzkoušeli – a kteří měli vůči těmto uniformám výhrady, a z toho vznikl další, neoficiální výstup. Takže kromě toho oficiálního výstupu, kdy každý zaměstnanec, který uniformu zkoušel ji i hodnotil a to hodnocení poslal na SŽDC, jsme obdrželi i spoustu připomínek typu, že se jim uniformy nelíbí. Nejvíce výhrad bylo vůči vzorkování u pulovrů, kde proužky byly vodorovné a na kravatě šikmé, takže jsme se nakonec na komisi dohodli, že firma udělá pulovry hladké, bez proužků.
Původně měla ta módní přehlídka být 17. dubna, ale vzhledem k tomu, že jsme na jednání komise OOPP, která byla čtrnáct dní před tímto datem, vznesli řadu připomínek, mimo jiné i tuto, tak zaměstnavatel řekl: dobře, některé vaše připomínky beru v potaz, protože s nimi souhlasím, s některými nesouhlasím, a budu to ještě konzultovat s návrháři.

Takže módní přehlídka 21. 5. 2019 byla až po zapracování vašich veškerých připomínek?
Ano, některé naše připomínky byly již zakomponované, pulovry už byly bez proužků, byť musím přiznat, že teď vypadají až moc usedle, ale jinak ta módní přehlídka – myslím si - dopadla relativně dobře.

Na komisi OOPP a stejnokrojových součástek prý také padl návrh, že by bylo dobré, aby si zaměstnanci mohli nové uniformy někde předem vyzkoušet…
Bylo by dobré, aby byla lidem dána možnost vyzkoušet si uniformu předem. Rozumím tomu, že do Zásobovacího skladu v Hradci Králové může kdykoliv, každý zaměstnanec, přijet a uniformu si vyzkoušet, a to, co mu padne, tak oni mu zabalí a pošlou. To je ale přijatelné pro lidi z okolí Hradce, ale těžko tam pojede někdo z Chebu, protože je to pro něj celodenní výlet.
Padl návrh, aby na oblastních ředitelstvích byla lidem dána, třeba na týden, možnost si tam uniformu vyzkoušet, protože jsou to nové střihy a ty nemusí co do velikostí odpovídat starým uniformám. Ale zaměstnavatel argumentoval tím, že na to nemá lidi, takže to nakonec možná dopadne tak, že těm lidem přijde balíček, oni si to vyzkouší, pošlou to zpátky do Hradce, že jim to nesedí, že chtějí menší nebo větší číslo, přijde jim další balíček, zase to vyzkouší, buď jim to sedne, nebo to opět pošlou zpátky. Důležité je, aby těm lidem uniforma seděla. Proto bychom byli rádi, kdyby každý měl možnost vyzkoušet si různé velikosti.

V tuto chvíli jsou tedy nové uniformy primárně určeny pro koho, pro které profese?
Především pro ty zaměstnance, kteří přijdou do styku s cestujícími. Hlavně se to týká výpravčích a dozorčích, ale na uniformy mají nárok i přednostové stanic, ale oni nemají bodový systém, mají systém přídělový s určenou vynášecí dobou.

Zaznamenal jsem také výtku, že tak nákladná věc se dělá pro zaměstnance, kteří už dnes nepřijdou s cestujícími tolik do styku….
Pravda, někteří výpravčí tolik nechodí ven, nebo se nedostanou jako dřív tolik do styku s cestující veřejností, ale ten problém je úplně jiný. Přestrojení zaměstnanců bude stát téměř 70 milionů korun, bylo přislíbeno, že zhruba do dvou let budou mít všichni zaměstnanci novou uniformu. Ale já nejsem v tuto chvíli schopen říct, kolik starých uniforem máme ještě na skladě, zdali budou všechny včas vydány a kdo si vezme na triko rozhodnutí, jak s těmi zbývajícími uniformami naložíme. Takže s tím termínem „do dvou let“ bych já osobně byl opatrný, už jen vzhledem k nakládání s těmi zbylými starými uniformami. Takže ono to není jakési mávnutí kouzelným proutkem, kdy zítra budou mít všichni nové uniformy. Nejdříve se budou muset vynosit ty staré, takže zřejmě bude nějaké přechodné období. I pro logo máme přechodné období, po které platí staré a nové logo, přece všechno nevyhodíme…

Mluvíte o nových uniformách, co všechno si pod termínem uniforma máme představit?
Kalhoty, košili, sako, pulovr s krátkým a dlouhým rukávem, bundokošili, čepici, kravatu, pro ženy ještě sukni, šátek, nebo mašli.

Zastavme se ještě u bundokošilí, jejichž uvažované rušení vzbudilo na Českých drahách v závěru minulého roku velké emoce…
Vzbudilo by jistě i u nás na SŽDC, ale když na zmíněném jednání komise OOPP navrhla ADP spolu se zaměstnavatelem zrušení bundokošilí, protože dámská bundokošile se ani nám nelíbila - byla to taková halenka s mašlí, vypadalo to jako zástěrka, osobně jsem se proti tomuto návrhu postavil a výsledkem je, že bundokošile – pánské a dámské – budou. Takže není pravda to, co napsal server Zdopravy.cz, že jsou bundokošile zrušené. Řada lidí totiž preferuje volné triko přes kalhoty. Ale přiznávám, že debata ohledně bundokošilí nebyla jednoduchá. Když už na straně zaměstnavatele docházely argumenty, tak jsem se zeptal, kolik zaměstnanců si v loňském roce nafasovalo bundokošile. Zaměstnavatel uvedl u panských bundokošil číslo přes dva tisíce, tak říkám: když si každý chlap vezme dvě, tak je to tisíc výpravčích, kteří fasují bundokošile, a k tomu dalších více než 300 žen, které si fasují bundokošile. Takže bundokošile jsem obhájil, byť kolem toho bylo rušno.

Uvedl jste, že obměna uniforem proběhne do dvou let, kdy poprvé uvidí veřejnost nové uniformy na zaměstnancích SŽDC?
Už po novém roce. Je možné, že už v lednu 2020 uvidí cestující někoho v nové uniformě. Teď teprve budeme soutěžit dodavatele - firmu, která nové uniformy bude vyrábět. Blažek – Vestimentum dělal pouze návrhy a vyvzorkování, ale může pochopitelně soutěž vyhrát.
V každém případě se tato zakázka musí soutěžit, do té doby už budou hotové i upravené dámské bundokošile a uvidíme, jaký o ně bude zájem. Je to zatím otevřené, všechno má nějaký vývoj. Například pánské košile: dřív měly nárameníky, dvě kapsy, příklopky na kapsách, dnes jsou košile bez nárameníků, bez dvojitých švů, bez příklopek, mají jednu kapsičku. Vývoj jde dál, nějaké drobné úpravy tam vždycky budou.

Soutěž na dodavatele nových uniforem by měla být vyhlášená a vyhodnocená kdy?
Možná v létě a vyhodnocená do podzimu, aby se to hned začalo šít s tím, že někteří by možná mohli dostat novou uniformu už po novém roce. Bude hodně záležet na tom, kolik je na skladě starých uniforem a jakých velikostí, které se budou i nadále vydávat. Nechci spekulovat, ale možná někteří noví zaměstnanci dostanou novou uniformu hned, protože když fasuje nový výpravčí, tak dostane základní výbavu a v ní je těch součástek méně (např. jen dvě košile s krátkým a dvě s dlouhým rukávem). Zkrátka po novém roce, jak bylo řečeno, by se mohly objevovat první vlaštovky s novými uniformami.

Nové uniformy se tedy primárně týkají výpravčích, kolik jich je aktuálně na SŽDC?
Něco kolem 3800.

A na CDP dispečeři uniformy mít nebudou?
Co s uniformami na CDP (Centrálním dispečerském pracovišti) se už řešilo v době vzniku CDP. Když vznikalo přerovské CDP, tak to ještě nebylo tak markantní, ale když vzniklo pražské (CDP), byla tato otázka hodně diskutována. Nakonec to dopadlo tak, že mají určen dress code, který většině vyhovuje. Navíc, já říkám, že už CDP máme tak dlouho, že i když občas se tam návštěvy ještě objevují, už tam tolik nechodí zahraniční návštěvy, jako v době, kdy pražské CDP bylo nové a kdy by bývalo bylo dobré, aby tam dispečeři seděli v jednotném oblečení. Ale když to nebylo tenkrát, tak si myslím, že teď už to vůbec není potřeba. Navíc teď jsme měli jednání PV, kde máme zástupce jak z CDP Praha, tak z CDP Přerov, a ti oba řekli, že žádné uniformy ani polokošile nechtějí, že jim vyhovuje vydaný dress code, což je tričko s límečkem a tmavé kalhoty. Vybraný materiál by jistě nevyhovoval všem stejně.

Michael Mareš
 

Rozhovor vyšel 10. 6. 2019 v Obzoru číslo 12.