Vláda České republiky přijala ve čtvrtek 12. 3. 2020 v souvislosti s šířením nemoci COVID-19 preventivní bezpečností opatření, na jehož základě bude zastavena veškerá mezinárodní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a sousedními zeměmi. Vlaky na území České republiky pojedou obvykle do pohraniční přechodové stanice, respektive do poslední určené stanice na území České republiky. Toto opatření se dotkne především společnosti JLV, a. s. Na to, jaké konkrétní dopady společnost od vládního opatření očekává, jsme se zeptali generálního ředitele JLV Bohumíra Bárty (na archivním snímku vlevo).

Jak moc vás vládní opatření postihne?
Největší omezení se aktuálně týká vlaků na Německo a lůžkových vozů. Největší dopad nás postihne hlavně směrem na Německo, kde teď budou jezdit jenom tři soupravy do Děčína. Kromě toho jezdíme do Břeclavi a do Bohumína, české railjety „točí“ na hranicích v Břeclavi. Vydaná opatření se nejméně dotkla vlaků SC Pendolino, kde se zkracuje vlak do Košic, který bude končit v Návsí.

Jaká mimořádná opatření jste přijali směrem k zaměstnancům?
Lůžkové a lehátkové vozy nejezdí vůbec, takže to řešíme buď formou dovolené, tedy čerpáním dovolené, nebo překážkou v práci na straně zaměstnavatele.

Zůstali nebo zůstanou vám někteří zaměstnanci v zahraničí?
V současné době jsou některé vlaky s našimi zaměstnanci mimo území České republiky. Většina vlaků s našimi zaměstnanci se vrátí na naše území do dnešní půlnoci, kdy se uzavírají hranice. Ty, které to nestihnou, budou bez cestujících přetaženy zpět – to se týká převážně nočních vlaků.

Jak dlouho toto opatření může podle vás trvat, mluví se minimálně o třiceti dnech…
To skutečně nevím. Samozřejmě, že si přejeme, aby to trvalo co možná nejkratší dobu, protože výpadek tržeb pro nás znamená problémy v cash flow. Právě teď řešíme, kde omezíme výdaje.

Kolik zaměstnanců se toto opatření dotklo?
Lůžkových průvodčích je v současné chvíli cca 55, u franšízy jsme na všech spojích, které jezdíme, snížili obsluhu na dva lidi – vlaky jezdí poloprázdné, takže to stačí. Neprovozuje se ani minibarový prodej do soupravy, který České dráhy odřekly už ve středu (11. 3.). Momentálně plánujeme také dočasně zúžit i rozsah sortimentu nabízeného ve vlacích s naším servisem.

Takže lze říct, že vládní opatření se dotklo desítek zaměstnanců JLV?
Ano, ale spíše bych řekl, že se dotklo většiny z 350 našich zaměstnanců plus franšízantů s jejich spolupracujícími osobami, kterých je okolo 120. Ale úplně nejvíce se vládní opatření dotkne pracovníků v provozu, a to zejména průvodců lůžkových a lehátkových vozů.

Michael Mareš