Intenzivní několikatýdenní jednání s vedením společnosti, probíhající pandemie COVID-19 a těžko předvídatelný průběh jednání o podobě kolektivní smlouvy, to všechno vedlo 7. 10. 2020 k nečekanému podpisu PKS ČD, a. s., na rok 2021. Pro většinu zaměstnanců určitě překvapení, ne tak pro I. místopředsedu OSŽ a předsedu Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., Vladislava Vokouna.

„Jestli mě něco mírně překvapilo, tak to byl velmi zodpovědný přístup všech zainteresovaných účastníků závěrečného jednání,“ říká v rozhovoru, který 26. 10. 2020 vychází v Obzoru číslo 21.

Pro většinu zaměstnanců bylo velkým překvapením uzavření Podnikové kolektivní smlouvy ČD, a. s., na rok 2021 již v měsíci říjnu, tedy v době, kdy se maraton kolektivního vyjednávání obvykle teprve naplno rozjíždí. Naopak pro vedení ČD to zřejmě překvapením nebylo, a asi s tím tak trochu počítalo, protože na dotaz, co ho vedlo k podpisu kolektivní smlouvy tak překvapivě brzy, generální ředitel ČD cestou svého tiskového oddělení vzkázal: „Letos byla už v červenci zahájena první jednání o dodatku ke stávající PKS (2020), a to v souvislosti s podmínkami částečné nezaměstnanosti v době pandemie. Z tohoto důvodu se začalo jednat zhruba o dva měsíce dříve i o kolektivní smlouvě na rok 2021. K podpisu PKS díky tomu došlo již na začátku října.“ Byl jste aspoň překvapen vy?
Jestli mě něco mírně překvapilo, tak to byl velmi zodpovědný přístup všech zainteresovaných účastníků závěrečného jednání. Čekal jsem, že někteří účastníci si i přes složitou situaci neodpustí obvyklé „tanečky“. Náznaky sice byly, ale nijak výrazné.
Samotná podoba kolektivní smlouvy pro mě takovým překvapením není. Velmi intenzivní jednání s vedením společnosti a svými kolegy jsem vedl již několik předchozích týdnů. Na celou situaci měla logicky vliv probíhající pandemie COVID-19, kdy hrozil těžko předvídatelný následný průběh jednání o podobě kolektivní smlouvy. Dalším faktorem byla nutnost naší reakce na návrh dodatku k PKS ČD, a. s., na rok 2020 předložený zaměstnavatelem. Jsem velmi potěšen, že jsme spolu se zaměstnavatelem našli shodu upřednostnit dlouhodobější řešení, než jen „dodatkem“ ke stávající PKS.

Lze určitě říct, že jste matadorem kolektivního vyjednávání; tato PKS byla už šestnáctou, kterou jste jako předseda PV OSŽ při ČD, a. s., uzavíral. Můžete porovnat letošní kolektivní vyjednávání s těmi předchozími? V čem bylo jiné, nebo naopak stejné? Určitě ale bylo nejrychlejší. Nepamatuji si, že kdy v minulosti bylo podepsáno už na začátku října, naopak byly případy, kdy se PKS podepisovala až v průběhu následujícího roku…
V tomto případě musím potvrdit, že žádné srovnání prakticky neexistuje. Platí to jak pro rychlost jednání, tak pro způsob komunikace. Na každé jednání jsem musel být velmi perfektně připraven, protože byl velmi malý prostor na osobní setkání se všemi partnery pohromadě. Musel jsem „zapomenout“ na obvyklé postupné dolaďování a sbližování stanovisek. Chápu, že tento postup se občas nezamlouval některým menším odborovým centrálám, a proto si velmi cením jejich postoje při konečném podpisu nové PKS.
Ale jedna věc však přece jenom byla stejná jako v minulých letech: Náš zájem dosáhnout co nejkvalitnějšího výsledku pro zaměstnance.

Michael Mareš