Situace je rozhodně nesmírně vážná, mnohem vážnější než na jaře. „Všichni zdravotníci jsou nyní v úplně jiném nasazení. Navíc jich touto nemocí onemocnělo násobně mnohem více než v první vlně,“ říká v rozhovoru pro Obzor MUDr. MARTIN ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL). Celý rozhovor vyjde v pondělí 21. 12. 2020 v Obzoru číslo 25.

V pátek 27. listopadu 2020 jste s kolegyní Dagmar Žitníkovovou (Bc. Dagmar Žitníková je předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR) zveřejnili Otevřený dopis vládě České republiky, v němž apelujete na vládu, aby pod tlakem ekonomických a lobbistických skupin zatím nerozvolňovala opatření přijatá na ochranu před nemocí COVID-19. Jak jako předseda LOK-SČL, lékař a známá osoba lékařského světa vnímáte současnou pandemii nemoci COVID-19? Je to skutečně tak vážné?
Situace je rozhodně nesmírně vážná, na rozdíl od první vlny, která byla spíše vlnkou. Tehdy jsme všichni byli vyděšeni obrázky ze severní Itálie, kde lidé masivně umírali, leželi na chodbách a nebylo v silách zdravotnického personálu to vůbec řešit. Takže i díky tomu, že jsme tady měli připravené kapacity na podobná čísla, se vlastně vůbec nic z toho u nás nestalo. Když si vezmete, že za cca tři jarní měsíce zemřelo asi 400 lidí, zatímco teď (rozhovor vznikl 9. 12. 2020), za dva a půl měsíce zhruba osm a půl tisíce. Tak sám vidíte, že to je úplně něco jiného. Všichni zdravotníci jsou nyní v úplně jiném nasazení, navíc jich touto nemocí onemocnělo násobně mnohem více, než v první vlně, takže teď je to skutečně vážné.

Říká se, že se na současném stavu podepsala liknavost vlády z léta letošního roku, kdy si všichni chtěli užívat cestování a dovolených…
Bohužel, tak jako jsme zaspali přes léto a všechno rozvolnili, aby si každý užil léto a moře, tak podobně teď je tady vánoční moment. Zase rozvolňujeme, aby si obchody přišly na své. Lidsky samozřejmě rozumím tomu, že je to pro ně, když nemůžou provozovat svoji živnost, strašná tragédie, ale na druhou stranu si jako lékař nedovedu představit, že můžu něco provozovat s vědomím, že tady umírají tisíce lidí. A co je vůbec nejhorší, že vláda na tu epidemii začala reagovat velmi pozdě, asi kvůli krajským volbám. Takže jsme prošvihli druhou polovinu září, kdy se měla ta opatření nastartovat. Namísto toho se začala realizovat až na začátku, nebo spíše až v půlce října, se zhruba měsíčním či třítýdenním skluzem, i proto jsme se teď dostali do tak obrovských čísel. A to, že se teď zdánlivě ta epidemiologická situace lepšila, bylo dáno jenom tím, že málo testujeme. Jestliže pořád máme procento pozitivity mezi testovanými 20 % až 30 %, tak to znamená, že nálož v populaci je obrovská.

„Jako odbory, které se starají o bezpečnou práci a zdraví zaměstnanců, s velkými obavami o lidské životy a přetížený zdravotnický systém sledujeme současné tendence vlády a jejích jednotlivých členů rozvolňovat a rušit současná opatření,“ to je citát z vašeho otevřeného dopisu vládě. Takže, podle vás, uvolňování není na místě?
Špatné řešení z mého pohledu je zejména to, že se rozvolní několik opatření naráz. Když pak dojde k nárůstu počtu infikovaných, tak nevíte, čím je to způsobené. Teď (myšleno od čtvrtka 3. 12. 2020) se naráz otevírají obchody, restaurace, děti se vracejí do škol, a až za deset dní zjistíme, že jdou čísla nahoru, čemu se to přisoudí? Budeme zase zavírat všechno? Domnívám se, že se to rozvolňování mělo dělat po částech a nejdříve ho vyhodnotit a až pak rozvolnit další část.
Vláda argumentuje tím, že má protiepidemický systém. Ano! Máme tady nějaký podivný PES, který se stejně modifikuje podle potřeby, a školy v něm nejsou. A osobně považuji za nesmysl, že se děti netestují. Ty bychom měli především testovat. Ony naštěstí nejsou nemocné, ale jsou přenašeči; přenesou to na učitele, do rodin… Pořád musím myslet na zdravotníky, kteří jedou v obrovském nasazení a místo toho, aby si mohli odpočinout, tak se tímto způsobem naopak dočkáme dalšího nárůstu. To prostě jinak, než špatně nedopadne.
Přes léto nám nahrávalo, že teplo není pro virus příznivé. Teď, jak se ochladilo, může do toho přijít ještě chřipková epidemie a bude z toho pěkný mazec. Počínáme si podle mého názoru velmi hloupě, nesmyslně. Stále v tom cítím převahu ekonomického tlaku nad tím zajistit zdravotní péči.

Když jste v pátek 27. 11. 2020 zveřejnili otevřený dopis premiérovi a ministrům, oni stejně v neděli 29. 11. 2020 rozhodli o uvolnění opatření (od čtvrtka 3. 12. 2020), takže nakonec stejně nevzali v potaz ani vaše výhrady, ani vaše připomínky…
To je víceméně spekulativní otázka, samotná reakce totiž nebyla ani ryba, ani rak. Navíc si nedovolili to rozvolnění udělat hned po týdnu, přestože čísla tomu zdánlivě odpovídala. Na druhou stranu to ale neodložili ani o celý týden, protože pochopitelně moc dobře vědí, že měli před sebou už druhý adventní víkend, kdy začíná nákupní horečka.
A jako úplně největší nesmysl považuji začít s antigenními testy až 18. 12. Za velmi dobré řešení považuji prvovyšetření levnějšími antigenními testy, je to dobrá forma prevence, ale nemůžete s tím začít až 18. 12. 2020, protože v té době už se nikdo nebude chtít nechat vyšetřit, aby si nezkazil Vánoce. To se mělo stát už teď a v případě izolace i karantény bylo vše zavčas vyřešeno tak, aby lidé měli v rámci možností Vánoce klidnější.

Michael Mareš

Celý rozhovor si přečtěte v Obzoru číslo 25/2020