„Všichni v Řecku na turisty čekají, jako na bohy. Turisté tam budou vítáni více než kdykoliv předtím, minimálně o dvě stě procent,“ říká Panajotis Margaritopoulos, ředitel rodinné Cestovní kanceláře Magraritopoulos Tours, zaměřené především na řecké letovisko Leptokaria. „Loňská sezona byla průšvih, takže letos všichni věří a doufají v to, že ta letošní bude lepší.“ Rozhovor vyjde v pondělí 10. 5. 2021 v Obzoru č. 10.

Jaká je v Řecku atmosféra před sezonou?
Všichni na turisty čekají, jako na bohy. Turisté tam budou vítáni více než kdykoliv předtím, minimálně o dvě stě procent. Loňská sezona byla průšvih, takže letos všichni věří a doufají v to, že ta letošní bude lepší. Aspoň já v to věřím, protože jinak bych nemohl dělat to, co dělám.

Ale o vás je známo, že zimu trávíte v Česku, a letos ta zima byla dlouhá, takže v tom se zase tak moc nezměnilo. Mimochodem, kdy jste byl v Řecku naposledy a nestýská se vám?
V listopadu, a stýská se, každý den. Zimu jsem sice každý rok trávil v Česku, ale běžně jsem se tam jel dvakrát třikrát za zimu podívat: zkontrolovat barák, vyřídit administrativu, teď tam platím lidi, kteří to udělají za mne. Ale jak jsem řekl, všichni už jsme na sezonu natěšení. Mohu vám říci, že po Leptokarii se stýská i mým českým kamarádům a známým, se kterými teď mluvím a kteří k nám k moři jezdí, většinou už mnoho let. Těší se třeba i na majitele restaurací, kteří již umí mnoho českých slov a frází a je u nich příjemné posezení. Dlouho prý zní v uších jejich řecká českoslovenština, třeba „Jako se maš, cosi daš?“

Mimochodem, jak probíhá v Řecku očkování?
V době, kdy byly v České republice denní nárůsty 8000, 10 000, 12 000 nakažených, v Řecku to bylo zhruba 300 nakažených denně. V současnosti je 20 nebo 30 % obyvatel očkovaných, a Řecko udělalo se Srbskem dohodu, kdo chce naočkovat Sputnikem V, může jet se nechat naočkovat do Srbska za 20 euro…

Takže z toho vyplývá, že situace v Řecku je mnohem příznivější než u nás, takže spíš by měli mít obavy Řekové, než my z cesty do Řecka…
To se netýká jenom České republiky, ale všech ostatních států Evropy, jako jsou Německo, Velká Británie. To jsou všechno státy, z nichž turisté přinášejí do Řecka nemalé peníze. Přesto budou turisté v Řecku vítání, především ti očkovaní. Jak uvedla i naše média, řecký premiér rozhodl o urychleném očkování obyvatel ostrovů do začátku sezony. Cílem je ochránit také domácí obyvatelstvo před nákazou.

Čekají na návštěvníky Leptokarie, apartmánového domu Orion, nějaké novinky? Nějaké změny k lepšímu?
Silniční infrastruktura se velmi zlepšila, přibyly dva nové supermarkety. A pokud jde o Orion, bude jako vždy připraven, řekl bych ale, že turisté více než to, jestli je všude vymalováno, jestli je všechno funkční, ocení spíše to, že vůbec mohou být zase u moře. V Leptokarii je laťka nastavena hodně vysoko, za pár peněz takovou rekreaci nikdo jiný nedokáže nabídnout. Všichni věříme, že Češi budou chtít cestovat, jen během tohoto rozhovoru mi čtyřikrát zazvonil mobil. To jsou všechno moji klienti, kteří se ptají, kdy si mohou rezervovat pobyt…

A nějaká předpokládaná omezení?
Situace asi neumožní pořádat oblíbený Řecký večer. Je zájem nemíchat více národností dohromady a ani další opatření tato akce nesplní. Kdo bude mít Řecký večer v ceně, tomu nabídneme alternativu. Bude to návštěva původní vesničky Starý Panteleimonas na Olympském pohoří, samozřejmě s ochutnávkou místního vína v ceně.

Do Řecka zásadně jezdíte autem, ještě stále vás ta štrapáce baví?
Ano, nejraději jezdím autem, za patnáct hodin jsem z Příbrami v Leptokarii, to není zase tak moc: když vyjedu ve čtyři ráno, v sedm večer už piju kávu v Leptokarii. Když beru dálnici D1 jako dálnici, která se staví třicet let, tak to je to nejpomalejší, co vás cestou potká. Skutečná dálnice vede až tam, dám tempomat na 130 (km/h) a jedu, vždyť je to jen 1600 km. Samozřejmě, občas se něco stane, většinou u nás. Vloni jsem zůstal viset v tunelu u Zbraslavi, stál jsem tam devět hodin, unavený po cestě z Řecka, potřeboval jsem spát, tak jsem zavolal kamarádovi se šoférem, který pro mě přijel a odvezl mě domů, a kamarád pak odjel s mým autem.

Věříte, že letní sezonu strávíte v Řecku?
Nejpozději 15. 5. musím do Řecka odjet, když odjedu, tak tam až do října zůstanu. Doufám, že se tomu bude moc říkat sezona, protože vloni to sezona nebyla. A v listopadu chci jet do Norska na ryby, tedy když to dobře dopadne, když to klapne. Jsem ale optimista! Zavedená opatření a očkování pomohou, vývoj tomu nasvědčuje. Tak tedy v létě „kaliméra“ u moře pod Olympem.

Michael Mareš