Po listopadovém jednání pracovní skupiny pro OOPP a stejnokrojové součástky (9. 11. 2021) se zrodil nápad, dát prostor k vyjádření vedoucí provozního střediska - výstrojního skladu v Hradci Králové, Bc. Evě Linhartové. Položili jsme jí několik nejčastějších otázek týkajících se výstrojních součástek. Eva Linhartová na ně písemně odpověděla a vy teď máte před sebou výsledek.

Vzhledem k časové prodlevě se již některé věci částečně posunuly správným směrem. Za poskytnutí informací touto formou Evě Linhartové děkujeme. Žijeme ve složitém období, ani zaměstnancům výstrojního skladu v Hradci Králové se problémy s epidemií COVID-19 nevyhnuly. Přesto zaměstnanci výstrojního skladu pracují i o sobotách, aby vyřešili jednotlivé objednávky či reklamace zaměstnanců Správy železnic. A teď již k otázkám.

Jaké byly dohodnuty úpravy u nových stejnokrojů?
Dohodnuté úpravy nových uniforem (košile modré, nové střihy, velikosti atd., kalhoty, čepice, logo). U uniforem bude postupně docházet k malým změnám. Pánské kalhoty budou mírně rozšířeny v lýtkové oblasti. U dámských pulovrů budou přidány dvě další větší velikosti. Na stejnokrojových čepicích dojde k posunutí loga tak, aby jej méně zakrýval podbradník. Plánujeme také opětovně zařadit do výstrojových součástí modré košile. Pánské bílé košile budou nově zavedeny i v širším střihu. Bude možnost si vybrat ze dvou střihů: Slim a Regular. Nové typy košil již byly několika zaměstnanci odzkoušeny s kladným výsledkem.

Zaměstnanci netrpělivě očekávají nové bundokošile, kdy se jich dočkají?
Dodavatel nám sdělil, že první část dodávky bundokošil by měla být ke konci roku 2021 a druhá část v lednu 2022.

Jedná se i o možnosti zařadit mezi OOPP mikiny. Pro koho a kdy budou?
To, která profese bude mít nárok na mikinu, bude určeno v souladu s předpisem Bp36. Objednávat do skladu se budou, jakmile bude uzavřená smlouva na jejich dodávku.

Na jednání byly zmíněny problémy s dodavateli a materiálem, včetně např. krabic na dodávky k zaměstnancům.
S dodavateli řešíme především opožděné dodávky zboží do skladu. Všichni se potýkáme s výpadky a problémy související s pandemickou situací, objednáváme zboží s několikaměsíčním předstihem. Výpadky výroby a výpadky dodávek surovin se projevily i u výrobce kartonů, ale vše jsme si zajistili tak, aby u nás nedošlo k žádnému problému.

Jaké objednávky se teď vyřizují, skutečně květen, červen?
Aktuálně zpracováváme měsíc červen. Jedním z důvodů je velké množství objednávek ze strany zaměstnanců, kteří si nesprávně opsali velikosti ze starých uniforem při zavádění nové kolekce oděvů, nebo nepoužili velikostní tabulky, které jim byly zaslány. Našli se i zaměstnanci, kteří se výběrem správné velikosti vůbec nechtěli zabývat a objednali si oděvy na míru. Tím nám vznikla a vzniká další práce s objednávkami dodavateli, které se musí vystavovat pro každého zvlášť. Dalším důvodem je, že byla zaměstnancům zaslána základní sada nové uniformy a doobjednávají potřebné množství oděvů na obměnu, což je pochopitelné. Věříme, že si každý brzy najde velikost oděvu, která mu padne a vše se postupně stabilizuje.

Reklamace, „měřenky“ - jak jsou vypořádávány?
Reklamace prochází standardním řešením. Reklamovanou součástku odešleme ze skladu k posouzení dodavateli a ten rozhodne, zda je vada odstranitelná či nikoliv. V současnosti tento proces může trvat až půl roku. Reklamace měřenek je proces o něco složitější, u nich se musí ověřovat i správnost hodnot uvedených v měřenkovém listě.

Jsou problémy s fyzickými podpisy na nárokovost OOPP z hlediska GDPR?
Například u OŘ Hradec Králové je zaveden elektronický objednávkový systém, čímž veškeré problémy s fyzickými podpisy na požadavcích OOPP odpadají. Pro náš sklad je důležitý podpis zaměstnance hlavně na dokladech u výstrojových součástí šitých na míru. Svým podpisem zaměstnanec stvrzuje, že uvedené míry jsou pravdivé a nese odpovědnost za případné problémy s chybnými údaji.

Jsou problémy i s dodávkami zimních OOPP?
Jakmile jsou dodány ochranné oděvy do skladu, vydáváme je hned, jak je to možné. V současné době mají dodávky, především výstražných oděvů, zpoždění v dodání zboží do skladu. Prioritu mají noví zaměstnanci, kteří ke Správě železnic nastoupili.

Byly zmíněny i problémy současného dodavatele, který doručoval jednotlivé objednávky k zaměstnancům. Dojde ke změně?
Od prosince 2021 současného doručovatele zásilek ze skladu výstrojního materiálu vystřídá Česká pošta.

Za poskytnuté odpovědí Bc. Linhartové děkujeme a kolektivu výstrojního skladu v Hradci Králové přejeme mnoho úspěchů v novém roce.

Michael Mareš s přispěním Miroslava Maincla