Jedním z benefitů, které poskytuje OSŽ svým členům je možnost zvýhodněných rekreací, z nichž mnohé je možné prožít přímo v zařízeních OSŽ. Jak se OSŽ o tato zařízení stará, jaké jsou novinky v jejich údržbě i možnostech využití a co všechno může rekreanty v zařízeních OSŽ mile překvapit? Na tyto a další otázky, týkající se letošního prodeje pobytů v rekreačních zařízeních OSŽ, odpovídá v rozhovoru pro časopis Obzor místopředseda OSŽ pro správu majetku Martin Vavrečka.


OSŽ nabízí svým členům cenově zvýhodněné rekreace ve svých zařízeních. O která zařízení se jedná a jaké mají členové OSŽ možnosti k jejich využití?
V současné době OSŽ vlastní jak objekty, které jsou předmětem pronájmu (konkrétně hotely Lesní chata a Oddech), tak i rekreační objekty, které spravuje napřímo nebo prostřednictvím dceřiných společností. Do této skupiny patří hotel Ostrý (Šumava), penzion Pacifik (Jeseníky), hotel Skalka (Slovensko), apartmánový dům Orion (Řecko) a nově i apartmánový dům Gočár v Kořenově (Jizerské hory).
U první skupiny objektů jsou naše možnosti jako vlastníka dost omezené, protože zde nájemci mají vlastní cenovou politiku, do které nemáme, a ani by to nebylo správné, možnost výrazněji zasahovat. Jako jediná možnost zvýhodnění pro naše členy se u první skupiny nabízí využití námi nastavené bonusové podpory v podobě 500 Kč na pobyt pro člena a rodinného příslušníka, nebo využití dotace ze strany zaměstnavatele při zakoupení pobytu prostřednictvím CK ČD travel.
U druhé skupiny objektů, tzn. u těch, které provozujeme vlastními silami, je situace jiná. Již letos se mohou naši členové včetně rodinných příslušníků, kam budou nově patřit vnoučata, těšit na opravdu cenově velmi zvýhodněnou formu rekreace.


Můžete být konkrétnější?
Ano, samozřejmě. Velmi podobný model už řadu let provozujeme v objektu apartmánového domu Orion v řecké Leptokárii. Principiálně se jedná o to, že cena pobytu v tomto zařízení je silně ovlivněna dotací provozu objektu ze strany vlastníka, to znamená OSŽ. Rekreant, v našem případě člen a rodinný příslušník, hradí pouze nezbytné minimum. Konkrétně u rekreace v Orionu je to pouze letenka, pojištění a úhrada nákladů delegáta. Vše ostatní, jako například energie, různé poplatky, odměna za správcovství, náklady spojené s údržbou atd., je hrazeno OSŽ. Jedná se tedy o velmi významně dotovanou formu rekreace pro naše členy s cílem poskytnout jim co možná nejdostupnější cenu. Jde tedy o další z řady benefitů, které přispívají k atraktivitě členství v OSŽ.
Zásadní nová změna je ta, že obdobný model dotované rekreace, který jsem představil v rámci jednání vedení OSŽ, a který byl schválen, bude realizován u určitého objemu lůžkové kapacity i v našich zařízeních v tuzemsku.

Tady ale musím namítnout, že objekt apartmánového domu Orion v Řecku, díky své vnitřní dispozici (součástí pokojů je i kuchyňské zázemí) nabízí možnost ovlivnit náklady na pobyt…
Vím, na co narážíte – jde obecně o ceny hotelových restaurací, které jsou nuceni provozovatelé nastavit díky současným vstupům, ale které jsou současně pro řadu lidí určitým limitujícím faktorem, zda se pro rekreaci v zařízeních hotelového typu třeba opakovaně rozhodnout. Máte pravdu, to byl také důvod, proč jsem kolegům ve vedení svazu navrhl přestavbu objektu Gočár v areálu hotelu Lesní Chaty v Kořenově, i velkou investici do přestavby: změnu vnitřní dispozice hotelu Ostrý v Železné Rudě.
Jsem rád, že i v této věci jsme dokázali pracovat jako tým a opětovně si dovoluji všem upřímně poděkovat za práci, která doposud byla odvedena. Výsledkem této týmové práce bude vznik apartmánových jednotek o různých dispozicích včetně kuchyňského zázemí, odpočinkové i spací zóny. Samozřejmě byly limity, které byly stanoveny původní dispozicí objektů, ale troufám si tvrdit, že i při nutnosti zohlednit všechny faktory, včetně těch finančních, bude ve výsledku hezké funkční prostředí, které dokáže naše členy v rámci členské rekreace opakovaně oslovit.

Hovoříte o cenové dostupnosti členské rekreace, je možné už být v této věci konkrétnější?
Určitě. Ve velmi krátké době dojde ke zveřejnění podmínek a možností, jak využít výše uvedená zařízení k rekreaci pro členy OSŽ a rodinné příslušníky. Jak jsem již uvedl na začátku našeho rozhovoru, budou nově pro tento benefit posuzování jako rodinní příslušníci i vnoučata, a to z důvodu oslovit co nejširší okruh našich členů. Atraktivitu tohoto nového benefitu si myslím jde posuzovat z vícero hledisek, zmíním se alespoň o těch nejdůležitějších.
Prvním parametrem je cena, která bude stanovena na osobu a noc, a to ve výši 290 Kč (plus jednorázový poplatek určený na úhradu nákladů prádelny), s minimálním počtem tří nocí. V praxi to bude vypadat tak, že bude možné zakoupit pobyt v předem daných blocích tří nebo čtyř dnů, kdy samozřejmě bude možné tyto pobytové bloky spojit. Konkrétně počítáme s možností pobytu od neděle do čtvrtka a od čtvrtka do neděle. Počet opakovaných pobytů nebude nijak omezen, což je jistá alternativa k rekreacím po dotaci, které jsou u jednotlivých podniků omezené buď počtem dnů, nebo finančním rámcem.
Dalším benefitem z hlediska výhodnosti této členské rekreace je i možnost krátkých pobytů a v neposlední řadě také možnost využít zázemí apartmánové jednotky, nabízející v rozumné míře možnost přípravy vlastní stravy. Sečteno, podtrženo: dá se říci, že nově bude možné využít ubytování se zázemím, které nabízí svobodu se rozhodnout, zda využijete služeb restaurací, nebo upřednostníte v rozumné míře možnosti vlastního kuchyňského zázemí, a to v průběhu roku opakovaně a za super cenu, navíc v krásných lokalitách Šumavy nebo Jizerských hor. Osobně se domnívám, že takto nastavená nabídka je plně v kontextu naší snahy nabídnout našim členů a jejích blízkým co možná nejdostupnější možnost rekreace v dnešní, po všech stránkách velmi složité, době.

To zní velmi lákavě, ale každá mince má dvě strany…
Vždycky měla a ani tento model členské rekreace není výjimkou. I tou naší je celková ekonomika a udržitelnost projektu členské rekreace. Každý asi v dnešní době chápe, že nastavená cena (290 Kč za osobu a noc) ani zdaleka neodráží skutečné náklady spojené s tímto projektem. Je potřeba si uvědomit že na nákladové stránce, oproti té příjmové, která bude tvořena pouze tržbami od klientů, stojí celá řada nákladů v podobě cen energií, nákladů na údržbu, obnovu a provoz atd. Proto zde hovořím o formě dotovaného benefitu pro naše členy. Dlouhodobá udržitelnost projektu závisí nejen na zájmu členů OSŽ o tento produkt a od toho se odvíjejících tržeb, ale i na samotném přístupu klientů k danému zařízení ve smyslu určité ohleduplnosti k vybavení apartmánových jednotek.

Od kdy bude tedy možné vámi představenou formu rekreace využít?
Zahájení prodeje pobytů členské rekreace plánujeme na konec května prostřednictvím nově zpracovaných webových stránek www.rekreaceosz.cz pro objekt Gočár s plánovanou možností nástupu v měsíci červnu. Na objektu hotelu Ostrý probíhají v současností stavební práce s cílem dokončení během měsíce června a následnou kolaudací nově dokončených apartmánových jednotek. Pokud vše půjde podle plánu, tak věřím, že zařízení bude členům OSŽ k dispozici možná už v červenci letošního roku. Dovolte, abych závěrem jménem svým i jménem kolegů z vedení OSŽ, všechny členy OSŽ pozval do našich rekreačních zařízení k pobytu a prožití příjemných dnů.

Děkuji za odpovědi.
Miroslav Čáslavský