„Znalosti získané z působení v revizní komisi budu přenášet na členy NeRV OSŽ“ 

Na Konferenci nedrážních základních organizací Odborového sdružení železničářů, která proběhla na podzim loňského roku, byl zvolen do funkce samostatného odborného zaměstnance OSŽ v gesci NeRV OSŽ a členem Ú OSŽ Tomáš Šlachta, člen revizní komise OSŽ a odborový funkcionář, předseda základní organizace, dlouholetý pracovník společnosti OHLA ŽS. A protože členská základna NeRV OSŽ je nejen rozsáhlá co do počtu, ale rovněž co do rozlohy, uveďme ho tímto rozhovorem do bližšího podvědomí všech čtenářů Obzoru.

Jste zaměstnancem společnosti OHLA ŽS, jak zní její současný název, můžete nám představit, jakými pracovními procesy jste zde prošel?

Nastoupil jsem v roce 2002 tehdy k ŽS Brno TAPS Ostrava, na pozici traťový dělník, což jak je známo, je pracovní pozice, která se skládá z mnoha profesí. Od kopání až po měření nivelačním přístrojem. Od nástupu jsem se pohyboval v divizi železnice na renovacích koridorových tratí, kde jsem v drtivé většině byl u tzv. zemařů, kteří dělají vše, co se týká kolejového podloží, náspy, tunelové portály, odvodnění, nástupiště, terénní úpravy apod. Pracoval jsem ale i na kolejových svršcích a výhybkách jako např. jejich demontáže a montáže. V celku hodně rozmanitá činnost, kde nehrozila pracovní rutina. Po volbách v roce 2017 jsem byl uvolněn na pozici zaměstnance pro oblast BOZP a PO.

Byl jste členem revizní komise OSŽ, ale do této funkce jste byl zvolen jistě až po určité době odborové činnosti. Jaké funkce jste zastával a jak byste zhodnotil svou činnost v RK OSŽ?

Ano, byl jsem členem RK ZO OSŽ, následně místopředsedou, a nakonec i předsedou ZO, takže jsem o hospodaření něco již věděl. Když budu upřímný, tak přechod na člena RK OSŽ byl z mé stránky trochu opatrný, jelikož jsem se začal setkávat s některými případy, co jsem neznal. Každá organizace má jiné potřeby pro účtování a jako člen RK OSŽ je třeba jich co nejvíce znát, takže jsem se nějaký čas učil. Jako člen RK OSŽ jsem, předpokládám, udělal dost práce, ale hodnocení bych nechal na jiných. Po zvolení na konferenci na novou pozici jsem musel v RK OSŽ skončit. Jsem ale s jejími členy nadále v kontaktu, abych mohl být metodicky nápomocen v oblasti hospodaření u ZO působící v Nedrážním republikovém výboru OSŽ a pokračoval na rozpracovaných projektech, co jsem vytvořil ze své iniciativy. Jedním z projektů bylo vytvoření webu rkosz.cz, který mám na starosti. Dalším projektem byl peněžní deník a účetní kniha v excelu, momentálně se účetní kniha upravuje na podkladě doporučení Ing. Jaroslava Kovárníka, Ph.D. (školitel hospodaření), která bude i v tištěné formě.

Nyní po VIII. sjezdu OSŽ a s odchodem Miroslava Novotného do důchodu zastáváte pro vás novou funkci. Vaše pracoviště je však v Ostravě, jak tuto práci při poměrně velké vzdálenosti od sídla OSŽ v Praze zvládáte? Není to problém?

Po Mirku Novotném jsem nastoupil na funkci samostatného odborného pracovníka OSŽ v gesci NeRV. Mirka si velice vážím, je to znalý člověk s mnoha zkušenostmi, které umí při jednáních použít. Nahradit ho je pro mne velká výzva, naučit se paragrafy a podobné věci není problém, ale zkušenosti si člověk musí získat sám, ty se předat nebo naučit nedají. S každou společností se jedná jinak a čím více je společností, tím je potřeba mít větší znalosti a cit pro jednání, co funguje u jednoho, může u druhého působit negativně. Problém mezi vzdálenostmi od sídla OSŽ není velký, přejezdy jsou sice časově náročné, ale pokud to není každý den, tak se to dá zvládat. Navíc jak již COVID ukázal, díky moderní technice se dá hodně záležitostí řešit elektronickou formou a v případě administrativy je většinou jedno, kde jste. Jsou však záležitosti, kterých je třeba se osobně účastnit. Takže jsem jak v Praze, tak i v Ostravě. Nějaký plán, kolik dnů v týdnu, kde budu, sice je, ale myslím, že se to bude individuálně měnit podle vytížení a potřeb, takže se klidně může stát, že se pár týdnů v ostravské kanceláři neukážu.

Přeji vám tedy, aby vám přibyla nejen spousta práce pro potřeby nedrážních organizací OSŽ, ale také, aby vám přinesla pocit radosti z angažovanosti členské základny a také jejího rozšiřování. Vždyť získávat nové členy je samozřejmě důležité, a je to také odrazem kvality odborové práce. A nesmím opomenout ještě zpětně popřát tímto i místopředsedkyni OSŽ a předsedkyni NeRV OSŽ Bc. Renatě Douskové, aby vaším zvolením získala opravdu silnou pravou ruku, na kterou je vždy stoprocentní spolehnutí.

Děkuji za rozhovor!

Milan Sedlák

Foto: Jan Buchta