(o slučování malých odborových organizací)

O tom, že když se společně táhne za jeden provaz, jde všechno lépe, se už přesvědčily mnohé základní organizace (ZO), ZO OSŽ Slovácko nevyjímaje. Malé základní organizace nemají mnohdy šanci přežít, natož pak (kvalitně) hájit své členy tak, jako ty velké. Před deseti lety začaly, tehdy ještě pod taktovkou Antonína Leitgeba, tehdejšího předsedy ZO OSŽ Veselí nad Moravou, vznikat základy nově sloučené základní organizace OSŽ. Dnes se jmenuje ZO OSŽ Slovácko a zahrnuje (zjednodušeně řečeno) oblast od Velké nad Veličkou po Zaječí, respektive od Bojkovic po Slavkov u Brna.

Jako první se v roce 2005 (k 1. 1.) sloučily ZO OSŽ Bzenec s ZO OSŽ Veselí nad Moravou. Tak vznikl základní kámen budoucí ZO OSŽ Slovácko. „Rozhodli jsme se, že to pojmeme územně, bez ohledu na profese a bez ohledu na to, ze kterého jsme podniku,“ říká Josef Hlaváček, tehdejší předseda ZO OSŽ Bzenec. „Když jsme spolu tři dny na zájezdě a pak se sejdeme v práci, tak se ty problémy daleko snáze řeší, než když každý vystupujeme sám za sebe, za svoji firmu, za ´svůj´ podnik. Ostatně, kde já jako výpravčí se dostanu do kontaktu například s vlakvedoucím, než na nějaké společné akci?“ vypráví Josef Hlaváček. Stejného názoru je i Josef Matůšů, současný předseda ZO OSŽ Slovácko, který byl do funkce předsedy (sloučené ZO ve Veselí nad Moravou) zvolen na podzim roku 2006 a který ve slučování základních organizací pokračoval. „Objížděl jsem tehdy předsedy, dávali jsme to dohromady, a ač zpočátku k tomu byla nedůvěra, nakonec všichni byli rádi. Už jen kvůli tomu, že se dráha začala trhat na různé organizační jednotky (složky). Najednou tady byla spousta práce navíc a oni už nebyli schopni všechno obsáhnout.“

Sloučením pěti ZO (včetně Veselí nad Moravou) pak vznikla současná ZO OSŽ Slovácko zahrnující Uherský Brod, Kunovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Hodonín a Veselí nad Moravou. „Ruku na srdce, peníze v tom slučování nehrály nepodstatnou roli. Bývaly doby, kdy se mohlo celé FKSP převést na účet ZO a nikdo se neptal, co se za to kupuje, jestli jedeš na dovolenou, nebo nejedeš. Prostě jsi dostal 1000 Kč a nikoho nezajímalo, jak s ní naložíš,“ vzpomíná Josef Hlaváček a dodává: „Když pak začaly ty problémy s čerpáním (FKSP, Sociální fond), tak ty malé ZO to zahltilo a de facto i pohltilo. Stále častěji byly napadány svými členy, že nic nepořádají, příspěvek ze sociálního fondu (SF) byl najednou o poznání menší a my jsme, i vzhledem k počtu členů, nebyli schopni uspořádat pomalu ani zájezd.“

Teď už je situace jiná; velká organizace může dělat prakticky cokoliv, někdy i doslova divy. „Klademe pouze důraz na to, aby se o tom včas dozvěděli všichni členové. Takže máme na všechny své členy elektronické kontakty, rozesíláme po pracovištích informační letáky…“ říká dále předseda ZO OSŽ Jožka Matůšů a Jožka Hlaváček jej doplňuje: „Řeknu to asi takhle: Jožka to napíše, vytiskne, rozešle po stanicích, a ve stejný okamžik rozešle i všem e-mail, a jak dojde od něj e-mail, tak to hned hodím na naše webové stránky (www.oszslovacko.org), kde máme veškeré akce.“ Přínosem podle Josefa Hlaváčka (výpravčí žst. Veselí nad Moravou) je, že na webové stránky www.osz.org mají přístup i výpravčí přes dopravní deník. „Kdo má intranet, tak se dostane na stránky OSŽ, což je u SŽDC cca 80 % lidí.“

Ve Veselí nad Moravou se vždycky snaží připravit rozpočet nebo zásady čerpání (SF) tak, aby člen ZO nepoznal rozdíl mezi firmami. „Lidé jsou závistiví, nedělá to dobrotu. Říct někomu, že Sociální fond je vyčerpaný, že nepojede na zájezd? To je šílená představa, zvlášť když ten člověk argumentuje tím, že ještě nikdy nikde nebyl. Proto akce děláme vždy z odborových peněz jako prvoplátci, a pak je přeúčtováváme zaměstnavatelům tak, aby si všichni naši členové byli rovni,“ dodává Josef Matůšů.

Výhodou ZO OSŽ Slovácko je i to, že má uvolněného předsedu, původně byl předseda uvolněný jen napůl. „Konkrétně, když já jsem začínal ve funkci předsedy, tak jsem jezdil na půl úvazku jako vlakvedoucí. Pak, když jsme se sloučili, a měli jsme nějakých 480 až 490 členů, takže šlo uvolnit předsedu. Teď to držíme na cca 415 členech,“ vypráví Jožka Matůšů. „Tady je velká organizovanost, pohybuje se kolem 80 %, a úbytky zaměstnanců nejsou velké. Lidé sice odcházejí do důchodu, ale propouštěných je minimum a odborově neorganizovaných jen pár, jsou to jednotlivci, do deseti lidí,“ doplňuje Josef Hlaváček.

Na Slovácku razí myšlenku, že webové stránky reprezentují organizaci. „Kvalitní informační servis, kvalitní webové stránky, to je jedna z našich priorit a také jeden z důvodů, proč zaměstnancům doporučujeme být v OSŽ. Tou druhou je příspěvek dvě stě korun na škodu způsobenou zaměstnavateli, takzvanou pojistku na blbost,“ dodává Jožka Matůšů. ZO OSŽ Slovácko dnes zastupuje zaměstnance ČD (209), ČD Cargo (27) a SŽDC (177), ale občas přijdou lidé i z venku, jako nedávno z úklidové čety pracoviště DPOV ve Veselí nad Moravou (2).

Obvod ZO OSŽ Slovácko sahá od Bojkovic (trať 341) přes Újezdec u Luhačovic (s odbočkou do Luhačovic), Kunovice a Uherské Hradiště (včetně Starého Města u Uherského Hradiště) až po Hodonín (včetně), z Hodonína směrem na Čejč a Zaječí (mimo), a z Veselí nad Moravou do Slavkova u Brna, respektive do Velké nad Veličkou (343). „Kvůli tomu, že se tady láme obvod, musíme jezdit do Olomouce i do Brna. V každém Výboru (OSŽ) proto máme svého zástupce,“ dodává Jožka Matůšů závěrem.

 

Michael Mareš