Na oslavách 25 let OSŽ, které se konaly ve čtvrtek 9. 4. 2015 ve Starých lázních v Kolíně, jsme oslovili několik účastníků s otázkou: Jak hodnotíte 25 let trvání OSŽ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 KovacsLudovít Kovács, senior, DPOV Nymburk
Dnes jsem již v důchodě, ale dobře si pamatuji, jak nelehké začátky OSŽ mělo. To, že se podařilo dosáhnout současné poměrně nadstandardní životní úrovně železničářů, je právě zásluhou OSŽ. Věřím, že i v budoucnosti si OSŽ udrží dosavadní prestiž, a že nastupující generace dokáže zachovat jeho současnou vážnost a respekt. Oceňuji zejména skutečnost, že se daří zachovávat potřebnou komunikaci mezi zástupci zaměstnavatele a jejich odborovými partnery. To je snad ze všeho nejdůležitější – vzájemné spory by vedly ke zbytečnému vyhrocování situace.

JiroudekJosef Jiroudek, SŽDC, PO Trutnov
Do mysli se mi nejvíce vryla stávka v roce 1997 – mám na ni silné osobní vzpomínky. Tehdy OSŽ ukázalo svoji sílu a od té doby si svůj kredit udržuje a zlepšuje. Někteří lidé – zvláště neželezničáři – tehdy považovali tuto stávku za něco nepatřičného. Dnes je však jasné, že OSŽ se tím postavila na stranu nejen železničářů, ale vlastně všech, kteří jsou závislí na svých zaměstnavatelích. Byla to vlastně první větší stávka, nikdo jiný si na nic podobného netroufnul.

MoravecJosef Moravec, SŽDC, Praha-Veleslavín
Již od vzniku OSŽ jsem se účastnil takřka všech důležitých akcí, při nichž se OSŽ zastávalo zaměstnanců v provozu. V průběhu 25 let trvání OSŽ se podařilo uskutečnit celou řadu věcí, které jsme si museli na zaměstnavateli doslova „vydupat". Jen namátkou vzpomenu třeba plány zaměstnavatele na omezování pracovní doby v nepřetržitém provozu, které se týkalo zavádění střežení pracoviště a pohotovosti na pracovištích. To se podařilo za pomoci OSŽ o několik let oddálit, což zachovalo pracovní místa i vyšší platy.

Nosek

Stanislav Nosek, senior, Hradec Králové
Z pozice odboráře, který se věnuje zajišťování sportovní činnosti na železnici, mohu vyjádřit jen spokojenost. Tak široký záběr ve sportovních soutěžích, jaký zajišťuje OSŽ, se u jiných podniků jen těžko hledá. Můžeme se v organizování sportovních soutěží i v účasti železničářů na nich směle srovnávat s ostatními železničními svazy v Evropě, včetně těch největších, jako je třeba Rusko.

Polaskova

Danuše Polášková, seniorka, železniční stanice Ostrava
Jsem moc ráda, že jsem mohla svými silami přispět k vytvoření tak respektovaného odborového sdružení, jakým je právě OSŽ. Velký význam vždy hrála, hraje a bude hrát otázka informovanosti. A ta je v OSŽ na vysoké úrovni – každý má možnost získat potřebné informace, ať již v Obzoru, na webu OSŽ, či přímo v základních organizacích. OSŽ prostě funguje a to je velice potěšitelné.

Svobodova

Petra Svobodová, ČD, DKV, PJ Trutnov
Doprovodný sociální program, zachování jízdních výhod, každoročně podepisovaná kolektivní smlouva s mnoha bonusy – to je obrovská věc. Spousta lidí to bere jako samozřejmost, ale je za tím velké množství práce, a to vůbec ne lehké, ze strany vyjednavačů – funkcionářů ve vedení OSŽ. Díky jim za to!

Tarhaj

František Tarhaj, České dráhy, ZAP Břeclav
Považuji za velký přínos (mimo mnohé další) například skutečnost, že na železnici mají lidé možnost penzijního připojištění, které z převážné části platí zaměstnavatel. To je velká výhoda zejména v dnešní době, kdy se zvyšuje věk pro odchod do důchodu. Pokud již člověk v pokročilejším věku nebude mít dostatek sil, aby mohl dále vykonávat mnohdy těžkou práci u železnice, může bez větších obav odejít do předdůchodu, aniž by tratil – ztrátu na výši důchodu jim vyrovná právě penzijní připojištění.

Wlochova

Andrea Wlochová, ČD Cargo, PJ Ostrava
Bez OSŽ by železničáři neměli zdaleka takové sociální jistoty, jako mají dnes. Všichni zaměstnanci, včetně odborově neorganizovaných, se mohou s jistotou spolehnout na to, že mají za zády silný odborový svaz, který se za ně dokáže postavit a u zaměstnavatele vyjednat takové podmínky, o jakých se lidem ve firmách, kde odbory nejsou, může jenom zdát.

 

 

 

 

 

Miroslav Čáslavský