Nádraží Praha-Veleslavín je v současné době zahaleno lešením. Znamená to, že se chystá jeho oprava, aby bylo důstojným „partnerem" k nové stanici metra? A když ano, co bude s budovou, až tady vznikne rychlodráha s přímým přestupem na metro? Dvě otázky, na které známe odpověď.


Zahalení budovy do lešení souvisí s opravnými pracemi na fasádě domu, která již vykazovala jisté známky poškození, na některých místech dokonce hrozil pád fasády. Současný stavební ruch navazuje na opravné práce z loňského roku, kdy byla opravena střecha a okna. Opravy souvisí se vznikem přestupního terminálu Nádraží Veleslavín na metro a autobusy.

 

„Vzhledem k tomu, že realizace rychlodráhy, přestože je dnes a denně mediálně přislibovaná, je věcí, která ještě potrvá roky, považujeme vynaložené prostředky na opravu budovy za ekonomicky opodstatněné," oznámil Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah s tím, že ani vlastní osud objektu po ukončení výstavby rychlodráhy není doposud znám. „Navíc se předpokládá jeho převod na SŽDC v rámci prodeje části závodu," dodal.

Po otevření stanice metra Nádraží Veleslavín vzrostl počet vystupujících a nastupujících cestujících během prvních týdnů přibližně trojnásobně a tento nárůst dále pokračuje. Dle sčítání z roku 2014 (tedy před otevřením stanice metra) zde denně vystupovalo/nastupovalo několik set cestujících denně. V souvislosti s očekávaným zvýšením výstupu a nástupu cestujících realizovala ve stanici opravné práce (nástupiště) také SŽDC, s. o.


Michael Mareš