Soutěže tradiční, jako například závody na horských koloběžkách, střelba ze vzduchovky, hod oštěpem, ale i netradiční, jako kupříkladu Beskyde, Beskyde (vědomostní soutěž), Čapí skok (chůze na chůdách), Šmakolotoč (poznávání potravin a přísad podle chuti), Táta jde do práce, máma z práce (zábavné oblékání), Jízda snů (jízda na trakaři), a také soutěže poznávací (prohlídka památníku bratří Strnadlů a Jana Knebla, jízda lanovkou na Pustevny), to vše a ještě mnohé další nabízí již čtvrtý ročník Železničářských her, které se ve dnech 1. až 3. září konají na Pustevnách v Beskydech.


Železničářské hry už tradičně nabízejí nevšední zážitky. A nejinak tomu je i letos. Užít si adrenalinových sportů a vychutnat chvíle slávy přijelo na Moravu 18 čtyřčlenných smíšených týmů železničářů z celé republiky. V porovnání s loňským rokem (i roky předchozími) je to o pět družstev víc. Železničářské hry, které se konají s výraznou podporou SŽDC a ostatních partnerů, pořádá ZO OSŽ Mladá Boleslav, především za pomoci početného množství obětavých pořadatelů. „Získat v dnešní době pro práci tolik nadšených dobrovolníků je skoro zázrak,“ konstatoval spokojeně hlavní organizátor, předseda ZO OSŽ Mladá Boleslav, Libor Šimůnek.

Soutěžící jsou ubytováni v hotelu Koksař v obci Trojanovice u Frenštátu pod Radhoštěm, zhruba 15 minut chůze od spodní stanice lanovky na Pustevny (lanovka Ráztoka – Pustevny byla uvedena do provozu 1. 1. 1987, délka 1637 m, převýšení 400 m, doba jízdy cca 15 minut), kde – u horní stanice lanové dráhy - byly v úterý 1. září v 16 h odpoledne Železničářské hry oficiálně zahájeny. Poté již následovaly první disciplíny jako například sjezd na koloběžkách či vědomostní soutěže u sochy Radegasta (současná socha Radegasta na Radhošti je kopií, originál je na městském úřadu ve Frenštátě). Shodou okolností u sochy Radegasta v úterý 1. 9. 2015 v 17 h odpoledne za účasti ředitele pražské Zoo Miroslava Bobka probíhalo slavnostní odhalení informační tabule věnované historii obou soch Radegastů (současná socha Radegasta na Radhošti je kopií, originál je na městském úřadu ve Frenštátě).


Mimochodem, mohutná socha slovanského boha Radegasta je již dlouhá desetiletí dominantou vrchu Radhošť v Beskydech. Pro mnohé je určitě překvapením, když objeví stejnou sochu při návštěvě pražské Zoo. A ještě více každého patrně udiví zjištění, že Radegast v Zoo není kopií, ale originálem. Sochař Polášek totiž vytvořil najednou dva kusy.
Sochu Radegasta vytvořil profesor umělecké školy v Chicagu a rodák z Frenštátu pod Radhoštěm Albín Polášek (1879-1965, který mimo jiné vytvořil i sochu prezidenta Wilsona před pražské hlavní nádraží). Socha Radegasta byla odlita v tehdejší Maškově slévárně v Praze, tehdy zde byly odlity dva identické kusy. Známější z nich stával do devadesátých let na hřebeni Radhoště, než byl nahrazen věrnou žulovou replikou a „originál“ se přestěhoval na radnici ve Frenštátě pod Radhoštěm. Druhý originál, který byl darován pražské Zoo, měl pohnutý osud. Na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století našli dělníci na zahradě bývalé Maškovy slévárny pod nánosem zeminy a listí sochu se zvířecími rysy – druhou sochu Radegasta. Druhá socha Radegasta, která podle dohadů měla rovněž skončit v Beskydech na zahradě sochaře Poláška (Albín Polášek se na stáří hodlal vrátit do rodných Beskyd, změnou politických poměrů v roce 1948 k tomu ale nedošlo) tady byla pravděpodobně ukryta před německými okupanty a pak se na ní zcela zapomnělo. Pověřený úřad tehdy usoudil, že by se tematicky mohla hodit do Zoo, a tak se vzácná socha pohanského boha v roce 1961 ocitla v pražské zoologické zahradě. V letech 2014 a 2015 byla socha v pražské Zoo restaurována a doplněna o ptáka, který původně (než se ztratil) seděl na rohu hojnosti. Nyní tak můžete Radegasta v pražské Zoo obdivovat v jeho původní kráse. Nově odhalená informační tabule u sochy Radegasta je zároveň pozvánkou do pražské Zoo.


Železničářské hry pokračují ve středu 2. 9. 2015 (tentokrát už bez sluníčka a občasného deště) svým druhým dnem. Slavnostní vyhlášení výsledků čtvrtého ročníku Železničářských her je naplánováno na čtvrtek 3. 9. 2015 dopoledne.


Michael Mareš