V hotelu Ostrý se sešli členové Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ na svém výjezdním zasedání 25. - 27. listopadu. Přestože pro mnohé z nich to byla časově náročná cesta, bylo toto zařízení, které je v majetku OSŽ, zvoleno i proto, že řada členů rady jej neznala. Přivítali proto účast na jednání výkonného tajemníka OSŽ Martina Vavrečky, který má odborový majetek a tato rekreační zařízení na starosti. Ten informoval o tom, co se dělá pro jejich propagaci a jejich využití rekreanty. Bohužel, ne všichni mají možnost prohlížet internetové stránky a web OSŽ, kde najdou nejlepší a aktuální informace s nabídkami rekreace. Naopak, členové rady jej informovali o tom, jak se dostávají tyto informace k seniorům. Za nedostatečné považují, že se málo informací dozvědí členové klubů seniorů v krajích na schůzkách.

Rekreační zařízení Skalka v Rajeckých Teplicích nabídlo už řadu týdenních, výhodných pobytů pro seniory a přesto se stává, že řada členů o této možnosti neví. „Pobyty seniorů ale neřeší potřebu celoročního využití Skalky a dalších zařízení, je potřebné hledat cesty jejich komerčního využití,“ poznamenal Martin Vavrečka. Po dohodě s mezinárodním oddělením OSŽ je i na příští rok připraven zvýhodněný pobyt pro seniory na Skalce, ale i na chatě Lesní v Jizerských horách. Na toto téma pak v diskusi zazněla řada názorů a podnětů. Bylo dohodnuto, že členové rady dostanou k dispozici propagační materiály, které budou ve svých klubech prezentovat. Karel Hybš, místopředseda RRS OSŽ, přislíbil zpracovat a dát k dispozici náměty a možnosti výletů do okolí v jednotlivých lokalitách kolem chat. Zároveň bude na webových stránkách odkaz na adresu http://cz.fotoalbum.eu, kde budou aktuální informace o možnosti pro ubytování v RZ Oddech a Chata Lesní. Najdete zde také informace o atraktivních místech a možnostech výletů do okolí Jizerských hor, Krkonoš, okolí Železné Rudy a Ramzové.
Současná situace na železnici, informace o posledním jednání Ústředí OSŽ, kolektivním vyjednávání, to byla jako na každém jednání témata pro diskusi. Republiková rada pak projednala plán své činnosti na příští rok a patnáctibodový návrh usnesení. Ústy svého předsedy Kurta Mužíka poděkovala také Ing. Marcelu Balážovi (informatik OSŽ) za metodickou pomoc při zprovoznění webových stránek a Miroslavu Glossovi za propagaci a podporu činnosti rady seniorů. Ke svému poslednímu letošnímu jednání se rada seniorů sejde ještě 14. prosince v Praze.
Miroslav Gloss