Netradiční mikulášské setkání uspořádala v neděli 6. prosince ZO OSŽ DKV Olomouc. Byla jím Mikulášská nadílka v muzeu historických kolejových vozidel v Olomouci, které je pobočkou Depa historických vozidel (DHV) v Lužné u Rakovníka.

„Od roku 1995 pořádáme pro děti našich zaměstnanců mikulášské nadílky formou jízdy zvláštního vlaku, sestaveného z historických vozidel a taženého parní lokomotivou,“ říká předseda ZV OSŽ DKV Olomouc Martin Zatloukal. „Letos jsme se ale rozhodli pro netradiční akci v muzeu historických vozidel, neboť náklady za jízdy zvláštních vlaků jsou rok od roku vyšší. Vedení DHV v Lužné u Rakovníka (jmenovitě Parní spolek 464.202) nám vyšlo vstříc a umožnilo nám tento nápad zrealizovat, patří jim za to dík,“ dodává předseda.
Mikulášská nadílka nebyla určena jen pro zaměstnance DKV Olomouc a jejich děti, ale pro celý olomoucký uzel – železniční stanici, SŽDC a Železniční polikliniku. Celkem se této akce zúčastnilo kolem pěti stovek návštěvníků, z nichž zhruba polovinu tvořily děti všech věkových skupin. Asi nejvíce bylo předškoláků, kteří si s vykulenýma očima prohlíželi ve výtopně vystavené historické lokomotivy a vozy, mezi nimiž „trůnily“ parní lokomotivy 534.0432 (Kremák) a populární „Rosnička“ 464.202, která je v majetku Národního technického muzea. Spolu s nimi bylo možné si prohlédnout i další historické skvosty – lokomotivy a motorové i osobní vozy. Na točně se potom předváděla zatopená parní lokomotiva 314.303 (Kocúr), vyrobená v roce 1898 (nejstarší provozuschopná parní lokomotivou u nás), a motorová lokomotiva typu BN 60, vyrobená v roce 1955 s označením 706.606-1. Obě tyto lokomotivy vozily děti po koleji vedoucí z depa směrem k železniční stanici a fronty před nimi svědčily o nevšedním zájmu o svezení se těmito historickými exponáty.
Hlavním bodem programu byla samozřejmě Mikulášská nadílka, kterou obstarali členové skupiny Plejády ze Šternberka, kteří se těchto nadílek pravidelně zúčastňují. Zejména čerti byli tak věrně namaskovaní, že je Mikuláš musel svojí berlou odhánět, aby nestrašili malé děti, které přednášely své básničky a zpívaly písničky, za což jim potom anděl vydal sladkou odměnu. „Letos jsme měli mikulášské balíčky bohatší než obvykle, což bylo jakousi náplastí za to, že s Mikulášem letos poprvé po dvaceti letech nevyjel parní vlak,“ připomíná Martin Zatloukal, kterému s organizací nadílky vydatně pomáhali členové ZO OSŽ DKV Olomouc.
Letošní netradiční Mikulášská nadílka v Olomouci se vydařila a pořadatelé počítají s tím, že ji v podobném duchu uspořádají i příští rok. „Najde-li se dostatek sponzorů, je ovšem docela dobře možné, že se vrátíme k původním tradičním parním jízdám na trati do Uničova a Šumperka,“ dodává závěrem s nadějí v hlase Martin Zatloukal.
Miroslav Čáslavský