Na letošním, posledním jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., v Praze 10. prosince, to uvedl jeho předseda Mgr. Martin Malý. Po úvodní kontrole plnění přijatých úkolů informoval členy PV o tom, jak vyjednávání pokračuje a kde přetrvávají rozpory. Podle jeho názoru pak v řadě již dohodnutých ustanovení PKS dojde ke zlepšení ve prospěch zaměstnanců. „V mnoha věcech bylo dosaženo rozumného kompromisu,“ řekl Malý.

Podrobně pak popsal změny, ke kterým došlo v již podepsaných podnikových kolektivních smlouvách na rok 2016 u Českých drah, a. s., a ČD Cargo, a. s., proti loňsku. V současné době jsou také u SŽDC již podepsány Zásady hospodaření s prostředky FKSP, včetně centralizovaných prostředků FKSP. Opět bylo zevrubně vysvětleno, v čem se tyto nové zásady liší proti těm současným, ještě platným. „K dosti podstatné změně dochází přitom u bývalých zaměstnanců, důchodců. Dnes je jasně stanoveno, kdo je podle data jejich odchodu do důchodu důchodcem SŽDC,“ doplnil tajemník PV Petr Štěpánek. V rámci použití centralizovaných prostředků FKSP budou akce pořádané pro důchodce a jejich finanční limity sjednoceny se zásadami Českých drah. Velký prostor pak dostala vizuální prezentace osobních ochranných a pracovních pomůcek Ing. Kleprlíka s komentářem tajemníků PV Miloše Palečka a Petra Štěpánka. Ta vznikla na základě jednání Pracovní skupiny pro řešení problematiky OOPP a stejnokrojových součástek 3. prosince. Co by měli zaměstnanci v budoucnu nosit, z jakých materiálů, jak byly řešeny došlé stížností, bylo následně i předmětem diskuse. Další prezentací, kterou zpracoval Ing. Jasenčák a kterou mohli členové PV vidět, byla fotodokumentace jednotlivých prostor a vybavení pracovišť nového Centrálního dispečerského pracoviště v Praze.
K další části jednání se dostavil ředitel personálního odboru GŘ SŽDC Ing. Pavel Koucký spolu s Ing. Kohoutovou, JUDr. Vláskovou, Ing. Pospíšilem a Bc. Dolejšovou. Pavel Koucký opět ze svého pohledu zrekapituloval stav v kolektivním vyjednávání s tím, že v pondělí 14. prosince jednání o uzavření PKS pokračují. „Jsme v závěrečné fázi, shodli jsme se na mnoha věcech a v návaznosti na ještě neuzavřenou PKS jsme oslovili veřejný prostor k tomu, aby nám vybraný dodavatel nabídkou zabezpečoval v budoucím období kondiční pobyty v rozšířeném rozsahu,“ řekl Ing. Koucký. „Je již dohoda na počtu a typech zaměstnanců infrastruktury, kteří rozšíří stávající počty zaměstnanců, kteří jezdí na kondiční pobyty. Nastavili jsme nová kritéria pro vznik jejich nároku. Existují také již směrnice pro poskytování příspěvku zaměstnancům na penzijní a životní pojištění.“ Ing. Koucký pak sdělil řadu informací o tom, co se připravuje, mimo jiné v plánování a rozvrhování pracovní doby na provozních obvodech a odborných správách. Počítá také s tím, že v rámci seznamování s novou kolektivní smlouvou na školeních, budou členové odborů a zaměstnanci informováni i o věcech, které se týkají rozvržení pracovní doby do směn. Informací o tom, jaký bude v příštím roce postup při poskytování příspěvku na rekreaci, uzavřel své vystoupení Ing. Koucký.
Ing. Kohoutová informovala o počtu nově přijatých 440 provozních zaměstnancích infrastruktury v rámci náboru s tím, že zbývající počet by měl být přijat do konce prvního čtvrtletí 2016. Na to reagoval tajemník PV Adolf Hradílek apelem na vedení SŽDC, aby účinně pomáhalo při získávání nových zaměstnanců, protože je problém pro odvětví elektro a sdělovací a zabezpečovací techniky tyto stavy naplnit. Na závěr jednání členové PV schválili termínový kalendář jednání v příštím roce.


Miroslav Gloss