Deset let trvání hotelu Skalka jako rekreačního zařízení v majetku OSŽ si na společenském večeru v hotelu Skalka v pondělí 18. 1. 2016 připomněli členové Ústředí OSŽ, vedení hotelu a další pozvaní hosté. Předtím v odpoledních hodinách zasedl nejvyšší orgán OSŽ mezi sjezdy – Ústředí OSŽ – aby projednal plánované body. Ústředí OSŽ mimo jiné schválilo podobu evidenčních (návratových) listů ZO OSŽ, které musí být vráceny na Ústředí do 29. 2. 2016. Ústředí rovněž projednalo Návrh termínu školení „Práce na PC“ na rok 2016 a schválilo termíny třídenních školení.

Pak už ve společenském sále následoval slavnostní večerní program k deseti letům existence hotelu Skalka, kterým provázel moderátor Augustin Skládal. Jako první promluvil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který připomenul nelehké počátky hotelu. Po něm o historii hotelu povyprávěla ředitelka hotelu Emília Duračinská. „Přesně před deseti lety se začala psát novodobá historie hotelu Skalka, z léčebného domu Baník se tehdy po rozsáhlé rekonstrukci stal tříhvězdičkový hotel Skalka,“ řekla s tím, že dnešní hotel vznikl přestavbou původního léčebného domu vybudovaného v roce 1932 jako sanatorium Baník pro horníky z Ostravska. „Sanatorium tehdy poskytovalo ubytování a stravování pro cca 90 lidí,“ dodala. Po celkové modernizaci a rekonstrukci má hotel v současnosti kapacitu 200 lůžek, restauraci pro 120 strávníků, kavárnu, kongresovou místnost s kompletním technickým zázemím. Jak ředitelka hotelu Emília Duračinská dále poznamenala, neoddělitelnou součástí hotela Skalka je téměř devadesátiletý pětihektarový park, s jehož výsadbou začal ve třicátých letech minulého století zahradník Jozef Červenka.
Další z řečníků, bývalý místopředseda OSŽ Petr Bazger, který byl u toho, kdy se z Léčebného domu Baník stal tříhvězdičkový hotel Skalka, zavzpomínal na nelehké počátky hotelu v režii OSŽ. „Ale myslím si, že můžeme být na hotel právem hrdi. O pobyt na Skalce je obrovský zájem, dokonce se ani nedostane na všechny zájemce o kondiční pobyt,“ prohlásil Petr Bazger s tím, že objekt je prakticky až do konce letošního roku obsazen. „Hotel Skalka má budoucnost,“ dodal.
Mezi dalšími řečníky byli výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka či Zdenko Miškolci (syn majitele Slovenských liečebných kúpeľov Zdena Miškolciho). Ve druhé části večera vystoupily dvě dívčí skupiny: nejprve dívčí houslové trio G-STRINX a poté klasická cíkánská dívčí kapela LUNA.


Michael Mareš