Na trati z Olomouce do Šumperka přes Uničov (290) došlo od nového GVD ke změně jízdního řádu některých osobních vlaků. Podstatný rozdíl spočívá v tom, že část osobních vlaků má neúměrně dlouhé, často třicetiminutové pobyty v Uničově. Největší nespokojenost vládne u vlaku Os 3625, kterým jezdí školní mládež z mezilehlých stanic (Bohuňovice, Šternberk) do šumperských škol a učilišť.

Tento vlak v minulém GVD vyjížděl z Olomouce v 6.10 h, s příjezdem do Šumperka v 7.39 h. V novém GVD má tento vlak stanovený odjezd z Olomouce o padesát minut dříve (5.20 h), do Šumperka však přijíždí v původním čase (7.35 h), neboť dvacet minut stojí ve Šternberku a více než půl hodiny stráví čekáním v Uničově čekáním na protivlak Sp 1628. Z jakého důvodu došlo ke dřívějšímu odjezdu vlaku 3625 z Olomouce?

„Při projednávání požadavků na současný jízdní řád vzešel požadavek zdravotních sester ze Šternberka na zajištění návozu do zaměstnání, proto bylo rozhodnuto o uspíšení odjezdu vlaku 3625 z Olomouce. Z Uničova pokračuje tento vlak po křižování s vlakem Sp 1628 dále ve své původní trase loňského jízdního řádu,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Jak dále dodává, změny v jízdním řádu pro rok 2015/2016 vyplývají z předložené objednávky a požadavků zákonného objednatele veřejné regionální dopravy, tedy Olomouckého kraje, potažmo pověřeného Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, společnosti KIDSOK, p.o.

Avšak nejen vlak 3625, ale i další osobní vlaky z Olomouce do Šumperka mají v Uničově nezvykle dlouhé pobyty oproti minulému GVD, kdy zde pobyty byly jen minimální a ani v jednom případě nedosahovaly současných hodnot. Podle vysvětlení Kateřiny Šubové jsou pobyty ostatních vlaků (např. Os 3629, Os 3631) odvislé od křižování s protijedoucími vlaky Os 3632 a Os 3634 ze Šumperka ve stanici Libina (na úseku Uničov - Šumperk lze křižovat pouze v Troubelicích – v denní době - a v Libině). „U večerních vlaků 3643 a 3645 se zohlednil také požadavek zaměstnanců společnosti MIELE na odvoz ze směny,“ vysvětluje stanovisko kraje Kateřina Šubová.  „Objednavatel (Olomoucký kraj) se snaží při své objednávce zohlednit maximum požadavků svých občanů, vždy však v rámci technologických možností jednokolejné tratě,“ dodává mluvčí závěrem.

Miroslav Čáslavský