Úvod jednání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., patřil ve středu 10. února třem okruhům, které vrhají stín na skutečný stav a dobré jméno Českých drah. Jde o prohranou arbitráž se Škodou Transportation, Plzeň, dále nedořešený převod budov z ČD na SŽDC a za třetí úvahy o možnosti nákupu železničních kolejových vozidel prostřednictvím SŽDC. Jak zdůraznil předseda PV Vladislav Vokoun i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který se jako host zúčastnil převážné části jednání, jde o nedořešené záležitosti, které se v médiích, ke škodě Českých drah, často přetřásají, přičemž management ČD k nim nezaujímá jasné stanovisko.

Co se týká arbitráže se Škodou Transportation, naštěstí se většina novinářů shoduje na tom, že není morální, aby spor vyhrála firma, která nesplnila včas své závazky. „Co se týká převodu části závodu, OSŽ už řadu měsíců intenzivně poukazuje na to, že se vedení ČD musí rozhodnout, v jakém rozsahu, za jakou cenu a zda vůbec odsouhlasí prodej, vláda to za ně neudělá,“ řekl Vladislav Vokoun a dodal, že pro zástupce OSŽ je prozatím uváděná cena nepřijatelná, rovněž tak i způsob, jakým se tento problém komunikuje. Pokud nedojde k zásadním změnám a návrh bude předložen Dozorčí radě ČD, budou zástupci zaměstnanců hlasovat proti. „Pro nás je nepřijatelné, aby byl tento problém řešen silovou metodou bez uspokojivého a férového řešení pro všechny strany,“ řekl Vladislav Vokoun a zdůraznil, že by bylo vhodné, aby představitelé ČD uspořádali tiskovou konferenci a vyjádřili jasné stanovisko ke všem vyjmenovaný problémům.
Často prezentovaný termín převodu části závodu k 1. 4. 2016 zástupci OSŽ označují za nereálný. „Je to úplný nesmysl, nestihl by se ani projednat převod s odborovými organizacemi a dotčenými zaměstnanci, což je dáno zákonem,“ zdůraznil Vladislav Vokoun. Podnikový výbor po diskusi jednomyslně schválil usnesení, kterým vyzval management Českých drah, aby začal razantněji hájit zájmy podniku a zaměstnanců.
V rámci bodu věnovaného organizačním záležitostem předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša opětovně informoval o tom, že na sjezdu v roce 2017 již nehodlá kandidovat do funkce předsedy, ale rád by dokončil svoji práci v Dozorčí radě Českých drah, proto bude v doplňovacích volbách do DR, které se uskuteční letos na jaře, na funkci zástupce zaměstnanců znovu kandidovat. Podnikový výbor jeho kandidaturu schválil. Vladislav Vokoun vyzval členy PV, aby kandidáta OSŽ do Dozorčí rady ČD v nadcházející volební kampani maximálně podpořili.

Podnikový výbor se dále zabýval organizační přípravou společného setkání se slovenskými kolegy z OZŽ, které se uskuteční 4. – 6. května v Lednici na Moravě.
Vladislav Vokoun dále informoval o probíhajících jednáních o technické novele katalogu prací, přičemž zdůraznil, že jde o úpravy vyvolané organizačními změnami; novela se tedy nebude v této fázi zabývat celkovou koncepcí.
Věra Nečasová referovala o tom, že 1. 2. zasedala komise zabývající se akcemi BOZP v organizačních složkách ČD. Uvedla, že převážná většina požadavků základních organizací na zlepšení pracovního prostředí byla schválena. Vladislav Vokoun dodal, že bylo rovněž dosaženo dohody o spolupráci ČD a SŽDC při řešení investic v případě převodu části závodu.
Jednání se za zaměstnavatele zúčastnil pravidelný host jednání JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru 10 GŘ ČD, a vyjádřil se mimo jiné k připravovanému převodu části závodu, který se má týkat 316 zaměstnanců ČD. „Termín převodu zatím není stanoven,“ poznamenal a potvrdil názor odborářů na to, že původně ohlášený termín převodu k 1. 4. 2016 nelze považovat za striktní.
JUDr. Veselý zmínil i některé negativní článku v tisku týkající se v úvodu zmíněných kauz Českých drah a zdůraznil, že by se všechny tyto záležitosti měly probírat v rámci společnosti, nikoli přes média.
Člen PV Jiří Běhounek z DKV Praha poděkoval vedení za pomoc dvěma strojvedoucím, vážně zraněným při nehodách. Dále upozornil JUDr. Veselého na rozpor v prováděcím pokynu k článku kolektivní smlouvy ČD, týkajícímu se prodloužení přípravné doby na seznámení se s obsáhlejší tiskovou nebo elektronickou dokumentací. Podle pokynů zaměstnavatele totiž v souvislosti s tím nemá dojít k nárůstu přesčasové práce, což je podle slov Jiřího Běhounka proti duchu kolektivní smlouvy. JUDr. Veselý přislíbil, že tento problém prověří. Jak dodal Vladislav Vokoun, smyslem této novinky v kolektivní smlouvě mělo být omezení nadbytečného papírování, což zřejmě nebylo ze strany některých vedoucích pracovníků dobře pochopeno a ti se snaží své problémy přenášet na zaměstnance.
Na jednání PV zazněla i krátká informace o probíhajícím pilotním projektu v DKV Plzeň, tj. oddělení provozu a údržby. Vladislav Vokoun připomněl, že se OSŽ naštěstí podařilo dohodnout to, aby byl plzeňský projekt zatím jen virtuální realitou. O faktickém přínosu má totiž podnikový výbor vážné pochybnosti.
Zdeňka Sládková