Poslední ze šesti školení o Podnikové kolektivní smlouvě SŽDC proběhlo ve čtvrtek 11. února 2016 v zasedací místnosti železniční stanice Brno hl. n. Toto školení bylo současně závěrečné v maratonu školení o kolektivních smlouvách v rámci největších organizací OSŽ (SŽDC, České dráhy a ČD Cargo). Kromě předsedy PV OSŽ SŽDC Mgr. Martina Malého a tajemníků PV – Adolfa Hradílka, Petra Štěpánka a Miloše Palečka, který jednání moderoval, zasedl před zaplněným sálem také předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Přítomni byli i zástupci ESO OSŽ v čele s jeho vedoucím JUDr. Petrem Večeřem a zástupkyně personálního odboru GŘ SŽDC, Ing. Hana Kohoutová, JUDr. Lenka Vlásková a Bc. Jitka Dolejšová, které odborně zodpověděly řadu dotazů v diskusi k jednotlivým tématům.

Úvodního slova se ujal Martin Malý, který vysvětlil aktuální otázky, týkající se jízdních výhod ČD, především stále diskutované situace ohledně tzv. nepovinně místenkových komerčních vlaků ČD, kde si od 1. března musejí držitelé režijních výhod pořizovat pro každou jízdu evidenční lístek. „Nejsme pro letošní rok nijak poškozeni, ale otázka je to do budoucna zatím otevřená a bude se o ní dále jednat,“ připomněl Martin Malý. Dále se zmínil i o otázce rekreace, zajišťované organizací ČD travel, kde je technicky upraven postup při poskytování slev pro členy OSŽ. Vysvětlil také záležitosti, týkající se příslušnosti „železničních“ důchodců. „Vypadá to vzhledem k několika reorganizacím složitě, ale má to svoji jednoduchou logiku. Všichni bývalí zaměstnanci, kteří odešli od „železnice“ do důchodu do konce roku 2002, jsou v současné době příslušní SŽDC a ti zaměstnanci, kteří odešli do důchodu po 31. 12. 2002, jsou vždy příslušní tomu zaměstnavateli (ČD, ČD Cargo, SŽDC), od kterého do důchodu odcházeli,“ dodal Malý. Předseda PV dále podrobně představil část webových stránek OSŽ (www.osz.org) příslušnou PV OSŽ SŽDC, kde jsou podrobně a přehledně vysvětleny záležitosti, týkající se činnosti OSŽ u SŽDC, včetně hlavních změn v PKS a FKSP.

Po vystoupení Martina Malého předstoupil před účastníky školení předseda OSŽ Jaroslav Pejša s informacemi o aktuální situaci na železnici i v OSŽ. Úvodem pochválil webové stránky PV OSŽ SŽDC, které mají podle jeho slov výbornou úroveň, a také upozornil, že webové stránky OSŽ jsou sledovány, mj. i ze strany poslanců Parlamentu ČR. Zmínil i velice citlivou otázku převodu budov v majetku ČD k SŽDC. „Je to problém, který stále není vyřešen a koluje kolem něj celá řada nejasností a polopravd,“ konstatoval předseda. Zdůraznil dále významnou výhodu, týkající se pojištění členů OSŽ v oblasti odpovědnosti za škody způsobené při výkonu povolání. „Je to vysoce nadstandartní věc,“ dodal. Objasnil také několik dotazů, týkajících se jízdních výhod, kde stále platí dohoda s vedením ministerstva dopravy, a to až do konce roku 2017. Mírná změna nastala pouze u jízdného na lanovce ČD z Liberce na Ještěd.

Stejně jako u předešlých školení následovalo podrobné vysvětlení změn u PKS SŽDC (Martin Malý a pracovnice GŘ SŽDC), změn v zásadách hospodaření FKSP a C–FKSP SŽDC (Petr Štěpánek) a změn pracovněprávních předpisů a vnitřních předpisů OSŽ (Petr Večeř).

V diskusi, která průběžně probíhala, zazněla mimo jiné také připomínka, týkající se složitého přístupu provozních zaměstnanců k informacím SŽDC, jenž jsou dostupné prostřednictvím několika aplikací, které jsou zajištěny různými hesly. Jak vysvětlila Hana Kohoutová, SŽDC v tomto směru usiluje o zjednodušení, např. postupným soustřeďováním informací z různých informačních systémů na portálu SŽDC, který nyní obsahuje personální portál (STKR) a nový web Kontakty. Připomínky zazněly i k výši hodnoty stravenek v případě směn přerušených střežením pracoviště, k rozdílům v poskytování KOP, k otázkám, týkající se střežení pracoviště i k otázce rozdělování FKSP. Celkově však byli přítomní s úrovní PKS spokojeni. „Jsou tady silné odbory, které drží úroveň zaměstnanosti a nadstandartní benefity na vysoké úrovni. Bez kolektivní smlouvy by nás zaměstnavatel nebo spíše politici zakousnuli jako ovci,“ řekl s nadsázkou jeden z diskutujících. „Díky odborům za kvalitní vyjednání nejen letošní PKS, držíme vám palce.

Školení se zúčastnilo celkem šedesát zástupců ZO OSŽ, z oblasti jižní Moravy, Brněnska a Vysočiny. Občerstvení a další služby pro účastníky školení zajistila cateringová společnost Rekreační středisko Prudká, s. r. o. (vedoucí Alexandr Vavřík), která byla dříve součástí ZO OSŽ železniční stanice Brno.

Miroslav Čáslavský