V úterý 8. března 2016 se ke svému dalšímu pravidelnému zasedání sešlo Představenstvo OSŽ, které tentokrát moderoval první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun. Po nezbytné úvodní kontrole plnění úkolů přišly tradičně na řadu informace ze zásadních jednání. Tím nejzásadnějším a nejvíce diskutovaným tématem bylo společné zasedání výkonného výboru železniční sekce ETF (Evropská federace pracovníků v dopravě) a Společenství evropských železnic (CER) v Bruselu (ve dnech 23. a 24. 2. 2016), kterého se zúčastnil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša.

Na tomto jednání se řešily hlavně spory, vyplývající ze čtvrtého železničního balíčku. „Text IV. železničního balíčku už zřejmě nedozná změn a na 90 % vyjde bez korekcí: tzn. přímé zadání pouze na dobu nejdéle pěti let, což je horší výsledek, než jaký byl původní záměr (10–15 let),“ poznamenal Jaroslav Pejša.
Na společném zasedání ETF a CER se také mluvilo o tom, co se stane, když soutěž vyhraje jiný dopravce: bude mít za povinnost převzít stávající zaměstnance, či nikoliv? OSŽ k tomuto tématu zastává neutrální postoj. „ETF prosazovala, aby nový dopravce byl povinen převzít zaměstnance. My jsme v tomto ohledu zdrženliví,“ dodal předseda OSŽ Jaroslav Pejša. Myšlenka, že když nový dopravce nebude mít za povinnost převzít stávající zaměstnance, že nebude mít ani s kým tuto činnost vykonávat, se totiž ukázala jako lichá. „Bohužel, dneska už víme, že si firmy ty lidi půjčí přes personální agenturu, nebo se jim (ti lidé) přihlásí sami,“ doplnil Jaroslav Pejša. Jednání ale k žádnému závěru nedospělo, neboť bylo předčasně ukončeno pro „postupné vytrácení delegace zaměstnavatele“. „Zůstali tam pouze zástupci Evropské komise a odbory,“ dodal předseda Pejša.
Více témat (a i více diskuse) se nakonec probralo druhý den, kdy zasedal samotný výkonný výbor železniční sekce ETF. Na tomto jednání se otevřela i problematika jednoznačné identifikace strojvedoucích. „Proti nedodržování bezpečnostních přestávek se postavili zejména němečtí strojvedoucí, kteří založili pracovní skupinu (v ní jsou Němci, Rakušané, Švýcaři) s cílem chránit se proti takovémuto dumpingu,“ informoval Jaroslav Pejša s tím, že největším nepřítelem německých strojvedoucích je v současnosti česká společnost METRANS. „Tvrdili, že český strojvedoucí nastoupí v Děčíně a projede bez odpočinku celé Německo až do Rotterdamu, deset hodin v kuse, což odporuje německým předpisům. Němci jsou proti tomu bezmocní a považují to za dumping (Němci údajně požadují maximum nepřetržité jízdy 4,5 hodiny a poté bezpečnostní přestávku),“ řekl Jaroslav Pejša dále. „Ano, i my chceme, aby tady taková ochrana (jednoznačná identifikace strojvedoucích) byla. Třeba, jak navrhují někteří poslanci, i formou pozměňovacího návrhu do transpoziční novely Zákona o drahách.“ Podle Jaroslava Pejši bruselská jednání nicméně ukázala, že to není jenom „bláznivá představa českých odborářů“, ale že to má hlubší kontext v celé Evropě, „že to prostě tíží mnohem více zemí, než jen Českou republiku“. „Takže jsem se dohodl se zástupcem německých strojvůdců, že jej pozveme do Prahy na společné jednání, kde bychom si vzájemně vysvětlili svoje názory a pokusili se najít řešení. Ten problém se ale netýká pouze České republiky, nebo Německa, ale celé střední Evropy, ve své podstatě je to problém ohrožující i samotnou železnici.“
Další část bodu Informace ze zásadních jednání patřila zasedání předsednictva tripartity, které se konalo v pondělí 7. 3. 2016 a kterého se Jaroslav Pejša (spolu s tajemníkem ASO a výkonným tajemníkem OSŽ Martinem Vavrečkou) rovněž zúčastnil. „To byla zpráva o tragickém stavu naší republiky!“ předznamenal. „Co bod, to neradostné informace. Začali jsme kulturou, pokračovali školstvím a přes digitalizaci skončili u zlatého hřebu - nové EIA,“ uvedl předseda OSŽ dále. Například u posledně zmiňovaného bodu hrozí ČR nemalé finanční sankce. Přechodná lhůta pro posudky vlivu staveb na životní prostředí podle evropských norem skončila 31. 12. 2015. „V tuto chvíli již všechny stavby, které budou zadávány, musí být zpracovány podle nových předpisů, ale na to, jak se ukázalo, nejsme vůbec připraveni. Na jednání předsednictva tripartity zaznělo, že pokud nedojde ke změně, tak by hrozilo, že vrátíme do Bruselu až 200 mld. Kč, které nebude možné prostavět.“ A stejně tak neradostná byla i další témata. Ministr kultury Daniel Herman přednesl tristní zprávu o stavu odměňování v kulturní oblasti. „To jak odměňujeme lidi v Národní knihovně, kteří pracují s milionovými hodnotami, je naprosto zoufalé. A co se týká vysokoškolského školství, tak za pár let tady nebude nikdo, kdo by učil. Šéf odborového svazu vysokoškolských učitelů na předsednictvu sdělil, že učitelé budou dále odcházet do ciziny - zatímco například ve Velké Británii je stipendium doktoranda až 60 000 liber, v České republice dostanou 25 000 hrubého měsíčně,“ shrnul předseda Jaroslav Pejša.
Představenstvo OSŽ dále projednalo (a schválilo) předložené návrhy na přiznání dávek z Podpůrného fondu OSŽ a předložené žádosti o poskytnutí právní pomoci zastoupením v řízení před soudem. Dále Představenstvo OSŽ schválilo návrh delegací na kongres IFEF a USIC, návrh zahraniční pracovní cesty na 9. Kongres polského odborového svazu železničářů FZZP PKP a na Zasedání poradní skupiny pro doprovodný vlakový personál v rámci železniční sekce ETF. Představenstvo rovněž projednalo a schválilo návrhy výprav na Regionální mistrovství USIC v bowlingu a ve volejbale a vzalo na vědomí zprávu vedoucího delegace z jednání železniční sekce ETF (zasedání poradní skupiny pro pracovníky v opravárenství ve dnech 17. a 18. února 2016 v Bruselu) a zprávu o provedení inventarizace hmotného majetku OSŽ.
Michael Mareš