Železničářské plesy mají v Olomouci tradici již od padesátých let minulého století, kdy se zde konaly plesy v rámci tehdejších ČSD – olomouckého lokomotivního a vozového depa, železniční stanice, či infrastrukturních složek (TD, SZD). Počátkem nového tisíciletí na tuto tradici navázaly (s podporou zaměstnavatelských subjektů) následující ZO OSŽ: DKV Olomouc, železniční stanice Olomouc hl. n. a SDC Olomouc, ke kterým se postupně přidaly i další ZO OSŽ v Olomouci (Železniční zdravotnictví, RSM a další). V současné době má olomoucký železničářský ples věhlas, který ho řadí mezi přední kulturní akce, pořádané OSŽ.

„Příprava plesu trvala několik měsíců a bylo s ní nemálo starostí, výsledek ale stojí za to,“ konstatoval po skončení letošního plesu, který se konal v pátek 11. března 2016, předseda pořádající ZO OSŽ DKV Olomouc Martin Zatloukal. Jeho slova potvrzuje stále se zvyšující počet účastníků plesu, které lákají, mimo skvělou organizaci, také pozvané kapely a zpěváci. „Letos se nám podařilo zajistit kapelu Septet plus Dalibora Kaprase, v němž účinkují sólisté orchestru Karla Vlacha, zpěvačky Kateřina Šídlová a Naďa Wepperová, a zpěvák Václav Dufek. Jako hlavní hvězda večera přijala pozvání zpěvačka a muzikálová herečka Dasha!“ dodává místopředseda ZV OSŽ DKV Olomouc a moderátor plesu Augustin Skládal. Dalším lákadlem byla taneční skupina Tradición, která nejenže předvedla několik vášnivých tanců latinské Ameriky, ale s pomocí účastníků i lektorsky zajistila miniškolu salsy. Veliký úspěch sklidili také malí tanečníci (na snímku) Ema Kuciánová (8) a Slavomír Nepožitek (7) z Tanečního studia Dany Hubené z Prostějova. Jejich waltz, ča-ča i závěrečná polka byly naprosto dokonalé a plné života.
Po úvodní taneční sérii orchestru Dalibora Kaprase zahájil oficiálně ples předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. „Před 170 lety přijel z Olomouce do Prahy první vlak. Nyní jezdí železničáři z Prahy a Čech do Olomouce na železničářský ples,“ poznamenal Jaroslav Pejša v souvislosti se skutečností, že na ples přijeli železničáři prakticky z celé republiky. Byla mezi nimi celá řada pracovníků provozních profesí, a to nejen ze železnice, ale také z nedrážních organizací. Velký podíl návštěvníků tvořili členové OSŽ, v nemalé míře byli zastoupeni i senioři.
Hned od začátku byl rozlehlý taneční parket v budově Regionálního centra Olomouc (RCO) plný tanečních párů, což ocenila i zpěvačka Dasha: „Nepříliš často se stává, aby parket byl plný hned při zahájení plesu,“ konstatovala. A pak se již tančilo, zpívalo a veselilo až do sobotních ranních hodin. Nálada byla skvělá, setkávali se staří i noví přátelé, na řadu přišly i vzpomínky. Tradiční součástí plesu byla soutěž o více než stovku cen, které poskytlo několik desítek sponzorů. „Doufám, že z plesu neodcházel nikdo zklamán a že příští rok se opět sejdeme ve stejném, ne-li větším počtu,“ konstatoval závěrem předseda ZV OSŽ DKV Olomouc Martin Zatloukal.


Miroslav Čáslavský