V rámci revitalizace vzniknou v pěti železničních stanicích na trati 210 (Praha - Vrané nad Vltavou – Čerčany/Dobříš) nová zvýšená ostrovní nástupiště. V Praze-Braníku a ve Vraném nad Vltavou se tak již na konci roku 2015 stalo, na konci března (26. 3. 2016) pak byla zahájena další etapa výluk, kdy se podobně změní i železniční stanice Davle, Jílové u Prahy a Týnec nad Sázavou.

Jak už v Česku bývá zvykem, ne všechno se lidem líbí. A jako i v jiných případech má i tato stavba své odpůrce i příznivce. Ale není zrovna tak časté, aby těch odpůrců bylo tolik. Všechny reakce a odpovědi, které jsme v souvislosti s revitalizací tratě 210 zaznamenali, byly totiž negativní. Nikdo si však nepřál být jmenován, všichni si z obavy o ztrátu zaměstnání přáli zůstat v anonymitě. A dlužno dodat, že nešlo jen o „existenční důvody“ či emoce ze ztráty zaměstnání - „přijdeme o práci, proto je to všechno špatně“. Lidem a zaměstnancům na dráze prostě Posázavský Pacifik přirostl natolik k srdci, že se jen tak nechtějí s chystanými změnami smířit: „Jsem zhrzen, protože mizí kouzlo původní stanice (Davle). Navíc to jsou podle mne vyhozené peníze, i když to jsou třeba peníze EU,“ uvedl jeden z nich. „Proč to nenechají jako jakousi romantiku. Neříkám, že to musí zpustnout, ale kvůli tomu sem přece ti lidé jezdí a fotí si to! Fotí si návěstidla, stanice, celý ten kolorit, a říkají, jak je to tady ještě malebné,“ dodává další.
Někteří však kritizují i zcela konkrétní věci, jako například zachovaný nevhodný odklon osy a „ostrý“ oblouk u branického pivovaru (Praha-Braník), a to i přesto, že při revitalizaci stanice byla zrušena kolej č. 7, včetně spojovací koleje, která byla vedena souběžně s hlavní kolejí přes železniční přejezd. Nebo: „V Braníku sice projektant vyprojektoval 200 m dlouhé nástupiště pro vedení nostalgických vlaků. Na druhou stranu však zcela anachronicky v Braníku vznikla kolej bez nástupiště a na nově vybudovaném ostrovním nástupišti v délce 170 m muselo být vybudováno zábradlí směrem ke krajní koleji. Takto nešťastně zvolená konfigurace kolejiště v Braníku zřejmě přinese velkou komplikaci organizátorům tradičních akcí pro veřejnost, jako jsou Dětské dny nebo Pražské železniční dny s vysokou návštěvností zájemců o provoz na železnici,“ nechal se slyšet další.
Kromě rekonstrukce stanic se revitalizace tratě dotkne i odstranění propadů rychlostí přes železniční přejezdy. Po dokončení se pak na trati 210 bude přes přejezdy jezdit rychlostí 50 km/h, v některých případech 40 km/h, bohužel s jedinou výjimkou, a to přejezdem P 5768 v km 26,780 mezi Měchenicemi a Čisovicemi, kde zůstane rychlost 10 km/h. Odbočné trasy ze Skochovic do Dobříše se revitalizace stanic významněji nedotkne, zde došlo jen k dílčím opravám některých nástupišť. Například v Dobříši se kromě betonových nástupištních hran z výzisku opět dosypaly nástupiště štěrkem. A maminky s kočárky, které se jim teď boří do štěrku, s nostalgií vzpomínají na původní pevný povrch nástupišť.
Michael Mareš
snímky autor a archiv autora