Klasické schéma, standardní body. Zasedání Představenstva OSŽ, které se konalo v úterý 12. dubna v sídle OSŽ, v zasedací místnosti Domu Bohemika v Praze a které moderoval místopředseda OSŽ Radek Nekola, mělo tradiční průběh. V úvodu jednání (v rámci kontroly plnění úkolů) se například tradičně mluvilo o projektu participace na společném projektu ETF a CER „Propagace zaměstnanosti a kvality práce na železnici v Evropě“, o obsazenosti apartmánového domu Orion v Řecku, nebo o zasedání poradní skupiny pro doprovodný vlakový personál – železniční sekce ETF.

V části bodu Informace ze zásadních jednání mimo jiné zaznělo, že v současné době na Českých drahách probíhá aktualizace katalogu prací. Závěr této části jednání pak patřil moderujícímu Radku Nekolovi (na snímku) a dění ve společnosti ČD Cargo. Radek Nekola se například zmínil o snaze vedení společnosti vyřešit podfinancování vozidlového parku (první vlaštovkou v této snaze je nákup lokomotiv Vektron) a dále pak o schůzce s vedením společnosti Unipetrol Doprava, kde byla nedávno z jeho iniciativy založena základní organizace OSŽ. „Překvapili mě svojí ochotou spolupracovat a připravit kolektivní smlouvu na další roky. Otevřeli jsme při té příležitosti debatu i o prodeji této společnosti a podobě budoucí KS na rok 2017, jak ošetřit převod zaměstnanců.“ Radek Nekola také mluvil o blížící se páteční schůzce (15. 4. 2016) na divizi Kaučuk i o složité situaci ve Valašském Meziříčí, kde došlo k zastavení a odklonu nákladních vlaků na Slovensko z důvodu výlukové činnosti. „Jednání, které tam proběhlo, bylo ale velmi korektní. Snahou je najít řešení pro všech 25 zaměstnanců, ať již formou práce v jiných lokalitách, nebo hledáním místa u ČD nebo SŽDC.“
V další části pak předseda Revizní komise OSŽ Pavel Franěk podal vysvětlení ke kontrolám, které proběhly v regionu Ústí nad Labem a v Pars nova Šumperk, představenstvo dále projednalo dva návrhy (jeden i schválilo) na přiznání dávky z Podpůrného fondu OSŽ, projednalo a schválilo i dvě žádosti o poskytnutí právní pomoci zastoupením v řízení před soudem.
Dále se v bodě „Organizační záležitosti“ představenstvo zabývalo zprávou věnovanou kontrole údajů na Evidenčních návratových listech a rovněž projednalo a schválilo předložené návrhy zahraničních pracovních cest a výprav na regionální mistrovství USIC (např. v halové kopané). V závěru pak zazněla zpráva (a představenstvo ji vzalo na vědomí) vedoucího sportovní výpravy (Miroslava Novotného) z Regionálního mistrovství USIC v bowlingu ve dnech 1. až 3. 4. 2016, a vedoucího delegace (Antonína Leitgeba) z pracovní cesty na „Zasedání poradní skupiny ETF pro vlakový personál“ (představenstvo vzalo rovněž na vědomí zprávu vedoucího delegace). Představenstvo OSŽ vzalo na vědomí i informaci z účasti delegace OSŽ na 49. Zasedání Mezinárodní konfederace odborových svazů železničářů a dopravních stavitelů 23. března v Moskvě a na XXXII. Sjezdu Ruského odborového svazu železničářů a dopravních stavitelů 24. března 2016, rovněž v Moskvě, kterou předložil a přednesl místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý. Příští zasedání představenstva OSŽ se uskuteční 10. května 2016 a řídit jej bude místopředseda OSŽ Martin Malý.
Michael Mareš