Dne 21. dubna 2016 se v Domě Bohemika sešel celostátní Výbor OSŽ ZAP, kterému předsedal tajemník PV OSŽ při ČD, a. s., Antonín Leitgeb. V průběhu jednání dorazili zástupci zaměstnavatele s informacemi o chystaných tarifních změnách. Za tarif vnitrostátní dopravy Bc .Roman Šulc a za tarif mezinárodní dopravy Mgr. Jan Vávra. Zástupcům stacionárních zaměstnanců Českých drah v úvodu zasedání zrekapituloval tajemník PV Antonín Leitgeb jednání Dozorčí rady ČD, a. s., které se uskutečnilo předchozího dne.

Převod budov opět vyvolal velkou diskusi, kdy pro stacionární zaměstnance Českých drah není zcela jasné, kdo bude provádět základní údržbu pozemků okolo převedených budov a prvních perónů, které nejsou součástí převodu.  Antonín Leitgeb přednesl též informace, které načerpal v Maďarsku na zasedání poradního sboru pro vlakový personál při ETF. Jedním z témat, která se na zasedání ETF probírala, bylo školení vlakových čet v různých zemích EU. „Nejvíce propracovaný systém mají severské země, kde je zákonem dáno, že vlak nesmí jezdit bez vlakové čety.“  Zhodnotil též školení vlakových čet na vlacích vyšší kvality na ČD, a. s., jehož první školení proběhlo v polovině dubna a další termíny jsou 28.4., 4.5., 12. 5. v Praze hl. n. v prostorách vládního salonku a 11.5., 16.5., v Olomouci v prostorách ZAP Olomouc. Zaměstnavatel si velmi pochvaloval pozornost a nasazení všech zúčastněných.  Školení asertivity pro stacionární personál proběhne na podzim letošního roku.

Ve vnitrostátní dopravě se podle zástupce zaměstnavatele Bc. Romana Šulce z odboru 16 GŘ ČD, a. s., žádné změny nechystají. Jediná letošní letní změna se dotkne „Jízdenky na léto“, kde bude upravena cena a platnost jízdenky. Chystá se rovněž zlevnění akčních jízdenek do Ostravy. „Cenová válka na této trati zcela deformuje trh, chybí zde regulátor, stát tuto funkci zcela vzdal.“ Dodal tajemník Leitgeb.  Panují obavy, že se podobná válka začne odehrávat i na trase Praha – Bratislava, RegioJet již zažádal o kapacitu pro jeden vlak denně.  Další komplikace by se mohly vyskytnout při cenové tvorbě jízdenek v některých krajích. Například Karlovarský kraj chce speciální slevy pro své občany a není sám.  Mohlo by pak nastat, že jízda osobním vlakem z Karlových Varů do Ústí nad Labem bude složena z několika jednotlivých jízdenek různých hodnot. „Toto přání krajů jsme samozřejmě schopni splnit, ale není to úplně jednoduché,“ sdělil Bc. Šulc.

Za mezinárodní dopravu vystoupil Mgr. Jan Vávra z odboru 16 GŘ ČD, a. s. Dálková doprava, na rozdíl od vnitrostátní, prochází několika zásadními změnami.  V prvé řadě dochází k rozdělení vozebního ramene spojů Hamburg – Berlín – Praha – Budapešť (s výjimkou jednoho páru denního vlaku budou všechny vlaky začínat/končit ve stanici Praha hl. n.) a dále k rozšíření vlaků do Varšavy na 6 spojů denně. Objeví se také nové spoje přes Slovensko do ukrajinského Mukačeva, Lvova a Kyjeva. Mgr. Vávra upozornil pokladní, že cestující směr Chorvatsko a Bar, by měli při koupi jízdenky zanechat u pokladních kontakt, ať mobilní či elektronický. Z důvodu politické situace může docházet ke změnám trasy i odjezdových časů.

Mezi nejzásadnější změny patří změny u německých DB. V rámcispolupráce se po dlouhých diskusích rozhodli DB a ČD zrušit SparNight jízdenku, ta bude nahrazena „Včasnou jízdenkou Evropa“. Další změnou u DB je odstoupení od noční dopravy, a to již od prosince letošního roku.  Z tohoto důvodu budou vedeny spoje na Zürich a autovlak Praha – Split přes Rakousko.

Ke konci jednání proběhla diskuse zaměstnavatele s odboráři na téma jak lépe informovat zákazníky o aktuálních změnách na individuální úrovni.

Petra Sojková