V pořadí 32. jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ SŽDC začalo o deváté hodině dopoledne v areálu Vinařství Skalák ve čtvrtek 21. dubna. Den předtím navečer dorazili i slovenští kolegové z Podnikového výboru OZŽ ŽSR. Po společné večeři byl samozřejmě čas na přátelské setkání a společné posezení. Ve čtvrtek 21. 4. pak proběhla samostatná jednání obou PV, kterých se účastnil na obou stranách zaměstnavatel.

Zástupce hospodářského vedení SŽDC, personálního ředitele GŘ Ing. Pavla Kouckého s Ing. Hanou Kohoutovou a Ing. Evženem Pospíšilem přivítal předseda PV Mgr. Martin Malý. Nechyběli ani všichni tajemníci PV - Miloš Paleček, Adolf Hradílek a Petr Štěpánek. Po kontrole plnění úkolů podal Martin Malý informaci o posledním jednání Představenstva OSŽ a také informaci o své pracovní cestě do Moskvy (rozhovor s ním je zde MALÝ: V Rusku jsou železničáři až obdivuhodně organizováni v odborových organizacích). V souvislosti s informací o ruském informačním systému, kdy má odborová centrála elektronický přístup k registraci jednotlivých členů a ZO, upozornil Martin Malý na nedostatky v evidenci u našich základních organizací. Ty mají ve značném procentu ještě staré názvy podniků, neplatné adresy atd. Je nutné opravit tyto údaje u soudů, které mají tuto agendu na starosti namísto dřívějších statistických úřadů a ministerstva vnitra.
„Naposledy jsme se s odborovými organizacemi setkali 16. března, kdy jsme mimo jiné uzavírali projednání rozpočtu MOON na rok 2016, který vychází z potřeb jednotlivých oblastních ředitelství,“ zahájil blok svých informací Ing. Koucký. Dále hovořil o některých změnách proti původnímu projektu podle Pokynu č. 9 GŘ z roku 2013, který nebude plně realizován a týká se obsazování pracoviště CDP Praha a CDP Přerov, dále o prozatímním rozpočtu FKSP pro rok 2016, o převodu části podniku na SŽDC, který by měl být realizován k 1. 6. 2016 a týkat by se měl i převodu 325 zaměstnanců (RSM). O mzdovém vývoji za rok 2015 a za I. čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku a o tom, jak se tvořil plán mzdových nákladů pro OJ na rok 2016, mluvila Ing. Kohoutová. Připomněla, že za I. čtvrtletí se zvýšila přesčasová práce o 14 % (i díky počtu svátků) a upozornila na povinnost zaměstnavatele dodržovat legislativu při poskytování náhradního volna za práci ve svátek. Správný postup je uveden v příslušných pokynech jak GŘ, tak ředitele odboru personálního. Vysvětlila i postup při změně podmínek, na které byl konstruován plán MOON a prozatímní rozpočet FKSP na rok 2016. O personálním portálu STKR (speciální technologicko-komunikační rozhraní) obšírně informoval Ing. Pospíšil.
Hovořilo se i o kondičních pobytech zaměstnanců, kdy byly řešeny některé otázky s poskytováním služeb, na jednání s OC bude také předložena zpráva k projednání o stavu BOZP podle údajů z jednotlivých OJ. Následovala diskuse o opatření k rozvržení směn, kdy řadu dotazů vznesla členka PV Marcela Kohoutová k problematice přesvědčování zaměstnanců k podávání žádostí o zařazení do režimu „letmo“, kdy část zaměstnanců s tím nesouhlasí. Diskutovalo se také o tom, jak má fungovat elektronická komunikace prostřednictvím STKR a o řadě dalších věcí. Na závěr jednání sdělil předseda PV, že přišlo pozvání od německých kolegů z odborové organizace EVG pro desítku členů PV k účasti na konferenci v Drážďanech k problematice výstavby vysokorychlostních železnic v termínu 6. – 8. října 2016.
Miroslav Gloss