V krásném prostředí areálu hotelu Skalka v Rajeckých Teplicích na Slovensku se ve dnech 29. - 31. srpna 2017 uskutečnily I. sportovní hry seniorů OSŽ. V celkem devíti disciplinách soutěžilo sedm osmičlenných družstev z několika krajů naší republiky. Zájem o účast na těchto hrách byl větší, než umožňovala v tomto termínu kapacita hotelu a proto bylo nutné se vejít do stanoveného počtu účastníků. Rozlehlý park, který je celý den běžně užíván veřejností a zejména rodinami s dětmi, byl po dva dny jedním velkým sportovištěm. V úterý 29. 8. v patnáct hodin začalo zápolení v prvních soutěžních disciplínách, kterými byly ruské kuželky, šachy a házená. Po oba dny, kdy v rozlehlém parku probíhaly soutěže, panovalo nádherné slunečné počasí. Jedinou výjimku, kdy senioři vyměnili park za tichý salonek, tvořili šachisté, aby měli klid na svou hru. Na každou soutěž dohlíželi rozhodčí, kteří hlídali regulérnost a sčítali body soutěžícím. Zdaleka ne všechny disciplíny byly úplně oddechové, například jízda na koloběžce na čas byla hodně náročná na fyzičku závodníků. K žádnému kolapsu ani zranění závodníků ale naštěstí nedošlo, jen několik dětí v parku jistě závidělo závodníkům jejich nádherné stroje.

V horkém dni přišly všem vhod chladivé nápoje, o jejichž přísun se vždy starali vedoucí výprav. Všechny soutěže běžely zároveň, takže se u jednotlivých soutěží během několika hodin vystřídali všichni soutěžící a také diváci měli možnost cestovat parkem od jedné akce ke druhé. Mnozí účastníci sportovních her byli na Skalce poprvé a byli překvapeni nejen rozlehlostí parku, úrovní hotelu, venkovního posezení, ale i tím, co zde vyrostlo. Například nový objekt v parku, který se nyní dokončuje a kde budou bowlingové dráhy, ještě není v provozu. Ale nový areál minigolfu je vskutku jedinečný.
První den byl náročný pro všechny a tak jen málo účastníků vydrželo u venkovního baru posedět déle než do desáté večer. Hned druhý den (30. 8.) po snídani začínaly další soutěže, které opět za pěkného počasí probíhaly do pozdního odpoledne. Soutěžilo se v jízdě na velké koloběžce, hodu na koš, petangu, adventure golfu, líném tenisu a discgolfu. Zvláště posledně jmenovaný sport byl pro startující zajímavou novinkou. Po celém parku je rozmístěna řada kovových košů opatřená řetízky a na ten koš se závodníci mají hozeným letícím diskem trefit. Na jeden hod se to ovšem mnohým povede jen výjimečně. Takže se hráči projdou po celém parku od jednoho stanoviště ke druhému a hází na koš.
Všichni závodníci brali reprezentaci svého družstva velmi zodpovědně, povzbuzovali kolegy a radovali se z úspěchů svých kolegů. A je nutné dodat, že téměř polovinu závodníků představovaly ženy, které do toho dávaly i srdce. Druhý den před večeří bylo dobojováno: zbývalo sečíst body, udělat pořadí a vyhlásit výsledky.
Závěrečný slavnostní ceremoniál I. Seniorských her se konal před hotelem Skalka za účasti řady hostů. Za účast a sportovní nasazení všem účastníkům her poděkoval vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ, které tyto hry ve spolupráci s Republikovou radou seniorů (RRS) připravilo, Ing. Ondřej Šmehlík. Účastníky pozdravila také ředitelka hotelu Ing. Emília Ďuračinská, které se zase naopak dostává poděkování za vytvořené podmínky. Všem zaměstnancům hotelu se dostává poděkování za milý přístup k účastníkům her a za výtečnou kuchyni. Díky tomu, že se zde sešli i členové dozorčí rady, a. s., Slovakia, jsou tady i další členové vedení OSŽ - místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý, výkonný tajemník Martin Vavrečka a také ředitel Nadace Okřídlené kolo Zdeněk Vysloužil. Ti také dostávají slovo a blahopřejí všem soutěžícím k jejich výkonům. Spolu s předsedou Republikové rady seniorů OSŽ Kurtem Mužíkem se pak účastní předání cen soutěžícím. Odměny ve formě medailí a diplomů se dostává nejlepším třem závodníkům v každé disciplíně, věcné ceny dostává každé družstvo.
A jak se umístila jednotlivá družstva? První místo s nejvyšším počtem bodů patří seniorům z Olomouce, druhé je družstvo „východočechů“, bronzové medaile patří seniorům družstva Jih Morava. Na dalších místech jsou pak družstva „Liberec“, „Praha“, „Morava MSK“, „Severočeši“. A ve kterých disciplinách bylo které družstvo nejúspěšnější? Severočeši díky místopředsedovi RRS OSŽ byli nejlepší v šachu, v házené, adventure golfu a líném tenisu byla nejlepší Olomouc. Družstvo Liberce bylo nejúspěšnější v discgolfu a košíkové, koloběžky nejlépe jely zase „východočechům“.
Pochvalu za organizaci her si zaslouží také členové Regionální sportovní komise OSŽ Olomouc, Libor Kiš, předseda RSK, Šárka Mužíková a Ivo Šimek, členové sportovní komise a řada rozhodčích. Za dva dny soutěžení jsem slyšel jen slova chvály na zdejší zařízení, nadšení z nádherného přírodního areálu a také jediné přání, aby se tady všichni zase za rok mohli sejít! A ještě poznámka, řadu fotografií z těchto her najdete na webových stránkách seniorů OSŽ - http://rrs-osz.webnode.cz/

Miroslav Gloss